Ermenistan intihar eder mi?..

A -
A +
 
Rusya lideri Putin böyle bir şeyi ihsas ettiğine göre, demek ki ihtimal dâhilinde… Aslında Ermenistan’ın son intihar teşebbüsü, 23 Eylül’de Azerbaycan topraklarına yaptığı saldırı idi. Yine Rusya ipten aldı!..
 
 
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, yaşanan bunca hadiseye rağmen hâlâ akıllanmadığı anlaşılıyor… Ülkesini düşürdüğü perişan vaziyetten dolayı hiç de pişman gözükmüyor! Hâlâ daha kuyruğu dik tutmaya çalışıyor. Bu tavrın ne kadar yanlış olduğunu ve Ermenistan’ı nasıl bir felakete sürüklediğini, bizzat eski Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan ifşa ediyor! Ama Paşinyan’ın aklı havalarda. Ayakları bir türlü yere basmıyor. Bu kafayla gittiği takdirde, nereye varacağı meçhul. Çok dengesiz ve tutarsız bir kişilik sergiliyor. Saldırgan, megaloman, küstah ve o derecede de korkak… 23 Eylül’de, Azerbaycan topraklarına saldıran Ermenistan’ın kendisiydi. Üstelik işgal altında tuttuğu Azeri topraklarının dışındaki bölgelere ve sivil hedeflere saldırdı. Lakin hiç beklemediği şiddette bir şamar yiyince, Paşinyan panikledi ve derhal Rusya’dan imdat istedi. Ermenistan tarafının isteği üzerine, Moskova’da ateşkes kararı imzalandı. Fakat daha bir saat bile geçmeden, sadece 40 dakika içinde, aynı saldırgan Ermenistan ateşkesi bozdu. Hâliyle dayak yemeye de devam etti. İkinci ateşkes kararında ise Amerika ara bulucu idi… Bu defa Ermenistan üç saat içinde ateşkesi ihlal etti. Ve Azerbaycan ordusu için artık Ermenistan’a tarihî bir ders vermekten başka yol kalmadı.
Cephede büsbütün kontrolü kaybeden Ermenistan işgalci güçleri, çil yavrusu gibi dağılıp kaçarken, Azerbaycan askerleri kahramanca çarpışarak topraklarını karış karış geri aldı ve Karabağ’ın merkezi olan Hankendi şehrine taş atımı mesafeye kadar yaklaştı. Artık nihai darbeyi indirmesi an meselesi idi. İşte tam bu noktada, Ermenistan’ın imdadına yine Rusya yetişti. Tabir yerinde ise, Ermenistan’ı ipten aldı. Gece yarısı Moskova’da imzalanan anlaşma ile Ermeni çapulcuları topyekûn imha olmaktan kurtarıldı. Paşinyan Azerbaycan topraklarından çekilmeyi çaresiz kabul ederken, kendi ülkesinde öfke patlaması yaşanıyordu. Burada da Paşinyan halkına yalan söylemeye devam etti. Geri çekilme anlaşmasını askerlerin baskısı altında kabul ettiğini, şayet imzalamazsa ertesi gün 20 bin kişilik ordu tarafından kuşatılmış olacağını söyledi. Ermenistan hâlihazırda toz duman… Halk sokaklarda, kendilerini kandıran siyasetçilere lanet okuyor. Paşinyan son derece pişkin ve istifa çağrılarına kulak vermiyor. Hangi akla hizmet ettiği belli olmayan, sayısız savaş suçunun (Bunları tek tek hesabı sorulacak…) bir numaralı faili Paşinyan’ın, bundan sonra hangi atraksiyonlara girişeceği de belli değil. Onun bu dengesiz ve akılsız davranışlarına bakarak, muhtemel yeni maceralar konusunda, Rusya lideri Putin açıkça uyarıda bulunuyor…
“ERMENİSTAN’IN KARABAĞ’DA ANLAŞMAYA UYMAMASI İNTİHAR OLUR…” derken, aynı zamanda Ermenistan dışındaki diasporaya da net bir ikazda bulunuyor. Gerçekten Ermenistan’ın intihar teşebbüsünden farksız son saldırısında, Rusya devreye girerek, kendisini ipten aldı ve tekrar sağlam bir şekilde siyasi nüfuzu altına aldı. Herhâlde başta Fransa ve Amerika olmak üzere, Minsk Grubu'nda yer alan diğer ülkeler ile genel olarak Ermenileri her şartta kollayan, koruyan Batı âlemine bundan daha açık ve net bir mesaj olamazdı… Tam bu noktada, Putin’in ihsasına istinaden şu soruyu soralım: ERMENİSTAN İNTİHAR EDER Mİ? Yani Azerbaycan ile Karabağ konusunda imzalanan anlaşmaya uymama yoluna gider mi? Viladimir Putin’in, Rossiya Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklama gayet sarih ve şümullü. Orada Türkiye’nin, Karabağ’da ateşkes denetim ve gözetimi için kurulan ortak askerî mekanizmaya, bizzat Azerbaycan’ın talebiyle dâhil olduğunu izah ediyor. Putin Azerbaycan’ın egemen bir devlet olarak kendi müttefiklerini kendi hür iradesiyle seçme hakkına sahip olduğunu ve bu konuda kimsenin kendisine mâni olamayacağını da anlatıyor. Bu izahatın satır aralarında, ilgili bütün çevrelere de gayet net mesajlar var…
Putin, Karabağ konusunda varılan anlaşma ile kan akmasının durdurulduğunu hatırlatırken, Paşinyan’ın son ana kadar savaşmakta direttiğini de ifşa ediyor. Düşünebiliyor musunuz, Ermeni ordusu bozguna uğramış, askerleri cepheden kaçıyor ve bu adam ahmakça bir tutumla savaşmakta ısrar ediyor!.. Hâlâ kayıp olan yüzlerce Ermeni askeri var… İşte bu yüzden Putin, başta Paşinyan olmak üzere, Ermenistan cenahına son ikazını yapıyor. Rusya lideri, Türkiye ile farklı pozisyonda olmalarına ve belli meselelerde zıt fikirlere sahip olmalarına rağmen, çeşitli konularda iş birliğine devam ettiklerini de belirtiyor. “Diplomasi sanatının amacı uzlaşmaya varmaktır. Uzlaşıya saygı temelinde varılabiliyor…” diyerek, Türkiye Rusya ilişkilerinin seyrine dair dikkat çekici bir yorum yapıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.