Bu yazıyla tazminat alıp hemen başka bir iş yerinde çalışmak mümkün!

A -
A +
Genel olarak emeklilik için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş şartı aranmaktadır.
En az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olan işçi, emeklilik konusunda belirtilen yaş şartı hariç diğer kriterleri yerine getirmesi hâlinde kendi isteği ile işten ayrılarak kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Ancak bu hâlde iş sözleşmesi işçi tarafından feshedildiğinde işçinin ihbar tazminatına hak kazanması ise mümkün değildir.
Yaş şartı hariç diğer şartların yerine getirilmesine binaen SGK’dan alınacak “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz edip kıdem tazminatını alarak hemen başka bir iş yerinde çalışmak mümkün mü? Bu suallerle ilgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından önemli bir içtihada imza atılmıştır.
 
İşten ayrılmadan başka bir iş yerinde iş ayarladı
 
Bankada çalışmakta olan bir işçi, henüz bankadaki görevi devam ederken başka bir banka ile iş sözleşmesi imzalamıştır.
İşçi, yeni banka iş yerinde çalışmak için SGK’dan aldığı “kıdem tazminatı alabilir” yazısını mevcut işveren bankaya ibraz edip kıdem tazminatını talep etmiştir. İşveren banka işçinin başka bir bankada çalışmak için işten ayrıldığını savunarak kıdem tazminatını ödemekten imtina etmiştir.
 
Yerel Mahkeme işvereni haklı buldu
 
İşveren banka vekili; iş sözleşmesini 1475 sayılı Kanunun 14/5. maddesi gereğince feshettiğini bildiren işçinin, iş yerinden ayrılmasını müteakip başka bir bankada çalışmaya başladığını, salt şekilsel olarak ilgili kanun maddesine dayanılmasının davacının gerçek iradesini göstermeyeceğini, istifanın başka bir iş yerinde çalışmak amacıyla yapıldığının açık olduğunu belirterek fesih hakkı kötüye kullandığından kıdem tazminatı talep edemeyeceğini beyanla davanın reddini savunmuştur.
Bunun üzerine yerel mahkeme tarafından toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı bankadaki görevi devam ederken dava dışı banka ile iş sözleşmesi imzaladığı, davacının amacının kıdem tazminatı alarak başka bir yerde çalışmak olduğu, davacı tarafın işten ayrıldığı tarihteki amacının aktif iş hayatını sonlandırmak olmadığı ve bu nedenle kıdem tazminatı talep edemeyeceği gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
 
Yargıtay: Kötü niyet sayılmaz, işçi haklı
 
Davanın temyiz edilmesi üzerine konuyla ilgili Yargıtay; işçinin iş akdini feshettiği tarihte, yaş hariç emeklilik şartlarını taşıdığı ve iş kanunundaki şartların oluştuğunu, işçinin yasal haklarını kullandığını, işten çıkmadan önce başka bir iş yeri ile görüşmesinin kötü niyet olarak değerlendirilemeyeceğini hükme bağlamıştır.
 
Hukuk Genel Kurulu: İşçi haklı
 
Yerel mahkemenin direnmesi üzerine konu Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna intikal etmiştir. Konuyla ilgili verilen kapsamlı kararda özetle; İşçinin fesihten kısa bir süre sonra yeniden çalışmasını gerektirecek durumlar ortaya çıkabileceği gibi bu hakkını kendisi için daha olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşündüğü bir başka iş yerinde çalışma amacı ile de kullanmasının mümkün olduğu değerlendirilmiştir.
Diğer yandan 1475 sayılı Kanunun 14/1, 5. maddesindeki düzenleme ile kanun koyucunun amacının işçinin çalışma hayatını aktif şekilde tamamen sonlandırması anlamına gelmediği, Kanunda sigortalılık ve prim ödeme gün sayısına ilişkin şartları taşıyan işçi, kendisi için çalışma şartlarının daha olumlu olduğunu düşündüğü bir iş yerinde çalışma amacı ile bu hakkını kullanması Medeni Kanunda öngörülen dürüstlük kuralına aykırılık olarak kabul edilemeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca işçinin hangi amaçla bu hakkı kullandığı, kıdem tazminatına hak kazanması açısından önem arz etmediğinin altı çizilmiştir.
Kararın devamında; yaş kriteri hariç diğer emeklilik şartlarının yerine getirilerek kıdem tazminatı alınmasını öngören Kanunda tanınan bu hakkın amacının, iş yerinde çalışarak yıpranmış olan ve bu arada sigortalılık yılı ile prim ödeme süresine ait yükümlülükleri tamamlamış olan işçinin, emeklilik için bir yaşı beklemesine gerek olmadan iş sözleşmesini sonlandırabilmesine imkân tanımaktır. Davacının, kanunun kendisine verdiği yasal hakkını kullanması nedeniyle başka bir iş için görüşmesi ve iş yerinden ayrıldıktan sonra çalışmaya başlaması hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır.
             ***
“Çeneni çalıştırmadan önce, kafanın motorlarının çalışıp çalışmadığını kontrol et!” Dale Carnegie
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.