Tam 90 gün sonra...

A -
A +

Seçim sandığının kurulmasına tamı tamına 89 gün kaldı. 90. gün halkın karar günü olacak... Unutmayalım, "Siyasette 24 saat bile uzun zamandır."

Şu sıralarda kamuoyu araştırma şirketleri hayli hareketlenmiş durumda... Peş peşe anketler yayınlanıyor ve çeşitli kurumların sahip veya üst düzey yöneticileri, televizyonlarda çok ateşli tartışmalara giriyor. Öyle ateşli, öyle iddialı; daha doğrusu iddianın da ötesinde, bir nevi kumar bahsini andıran tartışmalar yapılıyor ki, son derece tuhaf manzaralar ortaya çıkıyor!.. Sanırsınız ki, bu tartışanlar araştırmacı değil, bizatihi milletvekili adayı yahut bir siyasi partinin yöneticisi... Kimileri, (Bu dediğim sonuçlar çıkmazsa dükkânı kapatırım...) gibi demarşlarda bulunuyor, kimileri rakip firmanın geçmişteki büyük yanılma paylarını veya çelişkilerini sergilemeye çalışıyor. Velhasıl, temelde bilimsel ve objektif esaslara dayalı araştırmalar yapmakla görevli bu kurumların önemli bir kısmı, kendisini fena halde siyasi rüzgâra kaptırmış durumda. Daha tuhaf olan durum şu ki, bu kurumların hemen hepsi, aynı anda ve aynı seçimler için en doğru tahminleri kendilerinin yaptığını, ilgili birtakım istatistik rakamlar da vererek ispatlamaya çalışıyor. Oysa o kurumların tahmin performansını ortaya koyan önceki çalışmalar gayet iyi biliniyor!

Neyse, önümüzdeki iki buçuk ay boyunca bu türden bolca tartışmaya şahit olacağız ve görünen o ki, bir kısmı yalan-yanlış, hatta saçma sapan da olsa bunlara tahammül göstermek durumundayız. Şüpheniz seçim akşamı da, benzer tartışmaların ve yine birçoğu havada kalan iddiaların sürüp gitmesini bekleyebiliriz. Burası böyle bir memleket... Doğru ile yanlışın tefrik edilmesinde, en fazla müşkülat çekilen bir ülke. Sıkıntının kaynağı da burası... Demagogların reytingi, ne yazık ki hep yüksek oluyor! Gelelim seçim tahminlerine: Henüz partilerin seçim beyannameleri kamuoyuna açıklanmış değil. Bazı partilerin aday adayları dahi tam olarak belli değil. AK Parti'ye adaylık için müracaat eden altı bin küsur kişinin, elemeler neticesinde 550'ye ineceğini herkes biliyor tabii. Ama bu 550 kişinin kimler olacağı belli mi? Yine bu 550 kişiden kaçının ipi göğüsleyeceğini, bugünden kim bilebilir? Diğer partilere kaç kişi başvuracak? Barajı aşması beklenen üç veya dört partinin aday toplamı iki bin iki yüz kişi olacak. Bunlar nihayette 550'ye inecek...

Türk seçmeninin kime oy vereceği yönündeki kararını, seçime üç hafta kalana kadar netleştirmediği konusunda, yaygın bir kanaat var. İşte bu yüzden de her seferinde olduğu gibi, bu mevsimde kararsızların oranı yüksek görünüyor. Bu biraz da, seçmenin bir kısmının kararını açık etmek istemeyişinden kaynaklanıyor! Yani bal gibi kararını netleştirmiş olan kimi vatandaşlarımız, anket çalışmaları sırasında (Henüz karar vermedim...) diyebiliyor. Diğer taraftan, hakikaten hangi partiye oy vereceği hususunda son güne kadar bocalayan, hatta sandık başında iken karar değiştiren vatandaşlarımızın sayısı da az değil. Dolayısıyla bütün bu olgular muvacehesinde, sağlıklı tahminler yapmak, en azından şu günler için kolay değil.
Denilebilir ki, genel eğilimler belli. Geçmişten yansımaların da ışığında, doğru projeksiyonlar yapmak pekâlâ mümkün. Evet, mümkün. Burada özellikle bilimsel araştırma yöntemlerinden taviz vermeyen kuruluşların, gerçekten doğruya çok yakın, nadiren de kesin sonucu tutturacak kadar veriler elde ettiğini biliyoruz. Bakalım bu kez, kaç tanesinin tahmini tutacak ve kimler yine pişkinlik yapacak!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.