SGK, emekli ettiği gurbetçileri takip ediyor

A -
A +
SGK, borçlandıkları süreler dikkate alınarak malullük ve yaşlılık aylığı bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususu gerekli gördüğü zaman ve hâllerde araştırmaktadır.
 
6 aydan uzun süre yurt dışında kalanların yapması gerekenler
 
Malullük ve  yaşlılık aylığı bağlanıp 6 aydan daha uzun süre yurt dışında bulunmuş olanlar, yurt dışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri, “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi” ile birlikte 6 aylık sürenin dolduğu tarihten sonra 3 ay içinde SGK’nın emekli aylığı bağlayan ilgili ünitesine vermeleri gerekmektedir.
Yurt dışında bulunulan 6 aylık sürede çalışmayan ve ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almayanlardan durumlarını emekli edilen gurbetçilere mahsus “Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi” ile SGK’ya bildirenler için ayrıca bir belge istenmemektedir.
Malullük ve yaşlılık aylığı bağlanan gurbetçilerin 6 aydan daha uzun süre yurt dışında bulunup bulunmadıkları, kapsamı, şekli ve diğer usul ve esasları SGK ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokole göre her yıl Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak kayıtlarla tespit edilmektedir.
 
SGK’nın yoklama işlemleri ve aylıkların kesilmesi
 
Yıl içinde emekli aylığı bağlanan gurbetçilerin yoklama işlemleri, takip eden yıldan itibaren başlatılmaktadır. Yoklama işlemleri sonucunda 6 aydan daha uzun süre yurt dışında bulundukları hâlde, yurt dışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri, “Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi” ile birlikte süresi içinde SGK’ya vermediği tespit edilenlerin aylıkları, bildirim yapılmaksızın söz konusu belgelerin intikaline kadar durdurulmaktadır.
Aylıkları durdurulanların SGK’ya  ibraz edecekleri belgelerden ya da kurumca yapılacak olan araştırma sonucunda, yurt dışında;
  • Çalışmadıkları, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almadıkları tespit edilenlerin aylıkları, durdurulduğu tarihten geçerli olmak üzere ödenecektir.
  • Çalıştıkları, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği aldıkları tespit edilenlerin aylıkları, aylığın kesilmesi bölümünde yapılan açıklamalara göre kesilecek, yersiz yapıldığı tespit edilen ödemeler de geri alınacaktır.
           ***
“Başarı, hayattaki amacınızı bilmek, maksimum potansiyelinize ulaşmak için büyümek ve başkalarına yarar sağlayan tohumları ekmektir.”   John C. Maxwell
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Üniversiteye giriş yapacağım SGK sağlık sigortam için ne yapmalıyım?
 
"İsa Ağabey, 18 yaşım doldu. Yeni açılan üniversite sınavında makine mühendisliğini kazanacağım. SGK sağlık sigortam için ne yapmam gerekiyor?"  Erinç Oytun
Erinç Bey, öncelikle başarılarından dolayı tebrik ederim. Bu konuda endişe etmene gerek yok. 18 yaşından büyük öğrencilerin aktivasyon işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu ile yapılan protokoller çerçevesinde veri tabanından elektronik ortamda alınan bilgilere göre SGK tarafından otomatikman yapılmaktadır. Ancak herhangi bir sorun çıkarsa eğitim göreceğin okuldan öğrencilik belgesi alarak bulunduğun ildeki SGK’ya başvurarak aktivasyon işlemi yaptırabilirsin.
 
Engelli memurların istekle emekliliği
 
"İsa Bey, engelli kadrosundan %45 özürlülük ile 1999 yılı mart ayında memur oldum. Özürlülük nedeniyle kaç yaşında  emekli olabilirim?" Sacit Yaprak
Sacit Bey, engelleri sebebiyle ilgili mevzuat uyarınca göreve alınanlar ile göreve girişlerinde, "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"e uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az %40 olanlardan en az 15 yıl hizmeti bulunan memurlar istekleri hâlinde emekli aylığına hak kazanmaktadırlar. Bu şartları taşıyanlar herhangi bir yaş şartına tabi tutulmadan istedikleri tarihte emekliliklerini talep edebilmektedirler.
Engelli aylığından yararlanabilmek için iştirakçi olarak görevde iken emeklilik talebinde bulunulması gerekmektedir.
           ***
"3 günlük istirahat raporu nedeniyle haftalık tatil hakkı kaybolur mu?" Menderes Can
Menderes Bey, hafta içinde 3 günlük istirahat raporu almış olmanız hafta tatili hakkınızı ve ücretinizi kaybetmenize engel olmaz.
 
Vazife malullüğü aylığı kesilir mi?
 
"İsa Bey, askeriyeden vazife malulü emekliyim. SSK sigortalısı olarak çalışmam hâlinde, malul aylığım kesilir mi?" Mehmet Karakullukçu
Mehmet Bey, vazife malullüğü aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmemektedir.
           ***
“Mutluluğun sırrı, bir insanın istediği işi yapmasında değil. Yaptığı işi sevmesindedir”  Sir Arthur M. Barrie
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.