Dağ fare doğurdu!

A -
A +
Küresel ekonomideki yavaşlama, sonunda Amerika'yı da etkisi altına aldı.. ABD'li işverenler eylül ayında sadece 142 bin istihdam sağlarken, temmuz ve ağustos aylarında daha önce açıklanan rakamdan daha az kişi işe alındı. İşsizlik oranının %5.1 ile son derece düşük kalması aldatıcı.. Bunun gerçek nedeni, on binlerce işsizin talepleri gerçekleşmeyince iş aramayı terk etmesi.. Bu tablo istihdam artışının yılbaşından beri yavaşladığını net biçimde ortaya koyuyor. İlkbaharda istihdam artışı yıllık 3 milyon düzeyinden 2 milyon 800 bin seviyesine düştü ABD imalat sektörü ciddi şekilde yavaşladı... İşten çıkarmalar artıyor, çalışma saatleri azaltılıyor. Özellikle petrol ve doğalgaz sektörlerinde büyük kıyım var. ABD'yi şu anda sadece tüketim sektörü ayakta tutuyor. Bu noktadaki en önemli soru tüketicilerin ekonomiyi daha ne kadar destekleyeceği.. Ücret artışı zayıf seyrini sürdürüyor. Enflasyon için çok önemli olan saatlik kazançlar %0,2'lik artış beklentisine karşın %0 açıklandı. Saatlik kazançlardaki bu düşüş ücretlerin enflasyon baskısı meydana getirmediğini net bir şekilde ortaya koydu. FED yetkilileri 9 yılın ardından yapılması planlanan ilk faiz artışını, küresel endişelerle erteledi. FED'in ekim ayında faiz artış ihtimali %10'un altında, aralık ayı için %44'den %30'a gerilemiş durumda. Piyasada ilk faiz artırımının mart 2016'da gerçekleşeceği konuşuluyor.
ÇİN'DE YENİ YUAN OPERASYONU-Son yıllarda dünyanın ekonomik lokomotifi haline gelen Çin'in büyümesi son aylarda ciddi anlamda düştü. Dünya bankası 2015 büyümesini %6.9'a, 2016'yı 6.7'ye indirdi. Avrupa'daki gelişmiş ekonomiler ve Japonya da uzun süredir yavaşlama döneminde. "Milli Gün" sebebiyle kapalı olan Çin borsası yarın açılıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki bozulma, varlık ve emtia piyasalarında ciddi kayıplara neden olurken, belirsizliklerle dolu yeni bir dönemin de kapısını araladı. 1 milyar 360 milyona yakın nüfusuyla dünyada pamuk, bakır ve alüminyum tüketiminde birinci, petrol tüketiminde ise ikinci olan Çin'in son dönemde beklenenden fazla yavaşlaması, finansal piyasaların yanı sıra emtia piyasalarını da vurdu. Çin'de büyüme hızının %6 düzeyine gerileyeceği beklentisi karşısında merkez bankasının yeni bir yuan operasyonuna girişecek olması, kur savaşlarını (faiz indirimlerini) tetikleyecek. 
         ***
AK PARTİ KESENİN AĞZINI AÇTI-Adalet ve Kalkınma Partisi sonunda gerçeği gördü, "halkın cebi" dedi, ümitleri yeşertti. Tek parti iktidarı yolunda önemli adım attı. Tabir caizse kesenin ağzını açtı. Birincisi 9 milyonu bulan emeklileri ilk sıraya koydu, maaşlarına 100 TL'lik net zam yaptı. Yılda 1200 TL'lik artış bir maaş ikramiye anlamına geliyor. Emekliler açısından bu çok anlamlı bir karar.. İkincisi şu anda  1000 TL olan net asgari ücret 1300 liraya çıkarılıyor. Bunun brütü 1597 TL ediyor.. Çalışan emeklinin destek primi çilesi sona eriyor. İşini kuran kadın ve gençlere toplam 250 bin liralık kredi desteği sağlanıyor. Emekliler 250 lira taksitle ev sahibi olacak, yeni evlenecek çiftlerin çeyiz hesabının yüzde 20'sini devlet karşılayacak. İlk defa işe giren gençlerin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Yem ve gübrede KDV kalkıyor. Ekonomik vaatlerin toplamı 20 milyar TL'yi bulmuyor. Ama siyasi kazanımı çok büyük olacak. Türk halkının, AK Partinin verdiği sözü yerine getireceğine yönelik güveni tam.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.