Can simidi!

A -
A +

ÇİN endişesi FED'i faiz arttırmaktan vazgeçirdi. ABD merkez bankasının kararı gelişmekte olan ülkeler için can simidi oldu... Karara en çok üzülen ise Avrupa ve Japonya. Zira onlar, FED'in faiz arttırarak doların değer kazanmasını buna bağlı olarak kendi para birimlerinin zayıflamasını istiyorlardı. Böylece daha kolay ihracat yapacaklardı, olmadı. Japonya ve Avrupa ekside kapandı. FED'in faizleri sabit bırakmasına rağmen ekonomiye ilişkin tedirginliklerin dile getirilmesi, Wall Street'i olumsuz etkiledi. Dolar endeksi 94.55 düzeyine geriledi. Altın atak yaptı, ama faiz artırımı için ekim ayının dile getirilmesi yükselişi frenledi.
AMERİKA'da faizlerin sabit tutulmasında Çin ve küresel büyüme hızındaki yavaşlamayla birlikte enflasyonun düşük kalmasının önemli payı var. FED, ABD ekonomisindeki canlanmayı yeterli görmüyor, petrol şoku aşağı yönlü riskleri arttırdı. Çin'deki yavaşlama sürekli olacak, dünya ekonomisi için tehdit oluşturacak. Başkan Yellen her ne kadar ekim ayında faiz artışına yeşil ışık yaktı ise de; piyasadaki genel kanaate göre aralık ayından önce düğmeye basılmayacak. Bu gelişme Türk piyasaları için son derece olumlu. Türkiye, küresel büyümenin hız kesmesinden diğer gelişmekte olan ülkelere göre olumsuz etkilenecek, piyasalar daha iyi performans gösterecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch sürpriz yapmadı.. Cari açıktaki daralma ile bütçe performansındaki olumlu tablo ve FED'in faiz arttırmayarak fon çıkışının engellenmesi olumlu görüşün korunmasında etkili oldu. Fitch'in mevcut Türkiye notu BBB- ile en düşük yatırım yapılabilir seviyede bulunuyor.
FED'in faizlerde değişikliğe gitmemesi sonrasında Türkiye'de dikkatler Merkez Bankası'nın 22 Eylül'deki faiz kararına çevrildi. Normalleşme yönünde yol haritasını açıklayan Merkez Bankası, para politikası duruşunu Amerikan Merkez Bankası'na endeksleyen bir mesaj vermişti hatırlayacak olursanız. FED'in adımlarını yakından takip eden Merkez Bankası'nın Eylül ayını da pas geçmesi kuvvetli ihtimal. Borsa İstanbul'da yeni hedef 77 bin puan.. Bilişim, turizm ve özellikle gıda içecek sektörlerinde pozisyon alınmasını tavsiye ediyorum. FED kararı ve Başkan Yellen'in sözlerinden sonra 2.974 TL'ye gerileyen dolar, ekimde faiz artışı ihtimalinin gündeme gelmesiyle 3.010 TL'ye yükseldi. Ama gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı değer kazanmasıyla tablo değişti. Yön aşağıyı gösteriyor. Dolar 2.980 TL'de tutunamazsa 2.950 TL'ye kadar kademeli geri çekilmesini sürdürür.
ALTIN dolar endeksindeki düşüşten olumlu etkilendi. Ons 1132 dolara tırmandı. Tepki satışlarıyla 1128 dolara indi ama yeniden 1131 doları aştı. Son günlerde gerçekleştirilen toparlanma ile tepkilerine devam etmek isteyen altında 1117 dolar desteği önemli.. Bu seviyenin üzerinde tutunduğu sürece önce 1135 dolar direncini geçmeyi deneyecek.. Başarırsa 1149 dolar hedef olacak. Altındaki yükseliş ivme kazanıyor. Pozisyonunuzu bozmayın. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçenin gramı kısa vadede 110 lirayı aşacak görünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.