Hanımefendi…

A -
A +
“Her güçlü erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır” derler ancak bu sözün doğrusu “Her güçlü erkeğin yanında güçlü bir kadın vardır” olmalıdır…
Size bu yazımızda o güçlü kadınlardan birinden Hülya Aksoy’dan söz etmek istiyorum. Kendileri Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy Beyefendinin muhterem eşleri... Tabiri caizse sıra dışı bir Hanımefendi ve gittiği her şehre farkındalığını da götüren ve özellikle mütevazı, içten ve duyarlı tavırlarıyla şehir kadınlarının yanında, yakınında olan gerçekten de güzel ve zarif bir Hanımefendi.
Bana bu yazıyı yazdıran kendisinin vali eşi olması değil hiç kuşkusuz. Konağından dışarı çıkmayan çok vali eşi gördük zira. Gerçek bir Hanımefendi oluşu ve gittiği bütün şehirlerde kendini o şehrin kadınlarına adaması, mütevazı, içten ve samimi tavırları çok ama çok değerliydi benim için.
Geçtiğimiz bahar aylarında yanındakiler ile beraber Gebze ilçesine yine böyle bir kadın programına giderken çok ciddi bir kaza geçirdi. Hatta araçlarını kullanan sürücü vefat etti ve Hülya Hanım ağır yaralandı. Aylarca süren bir tedavi ile ayağa kalkar kalkmaz kaldığı yerden programlarına devam etmeye başladı.
Normalde ölümlerden dönen bir insan kolay kolay bu travmatik hadiseden kurtulamaz, ara verir ve hatta bitirir ancak Hülya Hanım daha tam iyileşmeden ve bir kolundaki sıkıntı devam ederken yanındaki kadın doktorlarla kırsaldaki kadınlarımıza koştu… Hanımefendi’nin en son programına geçtiğimiz gün bendeniz de refakat ettim.
Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan ve Sakarya iline sınır olan Ortaburun köyüne gittik. Güzel mi güzel bir köy… Âdeta bir tablo güzelliğinde göz dolduran köyün bütün kadınları Köy konağına gelmiş. İzmit Belediyesini de kendisine bağlı köylere yaptığı bu güzel proje için tebrik ediyorum.
Her yaştan kadın koşup gelmiş. Hülya Hanımın himayesinde ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi” kapsamında düzenlenen programda Dr. İnci Sobi özellikle kadınlarla ilintili sağlık konularında görsel destekli eğitici bilgiler veriyor.
Program sonrasında kadınlarımızı ve sorunlarını dinleyen, sıkıntıları olanlara anında yardım elini uzatan bir Hanımefendi görüyorum. Dışarıda bekleyen seyyar sağlık aracında isteyen hanımların anında muayene olması sağlanıyor. Doktor Hanımlar hazır bekliyor.
Bir yaşlıca teyze dikkatimi çekiyor, usulca Hanımefendi'ye sokulup anlatıyor, anlatıyor… Teyzemizin ne çok derdi var. İşte bu diyorum, devlet kalkıp gelmiş en uçtaki vatandaşının derdini dinliyor. Hanımefendi kalkıp gitmeseydi ve el uzatmasaydı bu güzel gözlü yaşlı teyzemiz nasıl gidip de Vali Bey'e ulaşacaktı? Gitse bile Hanımefendi'ye anlattığı gibi böyle rahatça konuşabilecek miydi?
Hülya Hanım'a, "eşinizin görev yaptığı Muğla, Diyarbakır, Samsun, Mersin gibi şehirlerde şu ana kadar toplam kaç kadına ulaştınız?" diye soruyorum. Verdiği rakam karşısında çok duygulanıyorum. Yaklaşık iki milyona yakın kadına ulaşılmış ve onlara el uzatılmış!
İşte bu… Şehirlerimize böyle Hanımefendiler gerek. Bizzat şahit olunca daha iyi anlıyorum ki kırsaldaki kadınlarımızın pek çok problemi var. Sağlıklarını ihmal edenler var ve bu programlar onların erken teşhis ve tedavilerinde çok önemli ve bazen hayat kurtarıyor…
Hülya Aksoy gibi bulunduğu şehre farkındalık katan bir Hanımefendi’yi tanıdığım için, bir programına refakat ettiğim için çok mutlu oldum. Herkese tavsiye ederim, şehrinizdeki kırsal köylere gidin, o köyler, uzakta kalmasın. Gerçekten de bizim olsun, yanımızda, yakınımızda ve en önemlisi de gönlümüzde olsun.
Teşekkürler ve tebrikler Hülya Aksoy...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.