Bu mesleği yapanlara erken emeklilik ve yüksek maaş geliyor

A -
A +
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hâlen TBMM’de işlem görmektedir. Bu kanun bedelli askerlikle ilgili olmasına karşın özelikle sağlık personeline yönelik yıpranma hakkı verilmesi öngörülmektedir. Yıpranma hakkıyla birlikte doğal olarak erken emeklilik söz konusu olmaktadır.
 
Sağlık personeline getirilecek yeni haklar
 
Söz konusu kanun teklifi ile sağlık personelinin adil ve dengeli dağılımının sağlanması ve atıl kapasiteye meydan verilmemesi ve Sağlık Bakanlığınca yapılan istihdam planlamasının uygulanabilmesi için, birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda istihdam planlamalarının esas alınması amacıyla yeni düzenlemeler yapılmaktadır.
Ayrıca, sağlık turizminin teşvikine ve hizmet kapasitesinin artırılmasına yönelik olmak üzere tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar tarafından verilen sağlık hizmetleri için bütçeleri ayrı olmak şartıyla sağlık kuruluşları arasında iş birliği yapılmasına ve belirtilen personelin esnek çalışabilmesine imkân sağlanmaktadır.
Uluslararası sağlık hizmetleri alanında ülkemizde sunulan hizmetlerin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek ve koordine etmek, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin politika ve stratejiler ile hizmet sunum standartları ve akreditasyon kriterleri konusunda Sağlık Bakanlığına önerilerde bulunmak üzere Uluslararası Sağlık Hizmetleri unvanı ile bir anonim şirket (USHAŞ) kurulması amaçlanmaktadır.
 
Her 1 yıllık çalışma karşılığı 60 gün prim kazanma avantajı
 
Yapılan iş ve mesleğin riskleri ve yıpratıcılığı sebebiyle bazı işlerde çalışanlar için emeklilik bakımından yıpranma (fiilî hizmet süresi zammı) hakkı uygulanmaktadır.
SGK uygulamasında da yıpratıcı işlerde çalışanların hem primleri artırılarak hem de yaş düşürülerek emeklilikte avantajlı olmakta ve diğer çalışanlara göre daha erken emeklilik söz konusu olmaktadır
Söz konusu Kanun Teklif ile sağlık meslekleri ve sağlık hizmetlerinin de bu anlamda yıpratıcı ve riskli olduğu gerekçesiyle insan sağlığı hizmetlerinde çalışan sağlık mesleği mensuplarına, bir yıllık çalışmalarına 60 gün fiilî hizmet süresi zammı uygulanması öngörülmektedir.
Buna göre her yıl (360 gün) için ekstra 60 gün prim kazanmak söz konusudur. Bu durumda her yıl 360 gün yerine 420 gün prim kazanma avantajı ortaya çıkmaktadır.
Diğer yandan verilen yıpranmaya bağlı olarak bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilmektedir. Bu bağlamda hizmet süresine bağlı olarak 3 yıla kadar erken emeklilik söz konusu olacaktır.
 
Emekli aylıklarında artış
 
Bahse konu kanun teklifi ile yıpranma hakkının verilmesinin yanı sıra  tabip ve diş hekimi emeklilerine, emekli aylıklarına ilaveten ek bir ödeme yapılması öngörülmektedir.
Özellikle tıbbi hizmetlerin belirlenerek ihtiyaca binaen verilmesinin teşvik edilmesi, hizmet arzı kapasitesinin artırılması ve gittikçe daha fazla beceri ve eğitim gerektiren bu işleri yapabilen tabiplerin ek ödeme tavanlarının esnetilmesi amaçlanmaktadır. Diğer taraftan, uluslararası sağlık hizmetlerinin kamu sağlık kuruluşlarında ve üniversite hastanelerinde verilmesini teşvik etmek ve bu alanda hizmet arzı kapasitesini artırmak amacıyla tabipler, tabip öğretim elemanları ile diğer sağlık çalışanlarına iş yükü ve iş güçlüğü de dikkate alınarak ilave ek ödeme yapılması öngörülmektedir.
              ***
“Dünyanın bütün nimetleri elinde olsa bile, onları tadabilecek bir ruh gerekir. Çünkü bizi mutlu eden; bir şeyin sahibi olmak değil, tadına varabilmektir.”  Montaigne
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Serkan Yarımay Bey, SGK malulen emekli ettiği kişileri kontrol muayenesine tabi tutmaktadır. Bu kişilerden kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalktığı tespit edilenlerin aylığı kesilmektedir. Bu nedenle SGK “Yüksek Sağlık Kurulu"na itiraz etmeniz daha doğru olur. Buradan da ret edilirse iş mahkemesine başvurmanız yerinde olacaktır. SGK’dan rapor ve belgeleri almak için ise her zaman yazılı başvuruda bulunun. Sözlü olarak başvurularda sizlere belge verilmez.
              ***
Hakan Özen Bey, SGK uygulamasında Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden dolayı SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirilemiyor. Kanunun kesin emredici hükmüne rağmen maalesef çok sayıda işveren, şirket ortağı, iş yeri sahibi kendilerini iş yerlerinden sigortalı gösteriyor. Bunların iptal edileceğini, hatta emekliliklerinin tehlikeye gireceğini bu köşemizden defalarca yazıp uyarıda bulunduk. Bu bağlamda mahkemeye başvursanız bile bir sonuç elde edemezsiniz keza açık kanun hükmü söz konusudur. SGK da, bu kanunun hükmünü doğru uygulamıştır.
              ***
Asiye Eşsiz Hanım, babanızdan yetim aylığı alırken evlenmeniz nedeniyle  evlenme (çeyiz) yardımına elbette hak kazanıyorsunuz. SGK uzun süreden beri cevap vermiyorsa mutlaka tekrar dilekçe ile neden gecikme olduğunu sorun. Gerekirse bilgi edinme hakkı kapsamında elektronik ortamda da hak arama yoluna başvurabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.