Durdurun bu canavarı!..

A -
A +
Bayram tatili daha başlamadan, yollar kan gölüne döndü. Her sene tekrarlanan faciaların önüne geçmek için daha çok gayret, daha çok tedbir lazım...

Evet, bu canavarı durdurmak şart! Her sene binlerce vatandaşımızın hayatını söndüren, on binlercesini sakat bırakan trafik kazaları; son günlerde tam bir kâbus gibi... Yollar âdeta kan gölü! Tarlaya çalışmaya giden tarım işçilerinden, şehirler arası otobüs yolcularına, özel otomobiliyle seyahat eden tatilcilere kadar, herkes için yollar, bir can pazarına dönüşmüş durumda... Dünkü en büyük facia, sabaha karşı Bolu tünelleri civarında geldi. Yağış yüzünden kayganlaşan yolda, aynı firmaya ait iki otobüs peş peşe kaza yaptı. Sonuç: 6 ölü, 37 yaralı... Bolu Dağının o kısımları, yaz –kış; sis, buzlanma, kayganlaşma, kar vb. coğrafi şartlardan doğan olumsuzluklar sebebiyle, kazaların çok sık vuku bulduğu bir bölge... Bu sebeple, o bölgede daha fazla uyarı levhası ve trafik işaretleri işareti de mevcut. Ne var ki, bunların hiçbiri önleyici olamıyor. Türkiye'nin en işlek güzergâhlarından biri olan bu yolda, her yıl yüzlerce ölümlü ve maddi hasarlı kaza oluyor. Bunu azaltmanın mutlaka bir yolu olmalı!..
TÜİK'in verilerine göre, 2014 yılında bir milyon 199 bin küsur trafik kazası vukua gelmiş ve tam 3 bin 500 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Bu dehşet verici bir rakam... Bir karşılaştırma yapmak için, Amerika'nın Irak savaşındaki kayıp asker rakamını verelim. Tam altı yıl boyunca Irak'ta savaşan ABD'nin, burada verdiği kayıp sayısı, toplam 4 bin 230 civarındadır. Buna göre bizdeki trafik felaketinin boyutlarını, hesaplayın artık. Sadece şehirler arası değil, şehir içi trafiğinde de, bizim ülkemizdeki kaza sayısı anormal derecede yüksek. Bunun başlıca sebebi, trafik kurallarına riayet etmeyenlere karşı, denetim eksikliği ve kesinlikle uygulanan cezaların caydırıcı olmamasıdır. Daha önceki gün, aşırı hızla seyreden bir otomobil, kırmızı ışıkta bekleyen bir motosiklet ve arabaların üzerine uçtu. Motosiklet sürücüsü feci şekilde can verdi. Şimdi merak ediyorum gerçekten, bu şekilde genç bir insanın hayatını söndüren o trafik canavarına, nasıl bir ceza verilecek?
Her gün izliyoruz, hatalı araç kullanarak kaza yapan, ölüm ve yaralama olaylarına sebebiyet veren trafik canavarlarına, pek komik cezalar veriliyor. Tabii bu canavarlar, aynı şekilde dehşet saçmaya devam ediyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz mudur? Bunun gereği niçin yerine getirilmiyor. Bakınız, bayram tatili tam başlamadan yollar kan gölüne dönüştü. Vatandaşlarımızın eğitim ve sorumluluk noktasında, çok büyük noksanları var. Bu ülkemizin kaskatı bir gerçeği... Bu halin icabına göre tedbirler geliştirilmesi gerekiyor. Açık söyleyelim, her bayram öncesi veya tatil mevsiminde, yetkililerin yasak savma kabilinden yaptığı uyarılar, trafik kazalarının önlenmesi için asla çare değil. İdare-i maslahata kaçmayalım. Bu memlekette, iş kazaları gibi trafik kazaları da, gelişmiş ülkelere göre çok yüksek orandadır. Bu oranı, muhakkak makul seviyeye indirmek lazım! İnsanlarımızı eğiterek, yollarımızın kalite ve standardını yükselterek, daha iyi trafik denetimi yaparak ve kurallara uymayanlara mutlaka caydırıcı, başkalarına da ibret olacak müeyyideler tatbik ederek, sonuca varmaktan başka bir çözüm yok.
Şu aziz günlerde, sıla hasreti gidermek için yollara düşüp hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, geride kalan acılı ailelerine de sabırlar diliyorum. Ramazan Bayramınız mübarek olsun, İslam âlemine hayırlar getirsin inşallah...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.