Brüksel lahanası!

A -
A +
Yunan dramı sona erdi mi? AB liderleri Brüksel'i mesken tuttu. 16 saat aralıksız masada kazançları – kayıpları konuştular. Önce başbakan Çipras'a "vergi artırımı ve emeklilik maaşları olmak üzere kemer sıkma önlemlerini parlamentodan geçirmesi için 3 günlük süre verilerek tam teslimiyet istediler. Ama kısa süre sonra uzlaşma sağlandığını açıkladılar. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un, Avrupa projesinin bıçak sırtında olduğunu söyleyerek, "Euro bölgesi parçalanacak" demesi bu kararda etkili oldu... AB Başkanı Donald Tusk uzlaşmaya varıldığını açıkladı, ancak anlaşmanın hangi şartlarla kabul edildiğine dair bilgi vermedi. Piyasalar bu haberi olumlu algıladı. Yunanistan parlamentodan bu ağır kemer sıkma önlemlerini geçiremezse ne olacak, belli değil. Almanya Başbakanı Merkel'in tarafların Yunanistan'a güveni sarsıldı, Yunan parlamentosu reformları Alman parlamentosundan önce onaylamalı sözü, henüz tam mutabakatın sağlanamadığını ortaya koyuyor. Yani Atina 3 gün içinde yaptırımları yasalaştırmak zorunda... Hemen hatırlatıyorum, 750 euro olan emekli maaşları 450 euro'ya iniyor. Çipras bu son durumu Yunan halkına nasıl anlatacak? Muhalefeti ikna edecek mi? Bütün şartlar yerine gelirse Avrupa Merkez Bankası acil likidite fonunu arttıracak, aksi halde sabit tutacak.
 
Yurt içinde "Ramazan Bayramı" nedeni ile 3.5 günlük kısa ama yaşanacak gelişmeler bakımından etkili bir haftaya girdik. Türkiye'de 13 yıl aradan sonra ilk defa Koalisyon görüşmeleri bugün resmen başladı. AK parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu, önce CHP ile uzlaşma için zemin yokladı. Bugün MHP, yarın HDP ile görüşecek. İlk tur bayram ziyareti şeklinde geçiyor. İkinci turda pazarlık başlayacak. Ancak bütün sermayesini AK partiyi eleştirerek kazanan muhalefetin iktidar koltuğuna oturarak kendini bitirmeye niyeti yok. MHP'nin, AK parti azınlık hükümetini dışarıdan destekleyerek kasımda seçim formülünü hayata geçireceği söyleniyor. Borsa İstanbul'da uzun bayram tatili öncesinde risk almak istemeyen yatırımcılar yüksek seviyeden kar satışına başlıyor. Siz de öyle yapın. Avrupa birliğinde istikrarın korunacak olması üzerine FED'in eylül ayında faiz artırım ihtimali güçlendi, dolar yukarı hareketleniyor... Perşembe günü Avrupa merkez bankası tahvil alım miktarını arttırırsa euro'daki kayıplar netleşir. Dolardaki düşük seviyeleri alım fırsatı olarak kullanmak gerekiyor. Dolar endeksinin 96 seviyesinde tutunması altını olumsuz etkiliyor. 1170 dolar direncini aşamayan ons 1160 dolara gerilemiş durumda. 10 yıllık ABD hazine bonolarından çıkışın yoğunlaşması altının aşağıda kalmasını sağlıyor. 1157 dolar kırılırsa 1145 dolara inilecek. Yarın Çin'de açıklanacak ikinci çeyrek büyüme verisi büyük ihtimalle beklentinin gerisinde kalacak. Altındaki zayıflama devam edecek. RAMAZAN BAYRAMINIZI TEBRİK EDİYOR, HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.