SGK malulen emeklilikte getirilen kolaylıklar

A -
A +
Malul sayılmasına rağmen yeterli primi bulunmayan ya da sigortalılık süresi eksik olması nedeniyle aylık bağlanamayan Emekli Sandığı’na (4/l-c) tabi sigortalıların SSK (4/1-a) ve Bağ-Kur (4/l-b) kapsamında çalışarak malullük aylığı talebinde bulunması imkânı sağlanmıştır.
 
Yeniden sevk işlemi yapılmayacak
SGK tarafından yapılan değişiklik gereğince, Emekli Sandığı (4/l-c), SSK (4/1-a) veya Bağ-Kur (4/l-b) kapsamında birden fazlasına tabi sigortalı olanların malullük aylığı bağlanmasına ilişkin talepleri, son sigortalılık hâline göre sonuçlandırılmaktadır.
Ancak Emekli Sandığı 4/1-(c) bendi kapsamındaki sigortalılardan vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünün kaybedilmesi veya hastalıkları kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam etmesi nedeniyle SGK sağlık kurulunca malul sayılmalarına rağmen, söz konusu maluliyet kararları esas alınarak görevleriyle ilişiği kesilenlerden aylık bağlanmasına ilişkin sigortalılık süresi ve/veya prim ödeme gün sayısı şartını sağlamamaları nedeniyle bu statüdeki Emekli Sandığı (4/l-c) kapsamındaki görevlerinden ayrıldığı tarih itibarıyla aylık bağlanamayan sigortalılara, belirtilen koşulları sonradan sağlamaları ve talepleri hâlinde yeniden sevk işlemi yapılmaksızın son sigortalılık statüleri esas alınarak malullük aylığı bağlanacaktır.
Bu sigortalılardan SGK sağlık kurulunca kontrol muayenesine tabi tutulanlardan, malullük aylığı talep tarihinden önce kontrol muayenesi bulunanlara kontrol muayenesine tabi tutulmak ve ilk maluliyetinin devam ettiği anlaşılmak kaydıyla son sigortalılık statüleri esas alınarak malullük aylığı bağlanacaktır.
Örneğin ilk defa 4/l-(c) kapsamında, 27.11.2009 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve hastalığının ilgili kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam etmesi nedeniyle SGK sağlık kurulunca malul sayılan, ancak malulen emeklilik için öngörülen prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmemesi nedeniyle bu statüdeki görevinden ayrıldığı tarih itibariyle 4/l-(c) kapsamında aylık bağlanamayan sigortalının, daha sonra 4/1-(b) kapsamında prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını yerine getirerek malullük aylığı talebinde bulunması hâlinde, yeniden sevk işlemi yapılmaksızın 4/l-(b) bendi kapsamında malullük aylığı bağlanacaktır.
 
Maluliyetleri nedeniyle işten çıkarılmayanların durumu
SGK sağlık kurulunca malul sayılan 4/l-c kapsamındaki sigortalılardan, maluliyetleri nedeniyle görevleriyle ilişikleri kesilmeyip, malullüklerinin mani olmadığı başka vazife veya sınıflara nakil suretiyle tayinleri yapılmak suretiyle göreve devam etmeyi tercih ederek, 4/1-(c) kapsamında sigortalı olarak çalışmaya devam etmekte iken görevleri malulen emekliye sevk edilmeleri dışında, herhangi bir nedenle sona eren sigortalılar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.
Bu durumda olanlardan, alacakları yeni sağlık kurulu raporunun SGK sağlık kurulunca incelenerek çalışma güçlerinin en az %60'ını kaybettiği tespit edilenlere ise gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını yerine getirmiş olmaları hâlinde malullük aylığı bağlanabilecektir.
 
Prim borcu olanların malullük işlemlerinde yapılan kolaylıklar
Sigortalıların veya işverenlerin malullük durumunun tespiti için SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk istemesi hâlinde, en az 1.800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla sigortalıların sevkleri yapılmaktadır. Bunlardan prim borcu olanların maluliyet tespitine ilişkin masrafları kendilerince karşılanmaktaydı.
Yapılan değişiklikle birlikte SSK (4/1-a) ve Bağ-Kur (4/1-b) kapsamındaki sigortalılardan, prim ve prime ilişkin her türlü borcu bulunanlardan, primi ödenmiş gün sayısı en az 1.800 olanların sevk işlemlerinin yapılması artık mümkün hâle gelmiştir. Ayrıca sevke ilişkin masraflar da SGK tarafından karşılanacaktır.
"Her ölümlü; adı, anısı ve eseri son kez anılıncaya kadar yaşar!"
                                                              Kızılderili Atasözü
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
Annem emekli olmak istiyor. 3 sene yurt dışında ev hanımı olarak yaşamıştır. 22 senedir Türkiye'de ev hanımı. Şu an 66 yaşında. Para yatırarak emekli olabilir mi? Ayşenur DANIŞKAN
Ayşenur Hanım, yurt dışında ev hanımı olarak yaşayan kadınlar bu sürelere ait borçlanma paralarını yatırarak emeklilik hizmeti elde etmektedir. Türkiye’de yaşayan ev kadınlarının ise maalesef böyle bir hakları yoktur. Bu bağlamda anneniz sade 3 yıllık borçlanma yapacaktır. Başka çalışması yoksa maalesef sizin deyiminiz ile sadece para yatırarak emekli olma imkânı bulunmamaktadır.
İsa Bey, 2005/3. ayda bir dükkân açtım. 13 ay ancak işletebildim ve kapattım. Ana para ve faizi yatıramadım ben bunu tamamen sildirebilir miyim? Nazan PULLA 
Nazan Hanım, 31/05/2018 tarihi ve öncesine ait sigortalılık süreleri durdurulmaktadır. Bu konuda şimdiden bulunduğunuz ildeki SGK’ya başvurup alacağınız matbu formla hemen borcunuzu sildirebilirsiniz.
“İnsanın 40 yaşına kadar geçen yılları kitaptır. Ömrünün geriye kalan yılları ise o kitabın eleştirisidir.” Arthur SCHOPPENHAUR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.