Mazot kaç lira olacak?!

A -
A +

Dünyadaki bütün seçimlerde olduğu gibi, bizde de 7 Haziran'a kadar ağırlıklı olarak ekonomi konuşulacak. Asgari ücret, emekli maaşları vs. vs...

Barajı aşan ve aşması beklenen de dâhil, bütün siyasi partiler seçim beyannamelerini açıkladı. En önce AK Parti, en sonunda da MHP, kendi seçim vaatlerini; siyasal ve ekonomik programlarını ortaya koydu. 19 Nisan'dan bu yana, seçim propagandası meyanında en fazla duyduğumuz sözler şöyle değil mi? Asgari ücret, emeklilerin maaşı, çiftçinin kullandığı mazot vb... Özellikle de mazotun fiyatı! Herhâlde 7 Haziran seçimleri için en çok hatırda kalacak olan şey, mazotun litresinin kaç liradan satılacağıdır... Mazot gerçekten, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "sözüm söz..." diyerek, her mitingde tekrarladığı üzere 1.5 lira olabilecek mi? Veya MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, fiyat destek kaynağını da açıklayarak, biraz daha ince ayarda ilan ettiği gibi, 1.75 lira mı olacak? Yoksa bunların hiçbirinin gerçekleşmesi mümkün değil mi? Halen hükümet eden ve 7 Haziran'dan sonra da, iktidarı sürdürmesine kesin gözüyle bakılan AK Parti sözcülerine bakılırsa, bu rakamlar hayal! Gerçekçi olmak lazım... 4 liranın üzerinde seyreden mazot fiyatını, hangi reel uygulama ve kaynaklarla üçte bire kadar indireceksiniz? Adı üstünde seçim vaadi!..

Gelelim asgari ücret meselesine... CHP'nin 1.500 lira yapacağız diye söz verdiği asgari ücreti, MHP 1.400 lirada tutuyor. Ancak buna 100 lira da ulaşım desteği veriyor. Böylece aynı hesaba geliyor. MHP bunun üzerine 250 lira da kira yardımı koyuyor. Aynı şekilde CHP'nin iki dinî bayramda emeklilere vadettiği birer maaşa karşılık, MHP başka bir isim altında ve aşağı yukarı aynı miktarlara tekabül eden seviyede bir destek sözü veriyor. Yüzde 10'luk seçim barajını aşıp aşamayacağı belli olmayan HDP ise, asgari ücret konusunda daha bonkör. Tam 1.800 lira... Buna ilave olarak gençlere ulaşım ve iletişim desteği olarak da 200 lira daha veriyor. Hani gerçek olmasa da hoşa giden cinsten bir vaat! Fakat adı üstünde seçim vaadi: Bozdur bozdur harca... Öyle olduğu içindir ki, partisinin ismini dahi bilmediğimiz Haydar Baş gibi politikacılar, asgari ücreti dört katına çıkarabiliyor. Evet, tam 5.000 lira... Söz vermek de parayla değil ya! Fakat gariptir ki, Haydar Baş gibi hiçbir zaman, iktidarla tanışması mümkün olmayan siyasetçiler ve onların partileri, şöyle ya da böyle hayli zaman siyaset sahnesinde kalabiliyor. Bu nasıl olabiliyor, doğrusu anlaşılır gibi değil.

Evet, sadede gelirsek; bütün dünyada olduğu gibi, bizde de seçimlerin en temel konusu geçim meselesidir, yani ekonomidir. O yüzden geçmişte olduğu gibi günümüzde de, siyasi partiler bütün eforunu bu alana teksif ediyor ve her biri bol keseden vaat yağdırıyor. Vatandaş da inanmakla inanmamak arasında, bu vaatleri her gün dinliyor. Ama neticede dinliyor ve bir karar veriyor. Kime, hangi partiye ne kadar inandıysa o kadar oy veriyor. 7 Haziran akşamı, yapılan bütün bu vaatlerin halk nazarında hangi oranda karşılık bulduğunu net olarak göreceğiz. Şunun şurasında 32 gün kaldı. Biraz daha dişinizi sıkınız ve siz siz olunuz, hayatın gerçeklerine uymayan, akıl ve mantık sınırlarını zorlayan vaatlere fazla kanmayınız. Malum vaatleri yerine getirebilmek için, öncelikle iktidara gelmek lazım. Gerisi laf- u güzaf...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.