Malulen emekliliğe esas sağlık raporunu almak için izlenecek adımlar

A -
A +
Malulen emeklilik, diğer emeklilik şartlarına göre en kolay emekliliktir. Çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60'ını veya (4/1-c’liler için) vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği SGK sağlık kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılmaktadır.
Malulen emeklilik için en önemli şart, maluliyeti kanıtlayan sağlık raporlarıdır. Okuyucularımızdan en çok gelen sorulardan biri de malulen emeklilik için nasıl rapor alacakları konusunda olmaktadır.

SGK’nın sevk edeceği hastaneye gidilmeli
 
Malulen emeklilik için SGK il müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir. SGK müdürlükleri de yetkili hastanelere sevk yapmaktadır.
SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların malul oldukları iddiası ile müracaatları üzerine, sosyal sigortalar yönünden istenilen şartlara haiz olanlar; İkamet ettikleri illerde bulunan Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Devlet Üniversitesi Hastanelerinden herhangi birine, bunların hiçbirinin bulunmaması hâlinde il merkezlerinde bulunan sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkili Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanelerine sevk edilmektedir. Ancak belgelenmek kaydıyla sigortalıların hastalıklarından dolayı takip ve tedavilerinin yapıldıkları yerler Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi Hastanelerinden biri ise öncelikle bu hastanelere sevki yapılmaktadır.
 
Yoğun bakım hastalarının sevki
 
Belgelenmek şartıyla sigortalının herhangi bir devlet hastanesi veya SGK tarafından yetkilendirilmiş hastaneler dışında kalan yataklı sağlık hizmet sunucularının yoğun bakımında tedavisi devam etmekte ve başka bir hastaneye nakli hayati risk taşımakta ise; bu hastanelere sevk edilebilmektedir.
Söz konusu hastanelerce düzenlenen sağlık kurulu raporları SGK sağlık kurullarınca değerlendirmeye alınmaktadır.
 
Kamu görevlilerinin maluliyet raporları
 
4/1-c kapsamında sigortalı sayılan kamu görevlilerinin, maluliyet tespit işlemlerinde esas alınmak üzere ve belirtilen esaslar dâhilinde kamu görevlileri hakkında herhangi bir nedenle doğrudan kendilerinin veya kurumlarının müracaat ve sevkleri üzerine düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarının değerlendirmeye alınmasında, sigortalıların yetkili hastanelere SGK tarafından sevk edilmiş olma şartı aranmamaktadır.
Personel kanunlarına tabi olanların hastalıklarının kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam edip etmediğinin tespitine ilişkin olarak, SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmiş raporların incelenmesinde de sevk şartı aranmaksızın kamu görevlilerinin maluliyet tespit işlemi SGK sağlık kurulunca yapılmaktadır.
Primsiz aylıklar kapsamında bulunanların, maluliyet tespit işlemlerinde esas alınmak üzere SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarının değerlendirmeye alınmasında, SGK tarafından sevk edilmiş olma şartı aranmamaktadır.
Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde çalışan müşterek sigortalıların maluliyet değerlendirmelerinde akit ülkenin resmî sigorta kurumunun belirlediği sağlık hizmeti sunucusu tarafından düzenlenen raporlar maluliyet değerlendirmelerinde esas alınmaktadır.
 
Maluliyete karar veren SGK sağlık kurulları ve bağlı iller
 
(4a) ve (4b) kapsamındaki sigortalılar ile hak sahibi ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının maluliyet değerlendirmeleri yapılmak üzere; toplam 15 ilde SGK sağlık kurulu bulunmaktadır. Bu kurullardan İstanbul, İzmir ve Ankara illerinde bulunan kurum sağlık kurullarında aynı zamanda iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin tespit işlemleri de yürütülmektedir.
Belirtilen hastanelerden alınan sağlık raporlarının değerlendirilmeleri; İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Kocaeli, Eskişehir, Bursa, Konya, Kayseri, Samsun, Ankara, Erzurum, Malatya, Trabzon ve Gaziantep illerinde de bulunan SGK Sağlık Kurullarında yapılmaktadır.
Sağlık kurulu bulunmayan illerde ikamet eden sigortalıların en yakın bölge sağlık kurullarında raporları değerlendirilmektedir.
Örneğin Nevşehir ilindeki sigortalıların raporları Kayseri ilinde değerlendirilmektedir.
                 ***
“Çoğu insan ömrünün en güzel yıllarını, bir apartman dairesinin odasında, televizyon seyrederek geçirir. Çoğu insan yirmi yaşında ölür ve seksen yaşında da gömülür…”  Robin Sharma
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.