Özbekistan’a uzanan el kırıldı mı?

A -
A +
Özbekistan’a uzanan el öylesine tanıdık ki…
Güya Karakalpakistan’ın özerkliği için bu yürüyüşler yapılmış! Bahaneleri de Özbekistan’daki yeni anayasa çalışmalarındaki bazı maddeler!
Özellikle de 74. Maddeki şu ifadenin manipüle edildiği belirtiliyor:
“Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti, Karakalpakistan’ın genel halk oylamasına dayanarak, Özbekistan Cumhuriyetinden ayrılma hakkına sahiptir.”
Çok uzun süre Buhara Emîrliği ve Hive Hanlığı’na tabi olan bu Türk topluluğu ne oldu da sokağa indi? Sokağa inen ve devlete karşı isyan başlatanlar gerçekten de masum halk mıydı?
Karakalpakistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ve Karakalpakistan İçişleri Bakanlığı meselenin özüyle ilgili önceki gün resmî bir açıklama yaptı. Özetle;
“Özbekistan Cumhuriyeti'nin izlediği açıklık ve ifade özgürlüğü politikasına rağmen, 1 Temmuz 2022'de Nukus'ta bir organize suç örgütü, Karakalpakistan Cumhuriyeti’nin devlet yönetimini ele geçirme girişiminde bulunup yasa dışı eylemler düzenledi.
Güya halkçı sloganların arkasına saklanarak, vatandaşların bilinç ve güvenini manipüle eden bu provokatörler, yetkililerin meşru taleplerine uymayarak, halkı manipüle ederek Karakalpakistan Cumhuriyeti idari binaları kompleksinin önündeki meydanda topladı.
Provokatörler, toplanan halka dayanarak, ilgili devlet kurumlarını ele geçirmeye ve böylece toplumu bölmeye, Özbekistan'daki sosyo-politik durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştılar.
Kolluk kuvvetleri tarafından ivedilikle kararlı tedbirler alındı. Devletimizin durumun daha da kötüye gitmesini önlemek için gerekli potansiyele sahip olduğunu sorumlu bir şekilde beyan ederiz..." denildi.
Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da önceki gün bir açıklama yaptı:
“Karakalpakistan’daki olaylar Özbekistan’ın iç işleridir. Ülkedeki sorunların Özbek liderinin aktif liderliğiyle çözüleceğine şüphemiz yoktur. Özbekistan bizim hem dostumuz hem müttefikimiz hem de ortağımızdır. Özbekistan’da olan her şey bu ülkenin iç meselesidir.”
Karakalpak halkının sosyokültürel ve kimlik olarak Kazakistan’a yakınlığını ileri sürüp bir kardeş çatışmasını körüklemeye çalışanlara da Kazakistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile iyi bir ders verdi:
“Özbekistan, Kazakistan'ın güvenilir bir müttefiki ve stratejik ortağı olan kardeş bir devlettir. Özbekistan'ın üst düzey liderliğinin Karakalpakistan Cumhuriyeti'ndeki durumu istikrara kavuşturmak için aldığı kararları memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz.
Kazakistan, 31 Ekim 1998 tarihli Ebedî Dostluk Anlaşmaları ve 14 Haziran 2013 Stratejik Ortaklık Anlaşmalarının yanı sıra 6 Aralık Müttefik İlişkiler Deklarasyonu ruhuna uygun olarak Özbekistan ile kapsamlı iş birliğini geliştirme ve güçlendirme yoluna sıkı sıkıya bağlıdır.”
Ve hatta Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian de resmî bir açıklama yaptı:
“Özbekistan'ın dostane bir komşusu ve büyük ölçekli stratejik ortağı olarak Çin, Özbek hükûmetinin ulusal istikrarı sağlamak için aldığı tedbirleri desteklemektedir."
Geriye kim kaldı?
Her gördüğü petrol, altın yatağında birtakım suni sorunlar meydana getirip oraya “demokrasi” vadeden o meşum ülke kalıyor! Arap Baharı sürecinde bütün Orta Doğu’ya demokrasi getirmişler, orayı abat etmişlerdi!!!
Rusya Ukrayna ile meşgul iken, Orta Asya’da meydanı boş zannetti! Kazakistan’da denenen kaos da sonuç vermemişti zira!
Özbekistan’da Şevket Mirziyoyev adında bilge, akıllı ve cesur bir Cumhurbaşkanı var. Onun liderliği bu tezgâha papuç bırakmadı ve meseleyi ivedilikle çözdü bile.
Türk aklı galip geldi!
Ve Özbekistan’a uzanan o kirli el kırıldı!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.