En fazla ve en az çalışanlara ihtiyaç duyulacak meslekler

A -
A +
İŞKUR tarafından her yıl iş gücü piyasaları araştırmaları yapılmaktadır. 2017 yılı araştırmaları sonuçlanmış olup bu araştırmalarda ilginç veriler elde edilmiştir. Gençlerin zorlu YKS maratonunun ardından üniversite tercihi yapmalarının hemen öncesinde, önümüzdeki yıllarda istihdamı azalacak ve artacak mesleklere yer vererek bir nebze de olsa katkıda bulunmak istedik. Zira üniversite tercihi demek aynı zamanda  gençlerin istikbalini belirleyecek olan meslek tercihi demektir.
 
İş yeri büyüklüklerine göre en fazla istihdam artışı/azalışı beklenen meslekler
En fazla ve en az çalışanlara ihtiyaç duyulacak meslekler
 
En fazla istihdam artış ve azalışı beklenen meslekler iş yeri büyüklüğüne göre incelendiğinde;
  • 2- 9 arası istihdama sahip işverenlerde Satış Danışmanı ve Makineci (Dikiş) mesleklerinde en fazla artış beklenmektedir. Satış Görevlisi ve Formacı (Çorap) mesleklerinde ise en fazla azalış beklendiği görülmektedir.
  • 10-19 arası istihdamlı iş yerlerinde İnşaat İşçisi, Garson ve İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle) meslekleri en fazla istihdam artışı beklenen meslekler olurken, en fazla istihdam azalışı beklenen meslekler ise Büro Memuru, Ziraat Mühendisi ve Sevkiyat Görevlisi mesleklerinde öngörülmektedir.
  • 20 ve daha fazla istihdamlı iş yerlerinde Temizlik Görevlisi, İnşaat İşçisi ve Güvenlik Görevlisi meslekleri en fazla istihdam artışı beklenen meslekler olurken, en fazla istihdam azalışı beklenen meslekler ise Elektrik Tesisat Ustası, Destek Personeli ve Boyama-Yıkama Makinesi Operatörü mesleklerinde öngörülmektedir.
Tüm büyüklük düzeylerinde en fazla artış beklenen mesleklerde inşaat sektörüyle ilişkili mesleklerin yer aldığı görülmektedir. Ayrıca net istihdam azalışı beklenen mesleklerde 10-19 arası ile 20 ve daha fazla istihdamlı iş yerlerinde nitelikli mesleklerin olduğu dikkat çekmektedir. 10-19 arası istihdamlı iş yerlerinde Ziraat Mühendisi, İnşaat Mühendisi gibi yüksek eğitim düzeyine sahip meslekler bulunmaktadır. 20 ve daha fazla istihdamlı iş yerlerinde de Bilgisayar Teknolojisi Teknikeri, Bankacılık Meslek Elemanı gibi yüksek eğitim düzeyine sahip meslekler olduğu görülmektedir. 
                 ***
“İnandığı şeyi yapan insanların enerjisi asla tükenmez.”  GOETHE
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.