Uyan babaya geldik!

A -
A +
Başkanlık sistemini halk anlayamadı, ya da iyi anlatılamadı. Bugün 43 ülkede uygulanıyor. Neredeyse dünyanın yarısı böyle yönetiliyor. Bizim ananelerimize de bu sistem son derece uygun. Asırlar boyunca Türkler bir başkan (komutan-serdar-lider) adına ne derseniz deyin tek bir yetkili tarafından idare edildik.. 600 yıllık Osmanlı imparatorluğu, padişahlar tarafından başarıyla yönetildiği için 3 kıtaya hakim oldu. Çıkar çevreleri kurdukları saadet zincirini (!) bozacağı için başkanlık sistemine karşı. Başkanlık sisteminde devlet başkanı yürütme organının başıdır ve belirli bir dönem için doğrudan halk tarafından seçilir. Bugün olduğu gibi.. Dönem sonuna kadar Başkanı değiştirmek mümkün değildir. Başkan kabineyi halktan aldığı bu yetkiyle tek başına kurar. Bakanlar Kurulu doğrudan kendisine bağlıdır.

Başkanların Meclis tarafından kabul edilen kanunları "veto" etme (kabul etmeme) hakkı vardır. Başkanlık sisteminde yürütme organı ile yasama organı ayrılır. Milletvekilleri ayrı, başkan ayrı seçilir. Parlamenter sistemde ise halk serbest seçimlerle milletvekillerini seçer. Başkanlık sisteminde ne olursa olsun meclis başkanı görevden alamaz. Başkanlık sisteminde Başkan aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin de başıdır ve buna ilişkin de birçok yetki kullanır. Buna karşın Parlamenter sistemde bu kadar yüksek seviyede yetkiler bulunmaz.

Recep Tayyip Erdoğan, halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olduğu için başkan gibi davranıyor. Şimdi bakın Cumhurbaşkanı "Anayasa değişikliğini referanduma götürdük, Türk halkı bunu kabul etti ve beni %52 oyla göreve getirdi. Şimdi mevcut Anayasayı benim yetkilerimi arttıracak şekilde değiştirmeniz lazım. Aksi hâlde halkın iradesine karşı çıkmış oluyorsunuz" diyor.. Sonuna kadar haklı? Bu değişiklik mutlaka yapılmak zorunda. Halk oylaması ve cumhurbaşkanlığı seçimi yok sayılamayacağına göre yeni Anayasa buna göre düzenlenmeli. Muhalefet tabii ki karşı çıkıyor, zira kendisine bağlı bir adayın asla cumhurbaşkanı olamayacağını biliyor.

Güçlü yetkilerle donatılmış bir başkan kararları daha hızlı alır! Başbakana kıyasla daha istikrarlı bir ortam temin eder.. Bu durumda yurt dışından doğrudan sermaye akışında müthiş artış olur.. Ülkenin siyasi ve ekonomik problemleri çok kolay aşılır. İki ana parti siyaset yapar. Demokrasi gelişir. Kısır çekişmeler gider, yerine ülkeyi kalkındırıcı projeler alır, toplum menfaati ilk sıraya yerleşir.. 

G-20 zirvesini başarıyla gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aynen bir başkan gibi dünya liderleriyle birlikteliğini izlerken bir Türk olarak ne kadar iftihar ettiğimi kelimelerle anlatamam. Türkiye'nin, en zengin 20 ülke arasında yer alması büyük gurur verdi. Aynen Brüksel veya Washington veya Berlin'deki gibi uluslararası bir organizasyona imza attık. Liderlerin kaldıkları mekânlar.. Toplantı salonları.. Alınan güvenlik tedbirleri 10 numaraydı. En çok dikkatimi Antalya havalalanını süsleyen liderlerin muhteşem uçakları oldu. 13 yıl önce ülkemizde böyle bir tablonun hayalini bile kuramıyorduk. Ama şimdi bu rüya gerçek oldu. Ama hâlâ çağın gerisinde kalmış olan yazar çizer takımı var. Onlara söylenecek tek bir söz var: Uyan babaya geldik.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.