Lafı bile yetti!

A -
A +
PİYASALARDA ipler Merkez Bankaları'nın elinde.. FED faiz artışını pas geçiyor, dolar değer kaybediyor. Avrupa para musluklarını biraz daha açacağım diyor, euro eriyor. ABD de Avrupa da ihracata dayalı büyümeye çalışıyor. Bunun için para birimlerinin düşük kalması gerekiyor. Dikkati çeken nokta şu: Piyasalar yükselmeye o kadar iştahlı ki bakın Avrupa merkez bankası başkanı "Aralık ayında varlık alım programını gözden geçirebiliriz" dedi, borsalar ralli yaptı. Euro Bölgesi'ndeki düşük enflasyon nedeni ile piyasalarda yeni bir ateşlemeye ihtiyaç vardı. Bankanın ekonomiye daha fazla destek vermeyi düşündüğü yönünde artan beklentiler uluslararası piyasalarda yönü belirleyen önemli bir dinamik oldu..

ŞİMDİ bütün dikkatler 28-29 Ekim'de toplanacak olan ABD merkez bankasında.. Faiz artışına giderse dünyanın en büyük ekonomisi normalleşecek. Ama Amerika'nın eski Hazine Bakanı Larry Summers, FED'i faiz artırmamaya çağırıyor. Summers, ekonomide enflasyonist baskının olmadığı bir ortamda Fed'in faiz artırma konusunda acele etmemesi gerektiğini söylüyor. "Piyasalar gelecek 10 yıla baktığında bile yüzde 1'in altında enflasyon bekliyor" diyen Summers, faizlerin enflasyon sorunu olduğu zaman yükselmesinin yerinde olacağını dile getiriyor.  

BURADAN şu sonuç çıkıyor; en erken 2017'ye kadar ABD'de faiz artışını unutun.. Bu durumda dolar değer kaybedecek, gelişmekte olan ülkelere sıcak para girişi artacak. Para birimleri dolar karşısında güçlenecek. Hisse senetleri tavan yapacak. FED'in faiz artışını ötelemesi Merkez Bankasının da elini bağlayacak. Bakmayın siz çarşamba günü yaptığı açıklamada, temkinli duruştan sıkı para politikasına geçiyoruz söylemine. Paşa paşa fonlama faizini aşağı çekecek. Zira kurlardaki gevşeme maliyetleri azaltacak, enflasyonda belirgin düşüş yaşanacak. Bu resme bakarak Borsa İstanbul GELECEK YIL 100 bin puanı aşar, dolar çıkışa başladığı 2.300 TL'ye kademeli şekilde döner ve 2 yıllık gösterge tahvilde faizler %6-%7 bandına çekilirse kimse şaşırmasın..

1 KASIM seçimlerinden tek parti iktidarı çıkarsa -ki kararsız seçmen tercihini yaptı, istikrardan yana tavır gösteriyor- Türkiye'yi kimse tutamaz. Yurt dışından fon girişi artıyor. Döviz sepeti 3.03 TL'ye düştü. 5 yıllık risk primi 254 düzeyinde.. 13.36 Güney Afrika randından işlem gören dolar 2.865 TL'ye gerilemiş durumda. Euro'ya 3.185 TL ödeniyor. Güney Kore ekonomisindeki toparlanma gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkiledi. Yabancı yatırımcı hisse senedi ve tahvil alıyor. Kısa vadede dolar 2.885 TL direncini aşamazsa 2.840 TL ile taban yapacak. Bu seviye görülürse 2.800-2.820 TL gündeme gelecek. Dolarda yıl sonu beklentim olan 2.750 TL'yi koruyorum...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.