EL İNSAF VE’L-MERHAME

A -
A +

Tarafsız (!) spor medyamız Beşiktaş’ın Dinamo Kiev’e 6-0 yenilmesinin suçlusunu buldu: İskoç hakem Craig Thomson ve yardımcıları...
 
Yoksa Beşiktaş o kadar müthiş oynadı ki, o İskoç hakem olmasa soğuk Kiev gecesinde rakibi Dinamo Kiev’i neredeyse darmadağın edecekti. (!)
 
Aslında mevzu çok basit. Dinamo Kiev’in futbolcusu Gonzalez ile Beşiktaşlı Beck omuz omuza mücadele ederek ceza sahasına giriyorlar. Beck, faul olmayan bu mücadelede pozisyonunu kaybediyor ve bana göre kasıtlı olarak sola doğru hamle yaparak ayağını Gonzalez’in ayaklarının arasına sokmayı başarıyor. Bunu aslında çok da akıllıca yapıyor. Unuttuğu tek husus, maçın Türkiye’de oynanmadığı.
 
Yoksa elbette böyle bir penaltıyı Türkiye’de hiçbir hakem ne Beşiktaş, ne de Fenerbahçe aleyhine çalabilir.
 
Penaltıda tartışma yok ama Beck’e gösterilen kırmızı kart pekâlâ tartışılabilir. Burada da hakemin takdir hakkı devreye giriyor. Şayet hakem, Andreas Beck’in düşeceğini anlayıp can havliyle ve aklı sıra fazla belli etmeden Gonzalez’i bilerek indirdiğine hükmediyorsa kırmızı kart su götürür. Craig Thomson, Beck’in kontrolsüz hareket neticesinde penaltıya sebebiyet verdiğini düşünüyorsa kırmızı kart kesinlikle yanlış.
 
Hatırlarsanız Ivan Bebek hadisesinde de şanlı ve tarafsız (!) spor medyamız aynı tavrı takınmıştı.
 
Türkiye’deki maçlarda bolca hakem yardımı ihtiva eden haram puanları hapır hupur lüpletenler Avrupa’daki hezimetlerine kılıf arama mevzuunu ziyadesiyle abartır hâle geldiler. Hâlbuki insanda biraz utanma ve arlanma olmalı kanaatindeyim.
 
Son 15-20 yıl zarfında Türk futbolunun lokomotifi olan Galatasaray asla desteklenmedi. Diğer takımları da Galatasaray’ın seviyesine çekebilme yolunda adımlar atılacağına tam tersine Galatasaray’ın baltalanması yolu seçildi ki, bu fahiş bir hataydı.
 
Türkiye’de senelerdir Galatasaray aleyhine haksız penaltı çalmayan hakemler âdeta linç edilirken Galatasaray’ın lehine bariz penaltıları bile ısrarla vermemeyi marifet addeden eyyamcı bir hakemler güruhu teşekkül etti.
 
Bu hatanın ceremesini maalesef Türk futbolu çekiyor.

Bu gidişle en acı şekilde çekmeye de devam edecek.
 
      Vesselam.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.