Çimdikleyin beni!

A -
A +

Türkiye son 10 yılda oldukça gelişti. Milli gelir 10 bin 404 dolara yükseldi. 2.5 kat zengin olduk. Peki hayatımız nasıl değişti? Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre, 2004 yılında hane halkı 100 lirasının 26 lirasını gıdaya harcarken, 2014’te bu rakam 20 liraya gerilemiş. Kadınların çalışma hayatına katılmasıyla mutfak masrafları azalmış. Ulaştırma harcamaları 10 yılda %400 artmış. Ama ülkede 5 milyon otomobil satılmış. Akaryakıt harcamaları doğal olarak yükselmiş. Geliri artan ülkede insanlar dışarıda yemek yeme alışkanlığı edinmiş. Türk restoran sektörüne son 7 yılda 7 milyar dolar yabancı sermaye geldi. Bir başka çarpıcı örnek: 2004 yılında hane halkı her 100 lirasının 27 liralık kısmını kira giderine harcıyormuş. 2014’te bu rakam 25 liraya düşmüş. Ama artık insanlar kira değil tam tersi kendi konutunun taksitini ödüyor. 10 yılda 8 milyon konut sahibi olduk. Alkol ve sigaraya yapılan harcamaların payı son 10 yılda değişmemiş. 10 yılda nüfusumuzun 6 milyon arttığını dikkate alırsanız, bu olumlu bir gelişme.. Demek ki, insanlar zenginleştikçe sağlığına daha çok dikkat ediyor...

Buradan çıkan tablo şu: Gelir dağılımı düzeliyor. Zenginle fakir arasındaki fark azalıyor. Artık halkın daha büyük bir kesimi, varlıklı insanlar gibi yaşamaya başladı. Yapılan inşaatlardaki kaliteye ve kullandığınız otomobillerdeki lükse bakın ülkenin nereden nereye geldiğini görün.. İşte bunu sağlayan AK Partiye Türk halkı vefa borcunu 1 Kasım’da ödedi, onu %49.5 oyla yeniden iktidara getirdi.

3 SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENECEK- Uluslararası kredi kuruluşu Standard & Poor's, yayınladığı son raporda, terör olaylarındaki artışın Avrupa ülkelerinin notunu etkilemeyeceğini ancak, bölgenin ekonomik büyümesini aşağı çekeceğini vurguluyor. Raporda, Paris'teki terör saldırılarının Avrupa'da terörü korkunç bir seviyeye getirdiği belirtilerek, tüketici ve yatırımcı güveni azalacak. Turizm, havacılık ve eğlence sektörleri olumsuz etkilenecek, deniliyor. Türkiye son derece güvenilir bir ülke oldu.

MORGAN STANLEY “TL AL” DİYOR- Avrupa terör tehdidi altındayken uluslararası yatırım bankalarından Morgan Stanley’den rahatlatan bir açıklama geldi. Banka, emtia ithal eden ülke para birimlerinin cazip hâle geldiğini belirterek Türk Lirası, Hint Rupisi, Tayland bahtı ve Meksika pesosu ile bu ülke tahvillerinde alım tavsiyesinde bulundu. Morgan Stanley, "ABD’de bir yıl içinde eğer 2-3’ten fazla faiz artışı gerçekleşmezse ülke tahvilleri iyi performans gösterecek" diyor.

RİSK PRİMİ 240 DÜZEYİNE GERİLEDİ- Türk lirası fon girişinin desteğiyle değer kazanıyor. Morgan Stanley’in TL al tavsiyesi talebi ısıttı. Serbest piyasada 2.890 TL’den başlayan düşüş trendi devam ediyor. Dolar 2.840, Euro 3.040 TL’ye geriledi. Kısa vadede dolar 2.875 TL’yi aşamazsa önce 2.830 ardından 2.815 TL’ye dönecek. İki hafta önce 270 olan  5 yıllık risk priminin 240 düzeyine düşmesi ülkemizin ne kadar güvenli olduğunu gösteriyor. Şimdi Avrupa’dan Türkiye’ye sermaye yağacak. 2016’da %5’lik büyüme hızına ulaşırsak kimse şaşırmasın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.