Allah'a karşı cimrilik nasıl olur?

A -
A +
Müslümanlığın yayılması için birine doğru dînî bir kitap veren, Allah için vermiş olur. Çünkü Onun kullarına iyilik, Allah için iyilik yapmaktır.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:İnsanların yaptığı bütün uğraşmalar rüyadan ibarettir. İnsan rüyadan uyanınca, bunlar rüyaymış dediği gibi, ölünce de dünyadaki her şeyin rüya olduğunu fark edecektir. Peygamber efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" (İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar) buyuruyor.Nefs, heyula cinsi bir varlıktır. Doymak bilmez. Bütün dünya kendisine verilse yine doymaz, daha var mı der. Her ihtiyaç başka bir ihtiyacı doğurur. İnsanın her istediğine kavuşması, onu azgınlaştırır, Allah'ı unutturur. Allah'a karşı cimri davranmak çok kötüdür. Allahü teâlâ insanlara bu kadar cömertçe ikramda bulunuyor. Her türlü iyilikleri bol bol veriyor, ama insan Allah'a karşı hasislik yapıyor.Allah'a karşı cimrilik ne demek? Kur'ân-ı kerimin birçok yerinde (Verin!) emri var. Yani insan bir fakire bir şey verse Allah'a yani Allah için vermiş olur. Müslümanlığın yayılması için birine doğru bir dînî kitap verse, yine Allah'a vermiş olur. Çünkü Onun kullarına iyilik, Allah için iyilik yapmaktır.Zenginlerle fazla görüşmemeli. İnsan onlardaki dünyalıklara imrenir, gönlü dünyaya kayar. Helâlin hesabı, haramın azabı var. Zenginin biri ölmüş, mezara koyacaklar. Çocukları babalarına güya iyilik olsun diye bir fakir bulurlar. Garibin sadece bir küfesi, bir de ipi var. Buna derler ki:- Sana bir kese altın. Babamızın mezarını epey geniş yapacağız. Hava alman için de yukarıya boru çıkaracağız. Sen bir gece burada kalacaksın. Sual melekleri geldiğinde babamıza yardımcı olacaksın. Sabah olunca da altınları alacaksın. Fakir kendi kendine, (Bir gece kalsam bir zararı olmaz, bu kadar parayı bir senede kazanamam) diye düşünür ve kabul eder. Dedikleri gibi yaparlar. Melekler gelir, bunu görünce kim olduğunu sorarlar. O da anlatır. O zaman önce seni hesaba çekelim, sonra zengini derler. Başlarlar sorguya. Ne iş yaptığını sorarlar, hamalım der. Neyin var diye sorarlar, sadece bir küfesi ve ipi olduğunu söyler. Başlarlar ipin hesabını sormaya. Nereden aldın, hangi parayla aldın, nasıl aldın... Sabaha kadar ipin hesabı sürer. Sabah olunca mezardan çıkıp kaçmaya başlar.Dışarıda bekleyen zenginin çocukları, (Nereye gidiyorsun, şu altınları alsana) diye arkasından bağırırlar. O hem koşar, hem de cevap verir, (Sabaha kadar bir ipin hesabı sürdü. Bir de o altınları alırsam hesabını nasıl vereceğim. İstemem, hepsi sizin olsun. Babanıza da Allah kolaylık versin, o kadar malın mülkün hesabını nasıl verecek bilemiyorum) der. Demek ki, helâlden bile olsa, çok mal mülk sahibi olmaya özenmemelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.