Kuşu kaçırmayın!

A -
A +
DÜNYANIN en büyük ikinci ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde %6.9 ile beklentilerin üzerinde büyüme gerçekleştirdi, ama bu rakam her ne kadar %6.8'lik tahminden daha iyi gelse de son 6 yılın en kötüsü.. Eylül ayında sanayi üretimi %5.7 artarak %6'lik beklentinin altında kaldı. Pekin hükümetinin yeni teşvik tedbirleri almayacağı korkusu oluştu.. Ama bu sonuç gelişmekte olan ülkeleri rahatlattı. Para birimleri dolar karşısında güçlü konumunu sürdürüyor. Petrol fiyatları Çin'deki büyüme hızının zayıf kalmasıyla düşük. Brent petrol 48.70 dolara inmiş durumda. ABD'de bu hafta Morgan Stanley, Yahoo, Boeing, Caterpillar ve Microsoft gibi sektörün öncüsü şirketlerin bilançoları izlenecek.

BU HAFTA piyasalar merkez bankalarına odaklı seyir izleyecek. Bugün FED başkanı Yellen'in konuşması var. Çin'deki büyüme rakamının tahminleri aşmasından sonra aralık ayında faiz artışına gidilmesi bekleniyor. Ancak hemen hatırlatıyorum, Çin'de büyüme hızı 2009'dan bu yana en düşük seviyede.. Çin'de özel sektör ve halk büyük bir borç yükü altında. Toplam borcu anlamak çok zor zira, gölge bankacılık yani büyük bir tefecilik var. Çin'de toplam borcun millî gelire oranı %282 ile korkunç düzeyde. Çin'in 2007'de 7.4 trilyon dolar olan borcu 2014 sonunda 28.2 trilyona fırlamış durumda.. İç talebi arttırarak dengelemeye çalıştılar ama bunu beceremediler. Çünkü, 1.4 milyar nüfuslu Çin'de henüz beklenen ölçüde orta sınıf yani tüketim toplumu oluşmadı.

YARIN Para Politikası Kurulu faiz kararını açıklayacak.. Cari açıktaki daralmaya rağmen, Merkez Bankası beklenti anketinde yıl sonu TÜFE'nin 8.25'e çıkması karşısında faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Malta Adasında buluşacak olan 25 üyeli Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu iki günlük toplantı sonunda Perşembe günü 14.45'te büyük ihtimalle varlık alım programını arttırdığını açıklayacak. Zira Avrupa'da çekirdek enflasyon net bir şekilde hedefin altında.. Para musluklarının daha fazla açılması euro'nun değer kaybını beraberinde getirir. Ortadaki resim net: ABD merkez bankası faizleri öteleyip doları düşük tutuyor. Avrupa daha fazla tahvil alacağım diyerek euro'yu zayıflatmak istiyor. Bu savaş bize yarıyor.  

ALMANYA Başbakanı Merkel ile İstanbul toplantılarında, Avrupa Birliği müzakerelerinde 17, 23 ve 24. fasılların açılması, Türklere Schengen uygulamasının başlaması, terörle mücadelede ortak tavır alınması, Suriyeli mültecilerin Türkiye ekonomisine getirdiği külfetin paylaşılması için üç milyar euro'luk destek verilmesi netleşti. Üçüncü havalimanının ilk etabı için 6 bankadan 4.5 milyar euro'luk kredi sağlandı. Metropol ve Polmark isimli araştırma şirketlerinin yaptıkları son seçim anketlerinde AK Partinin oy oranı %44'e ulaşıyor. MHP ve HDP'de ciddi erime var. Bu sonuçlarla AK Parti tek başına iktidara geliyor. 80 bine dayanan Borsa İstanbul'da hedef; seçime kadar 85 bini test etmek...

Yurt dışından fon girişi artıyor, TL güç kazanıyor. 1 Kasım'da sandıktan koalisyon çıkmazsa dolar 2.750 TL'ye düşer. Bu durumda eğer ons 1170 dolarda kalırsa külçe altın 103 liraya iner.. Risk üstlenmek istemeyenler bugünden dolar ve altınlarını satıp TL'ye geçsin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.