EYT’liler SGK borçlanma paralarını geri alabilir mi?

A -
A +
 
 
Kamuoyunda geriye dönük SGK hizmeti kazanma olarak bilinen hizmet borçlanmaları, çalışanlara emeklilikte avantajlar sağlamaktadır.
Özellikle eksik prim gün sayıları olup da bu sürelerin dolmasını beklemek zorunda kalanlara çoğu zaman hemen bu primleri borçlanma ile yerine getirmesi avantajını sağlamaktadır.
Ancak bazen borçlanmaların yanlış döneme ilişkilendirilmesi ya da aylık bağlama oranlarının düşük olduğu dönemlere denk gelmesi veya ödenen paraya ihtiyacın doğması, emeklilik için çok fazla primin olması gibi sebeplerle hizmet borçlanmalarından vazgeçme durumları da ortaya çıkabilmektedir.
İşte bu minvalde Emeklilikte Yaşa Takılan okurlarımızdan da bazıları askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması ile diğer hizmet borçlanma bedellerini ödediklerini belirterek emekli olamamaları hâlinde ya da emekli aylıklarının düşük bağlanacağı endişesiyle SGK’ya ödedikleri bu paraları geri alıp alamayacakları yönünde çok sayıda sual yöneltmektedir.
Bu yazımızı EYT’lilerin yöneltmiş oldukları bahse konu suallere ayırdık...
 
EMEKLİ OLMADAN İADE MÜMKÜN
 
SGK borçlanmalarının iptal edilmesi ve borçlanma paralarının geri alınması için her şeyden önce SGK’dan emeklilik aylığı bağlanmamış olması şartına bağlıdır.
Henüz emeklilik maaşı bağlanmamış ise yazılı başvuruda bulunanların ödedikleri borçlanma tutarının tamamı, faiz uygulanmaksızın Türk lirası olarak iade edilmektedir.
Ayrıca SGK, borçlanmadan vazgeçme hâlinde kısmi iade yapmamaktadır.
Diğer bir ifadeyle, borçlanmanın bir kısmı iptal edilerek, bir kısmı geçerli sayılmayacaktır.
Örneğin 600 günlük doğum ya da askerlik borçlanması yapılmış ise bunun yarısının parasının alınması kalan yarısının parasının da bırakılarak hizmet kazanılması mümkün değildir.
Ancak, birden fazla (örneğin hem yurt dışı hem de askerlik) borçlanma yapılmış ise talep sahibinin yapmış olduğu borçlanmalardan bir ya da birkaçından vazgeçme hakkı bulunmaktadır.
 
TEKRAR BORÇLANMA MÜMKÜN
 
SGK, borçlanma başvurusunda bulunup borcu tebliğ edilmeden ya da tebliğ edildikten sonra üç aylık borç ödeme süresi içinde borçlanma başvurusundan vazgeçtiklerini yazılı olarak bildirenlerin borçlanma başvuruları geçersiz sayılacaktır.
Bu şekilde başvuruları geçersiz sayılanlardan, borçlanma taleplerinin yeniden geçerli sayılmasını isteyenlerin bu talepleri kabul edilmemektedir. Bunun için yeni borçlanma talebinde bulunmaları gerekmektedir.
Tahakkuk ettirilen borcun tamamını veya bir kısmım ödeyerek aylık talebinde bulunanlar, henüz aylık bağlanmamış ise aylık talebinden sarfınazar ederek borçlanmalarının iptal edilmesini isteyebileceklerdir. Ancak borçlandıkları sürelere istinaden aylık bağlananlar borçlanmadan vazgeçemeyeceklerdir.
Bu durumda olanların sigortalı olarak çalışmaya başlayarak aylığını kestirmeleri hâlinde de borçlanmadan vazgeçmeleri veya borçlandıkları süre ve gün sayısını değiştirmeleri imkânı bulunmamaktadır.
Borçlandıkları hizmetleri ile malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılar, yazılı başvuruları hâlinde, ödedikleri borçlanma miktarının tamamı faiz uygulanmaksızın Türk lirası olarak iade edilecektir.
 
SAHTE BELGELERLE YAPILAN BORÇLANMALAR
 
Yanlış veya yersiz olarak yapılmış borçlanma tutarları da faiz uygulanmaksızın ilgililere iade edilmektedir.
Borçlandıkları hizmetler dikkate alınarak aylık bağlanmış olanların ödedikleri borçlanma tutarı ile sigortalıların vefatından önce yapmış olduğu borçlanmalara ilişkin borçlanma tutarları hak sahiplerine iade edilmemektedir.
Hizmet borçlanmasına ilişkin gerekli şartların bulunmamasına karşın sahte evrak ve belgelerle yapılan hizmet borçlanmalarının SGK tarafından tespit edilmesi hâlinde bu sürelere ilişkin verilen hizmetler iptal edilmektedir. Emekli aylığı bağlanmış ise şartları eksik kalması durumunda bu aylıklar kesilecektir. Bu durumda borçlanma paraları iade edilmemekte ödenen borçlanma tutarları SGK’ya irat olarak kaydedilmektedir.
NOT: Emeklilikte Yaşa Takılan okurlarımızdan yeni sualler geldikçe konu bazlı ve toplu cevap olacak şekilde EYT yasası çıkana kadar yazılarımızda yer verilmeye devam edilecektir.
    ***
“Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik, ancak kardeşçe yaşamayı unuttuk.” M.L. King
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ferdi23 Nisan 2023 03:00

Merhabalar benim toplam günüm 4330 günüm var 945 ve 455 gün dondurulmuş ihya günüm var 5900 günüm doldurmadigim ucinsadece 150 gün askerlik borçlanması yapabilirmiyim

Mesut26 Ocak 2023 20:35

Merhaba. Ben Askerlik borçlanması için iki kez 270 gün başvurusu yaptım. Ve iki ayrı teblikat ile farklı günlerde 270' er gün prim ödemesi yaptım. Benim Sorum yaptığım ödemelerden bir tanesi olan 270 prim gün bedelinin iadesini alabilirmiyim. ?

Baki TANRISEVEN12 Kasım 2022 12:54

Merhaba, benim sigorta girişim 16.10.2000 tarihidir. Askerliğimi 1997-1999 yılları arası yaptım. EYT kapsamına girebilmek için 13 ay (406 gün) askerlik borçlanması yapmam gerekiyor. 18.10.1999 - 09.06.2000 tarihleri arasında ücretli öğretmenlik yaptım. Fakat sigortasız çalıştırıldım. Bu durumla ilgili olarak KDK'ya başvuru yaptım. Şu an incelemeler devam ediyor. KDK'dan olumlu sonuç çıkarsa sadece 40 günlük askerlik borçlanması yapmam gerekecek. KDK 2023 sonrasında sonuçlanırsa borçlanma ücretine zam gelecek. Fakat benim zam gelmeden bu yıl sonunda askerlik borçlanması yapmam gerekiyor. Bu yıl sonunda 406 gün borçlanma yapsam. Daha sonra KDK'dan olumlu sunuç çıkıpta sigorta başlangıcım 18 Ekim 1999 tarihine çekilirse 406 günlük borçlanmayı geri alıp tekrar 40 günlük borçlanabilir miyim? Yada süreç nasıl işler.