Birden fazla kurumda hizmeti olanların hak sahiplerine ölüm maaşı bağlanması

A -
A +
5510 Sayılı Kanunun 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) bentlerinden birden fazlasına tabi olarak çalışmış olan sigortalının ölümü halinde, en son tabi olduğu sigortalılık hali esas alınarak hak sahiplerine aylık bağlanacaktır.
Ölüm aylığı bağlanması şartlarından 1800 gün prim ödeme veya 5 yıllık sigortalılık süresi ve en az 900 prim ödeme gün sayısı şartlarının yerine gelmesinde, sigortalının varsa birden fazla sigortalılık haline göre hizmetleri dikkate alınacak ve en son tabi olduğu sigortalılık haline göre aylık bağlanacaktır. Sigortalılık hallerinin birleşmesi sonucunda son tabi olunan sigortalılık haline göre aylığa hak kazanılamaması halinde, bu defa diğer sigortalılık hallerindeki hizmetlere göre ayrı ayrı değerlendirme yapılarak, aylığa hak kazanacağı sigortalılık hali esas alınarak aylık bağlanacaktır.
Örnek: Ölen sigortalının 910 gün 4/1-(a) kapsamında, 200 gün 4/1-(b) kapsamında hizmeti olup, son sigortalılık hali 4/1-(b)'dir. Hak sahiplerine son sigortalılık hali olan 4/1-(b)'ye göre aylık bağlanabilmesi için 1800 prim gün sayısının tamamlanması gerekmektedir. Hak sahipleri tarafından 600 gün askerlik borçlanması yapılsa dahi 1800 prim gün sayısı tamamlanamadığından 4/1-(b) sigortalılık haline göre aylık bağlanamamaktadır. Bu durumda hizmetler ayrıştırılarak 5 yıllık sigortalılık süresi ve 900 gün şartına göre 4/1-(a) kapsamında aylık bağlanacak ve aylık bağlama işleminde 4/1-(b) kapsamındaki hizmetler dikkate alınmayacaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Salih T.
Lütfi Bey, eniştem 4 ay önce bir trafik kazasında vefat etti. Biraz SSK'da biraz da BAĞ-KUR'da hizmeti var. Ablamın hiçbir geliri yoktur. Ablama Sigorta veya BAĞ-KUR'dan nasıl maaş bağlanır? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
CEVAP: 5510 Sayılı Kanunun 32. Maddesi ve 2011/58 sayılı SGK Genelgesine göre; en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine ölüm maaşı bağlanıyor.
Eniştenizin Sigorta'da 1982 tarihli Sigorta girişi ve 1.008 günü var. Sigortadan maaş bağlanabilir.
BAĞ-KUR'dan maaş bağlanabilmesi için 1800 gün olması lazım. Eniştenizin 1426 günü var. BAĞ-KUR'a borcu yoksa mesele yoktur. BAĞ-KUR ile Sigorta hizmetleri birleştirilerek BAĞ-KUR'dan ölüm maaşı bağlanır.
BAĞ-KUR'a borç varsa; hak sahipleri reddi miras ederler ve Sigorta'dan maaş bağlanmasını talep ederler. Yukarıdaki bilgilere göre, BAĞ-KUR hizmetleri dikkate alınmadan Sigorta'dan maaşı bağlanır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.