Adı Vail es-Suud…

A -
A +
Henüz dokuz yaşındaydı. Kocaeli ilinin Kartepe ilçesine bağlı Acısu Mahallesi’nde yaşayan Suriyeli bir ailenin beş çocuğundan biriydi ve 5. sınıf öğrencisiydi. Geçtiğimiz perşembe günü saat 16.30 sıralarında mahallenin mezarlık kapısına kendini asarak hayatına son verdi…
Şu anki bilgilerimiz, kamera görüntüleri elinde bir kemerle mezarlığa doğru yürüdüğü yönünde… Ve yapılan otopside darp, cebir ve istismar izine rastlanmadı… Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz Beyefendi soruşturmanın ayrıntılı bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Açıkçası bu intihar yüreğimizi parçaladı. Bu minnacık çocuk neden hayata küstü, neden insanlara giderken intiharının ağırlığını yükleyerek gitti, henüz hiçbirimiz bilmiyoruz. Yığınla bilinmeyen bıraktı arkasında.
Ancak Vail’in ölümünden sonra kimi gazeteler ve internet siteleri henüz hiçbir şey açığa çıkmadan, soruşturma savcısı soruşturmasını bitirmeden, kolaycılığa kaçarak, bu olayı Vail’in gittiği okulun üzerine yıkıp, intiharı “ırkçılık, ayrımcılık, baskı, azarlama” üzerinden vererek o okulun öğrencilerini, öğretmen ve idarecilerini âdeta hedef gösterdiler ve iki gün boyunca bu mesele sosyal medyada bu yönüyle işlendi konuşuldu… Masum insanlar linç edildi. Millî Eğitim Bakanlığı “ırkçılık, ayrımcılık” üzerinden verilen bu haberi zaten yalanlamıştı…
Bendeniz uzun yıllardır bu bölgede yaşıyorum ve bölge sakinlerini iyi tanıyorum. Acısu Mahalle Muhtarı Yakup Soyyiğit’e bu Suriyeli aileyi soruyorum. Muhtar, uzun yıllardır tanıdığımız, gerçekten de çok saygı duyduğumuz etrafta büyük itibarı olan bir esnaf aynı zamanda. Medyanın gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Ailenin maddi durumunun iyi olduğunu, mahalleli tarafından sevilip sayıldığını anlatıyor. Okulda olsun mahallede olsun halk tarafından kesinlikle ırkçılık, ayrımcılık, zorbalık yapılmadığını söylüyor.  “Acısu Türk Fransız Kardeşliği” ilkokulu ve ortaokulunun bu ailenin diğer çocuklarına da ev sahipliği yaptığını, aynı öğretmenlerin bu çocuklara sahip çıkarak onları kısa zamanda rehabilite ettiklerinden bahsediyor.
Ve en önemlisi de minik Vail’in sesinin çok güzel olduğunu zaman zaman camide müezzinlik yaptırdıklarını sözlerine ilave ediyor sayın muhtarımız. Yani bırakınız ayrımcılığı camiye zaman zaman müezzin yapılarak onore bile edilmiş bu çocuk. “Maktul’ün ailesinin de kendileri adına açıklama yapma yetkisini muhtar Soyyiğit’e verdiğini öğreniyorum.
Acısu’yu iyi bilenler görürler ki bölgedeki Suriyeli varlığı genellikle bu mahalleye yerleşmiştir. Marketlerde, kuaförlerde, inşaatlarda, diğer iş yerlerinde ağırlıklı Suriyeli eleman görürsünüz. Acısu sakinleri çoğunlukla Karadenizlidir ve burada yaşayan Suriyelilere iş veren de ev kiralayan da bu insanlardır. Bu halkın, çocuklarının okulda insan ayırması, zorbalık ve ırkçılık yapması pek muhtemel değildir.
Vail’in okuduğu okulu, öğrenci ve öğretmenlerini bölge halkından insanlara soruyorum. Hemen herkes aynı adı taşıyan ilgili ilkokul ve ortaokulda Vail’in çok sevildiğini, gezilerde, diğer programlarda bulunduğunu ve çok da başarılı olduğunu söylüyorlar. Bu anlamda kendisine “başarı” belgesi verilmiş.
“Türk Fransız Kardeşliği” ortaokulunun uzun yıllardır gerek yurt içinde gerekse yurt dışında konserler veren bir “mehteran” takımı vardır. Vail’in ağabeyi Enes es-Suud da bu mehteran bölüğünün bayraktarı olarak görev yapıyor! Bu cümleye lütfen dikkat ediniz. “Bir Suriyeli çocuk” mehteran bölüğünün bayraktarlığını yapıyor!
Sizce bu ortamda ayrımcılık, ötekileştirme, zorbalık yapılabilir mi?
Her bulduğu meseleye destursuz dalan, araştırmadan, soruşturmadan insanları “günah keçisi” ilan edip sosyal medyada linç ettiren medya da bu olaydan ders alsın. Vail gitti. Onun gidişi normal değil, bu olayı gerek Emniyet Müdürlüğü gerekse Millî Eğitim Bakanlığı detaylı bir şekilde tahkikata devam ediyor.
Üzgünüz, acılıyız, şaşkınız…
Minik Vail’in kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.