Şehit babalarını tanımak herkese nasip olmaz

A -
A +
Teröristlerin şehit ettiği Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün muhterem babası Türkiye Büyük Millet Meclisine bir ziyarette bulunmuş.
Evladını bu vatan için şehit veren bir baba olan Asım Safitürk, Gazi Meclis’i ziyaretinden daha doğal ne olabilir?
Ama maalesef, İYİ Parti Grup Başkan Vekili olan Lütfi Türkkan, Meclis’i ziyaret eden şehit babasına yönelik, en hafif tabirle, skandal bir yorum yaparak “Bu sarıklı arkadaş kim?” diye sosyal medyada bir paylaşımda bulunmuş.
O şehit babasını bu millet Çanakkale destanından tanır. Siperlerde şehit olan, gazi olan, düşmanla çarpışan askerlerimizin kıyafetlerine aşina olanlar, kolaylıkla şehit babası Asım Safitürk’ü kıyafetinden tanır.
Kurtuluş mücadelesinin öncüleri olan Erzurum ve Sivas kongrelerine katılan kahramanlarımızın bugüne ulaşan fotoğrafları var. O fotoğraflar daha ilkokuldan itibaren zihnimize nakşedilmiştir. Bire bir çizebileceğimiz kadar ezberimizdedir o görüntüler. Ama o fotoğrafları bilmeyenler, önemsemeyenler, şehit babası Asım Safitürk’ün kıyafetine yabancıdırlar.
Geçemeyiz. Geçmemeliyiz. Ancak hadi bunları bir tarafa bıraktık diyelim…
Söz konusu milletvekili birkaç senedir görev yaptığı Türkiye Millet Meclisi binasının koridorlarına asılmış olan resimlere biraz dikkatli baksaydı, en azından şehit babası Asım Safitürk’ün kıyafetine göz aşinalığı olabilirdi.
Çünkü 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisinin toplanma görüntüleri Meclis’in birçok yerinde var.
Hacı Bayram Camii’nden o gün Meclis binası olarak kullanılan lokale kadar yürüyen vekillerin kıyafetleri ile şehit babası Asım Safitürk’ün kıyafetleri çok benzer.
Açın internetten bakın. 1920 Meclisi’nin Ankara’da açılışında dua edilirken Mustafa Kemal Paşa’nın hemen yanındaki, sağındaki, solundaki, arkasındaki resimlere iyice bakın. O resimlerin birçoğu, şehit babası Asım Safitürk’ün kıyafetlerinin aynısı.
Örnekleri daha da sıralamaya lüzum yok.
Geçmişini tanıyanlar, şehit babası Asım Safitürk’ü bırakın TBMM’de tanımamayı, nerede görseler tanırlar. Şehit dedelerinden tanırlar. Evladı yakın dönemde şehit olmuş babaların hâl ve tavrından tanırlar.
Ama bir şehit babasını kıyafetinden dolayı sözüm ona eleştirenler, geçmişine de çoktan yabancılaşmıştırlar. Şehit babalarını tanıyamazlar.
Dedelerinin giydiği kıyafetleri, şehit babalarının kıyafetlerini İslamofobik bir dille ve bakış açısıyla değerlendirerek tehdit olarak görürler. O kıyafeti küçümserler. Görmeye tahammül edemezler. İçlerindeki İslam karşıtlığını aniden bir kıyafet üzerinden açığa çıkarıverirler.
Sözü uzatmaya gerek yok. Meselenin esası şudur: Şehit babalarını, dedelerini, annelerini tanımak, onlara hürmet etmek, onların hayır duasını almak herkese nasip olmaz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.