Malatya’ya küresel tıp markası…

A -
A +
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, dünya ölçeğinde alanında bir ilke imza atıyor. Karaciğer nakil hastanesi bugün hizmete giriyor.  
Öteden beri hep gündeme getirdiğimiz ve özlemini çektiğimiz önemli bir meselemiz var… Küresel ölçekte markalara sahip olmak! Ekonomide, bilim ve teknolojide ve diğer alanlarda, dünya çapında bilinen, rağbet ve itibar gören ve tabiatıyla maddi ve manevi kazanç sağlayan markalara sahip olmak; her ülkenin, her milletin peşinde koştuğu bir hedeftir. İşte bu anlamda, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) bugün itibariyle küresel bir markayı bize kazandırıyor. Dünyada tek organ nakli için tesis edilmiş ve sahasında bir ilk olan Karaciğer Nakli Enstitüsü ve Hastanesi'ni hizmete açıyor. Bu eser, Malatya’mız ve memleketimiz adına çok önemli bir gelişmedir. Bundan ötürü bir Malatyalı olarak büyük sevinç duyduğumu ifade etmeliyim. Merhum Turgut Özal’ın büyük bir ileri görüşlülükle, zamanında temelini attığı; önemli sayıda doktor ve diğer tıp elemanlarının Amerika’da eğitim ve ihtisas yapmasını sağladığı TÖTM, bekleneceği üzere göğsümüzü kabartan başarılara peş peşe imza attı. Türkiye’de ilgili çevrelerin dışında bu durum pek bilinmese de, TÖTM birçok hizmet ve başarı açısından, iftihar edeceğimiz bir konumda. Hâlihazırda karaciğer naklinde, Avrupa’da birinci, dünyada da ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor… TÖTM, tek başına bu başarısıyla dahi her türlü takdiri hak ediyor.

Ama bugün hizmete girecek olan, karaciğer enstitüsü ve nakil hastanesi, hem Malatya’yı hem Türkiye’yi bu alanda müstesna bir yere taşıyacak. Dünyada birden çok organ naklinin yapıldığı hastaneler mevcut. Ancak tek bir organ için ilk defa böyle bir tıbbî merkez hayata geçiriliyor. Burada istihdam edilen yüksek düzeyli tıbbî kadro ve teknik donanım sayesinde, aynı anda dört-beş tane nakil işlemi gerçekleştirilebilecek. Bu imkânla TÖTM, artık küresel ölçekte çok kıymetli bir marka ve dünyanın her tarafından bilim adamlarının akın edeceği bir ihtisas merkezi, bir referans adresi olacak… Yukarıda belirttiğimiz üzere, zaten karaciğer nakli sayısı bakımından, istatistik olarak dünya ikincisi olan TÖTM, bu yeni atılımla benzerlerine çok büyük fark atmış oluyor. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. İnönü Üniversitesi, Doğu Anadolu Bölgesindeki üniversitelerimiz arasında; sahip olduğu kampüs donanımı ve diğer eğitim araç-gereçleri ve çevre şartları bakımından da, temayüz eden bir özelliğe sahip.

Üniversitemizin çok değerli Rektörü, Prof. Dr. Cemil Çelik’in bizzat arayarak yaptığı nazik davete, program yoğunluğu sebebiyle ne yazık ki icabet etme imkânım olmadı.

Ancak fiilen bugünkü açılış merasiminde bulunamasam da, gönlümün orada, Malatya’da olacağını samimi olarak ifade edeyim. Doğup büyüdüğümüz beldelerin mamur ve müreffeh hâle geldiğini, ilim ve medeniyet yarışında büyük rekabet gücü yakaladığını görmek, bizler için elbette çok büyük bahtiyarlıktır. Bu açıdan güzel Malatya’mızın, gelecekte çok daha iyi noktalara geldiğini görmek, en büyük arzu ve temennimizdir. Saygıdeğer hemşehrilerimi bu mutlu gün dolayısıyla, en içten duygularla kutluyorum.

Bilim dünyamıza çok şey katacak olan bu hastanenin, milletimiz ve bütün insanlık için hayırlı olmasını diliyorum. İnönü Üniversitesi öğrencileri için bugün birden çok sevinç vesilesi bulunuyor. Zira yeni öğrenci merkezi, olimpik açık yüzme havuzu ve Kale Su Sporları merkezi de bugünkü toplu açılış töreni ile hizmete giriyor. Anlayacağınız bugün Malatya müstesna bir gün yaşıyor.

Bu vesile ile açılış törenine katılacak iki sayın bakanımıza da hissiyatımı iletmek isterim. Uzun bir aradan sonra, Malatya’mız bir bakana sahip oldu… Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi’nin, şehrimize daha çok hizmet gelmesinde önemli rol oynayacağından şüphem yok! Diğer taraftan Doğu ve Güneydoğu’nun ekonomik durumunu en iyi bilen kişilerden biri olan, Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın da, Malatya’nın potansiyel enerjisinin açığa çıkması için gerekli teşviklerin hayata geçirilmesinde, cömert davranacağına inanıyorum. Son söz: Her şey Malatyalıların gönlünce olsun!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.