Reste rest!

A -
A +

Türkiye ve Rusya arasındaki siyasi krizin kısa sürede çözülmeyeceği ve ekonomik ilişkilerde tıkanma yaşanacağı kesinleşti.  Rusya, gerginliği tırmandırmak istercesine, bir yandan bölgedeki askerî operasyonlarını hızlandırırken diğer yandan Türkiye'ye bir dizi ekonomik ambargo uygulayacağını açıkladı. Ülkeyi Politbüro gibi yönettiği için Rusya güvenilir bir ülke olmaktan çıktı. Yılbaşından bu yana 300 milyar dolarlık sermaye kaçışı yaşandı. Rusya’nın 6 maddelik yaptırım paketine Türkiye karşılık vermeye hazır. Bunlar arasında İstanbul Boğazı'nın Rus gemilerine kapatılması da var. Reste rest!.. 

Petroldeki düşüş Rusya’nın sonu olacak. Suudi Arabistan'ın daha gerçekçi fiyatlar görmek için elimizden geleni yaparız açıklaması ile yükselen petrol Libya’dan gelen açıklamayla yönünü aşağı çevirdi. 47 dolara çıkan Brent petrol 44 dolara döndü. OPEC üyesi Libya en büyük petrol alanı olan Shara’nın da aralarında bulunduğu iki bölgede 1 yılı aşkın bir süreden sonra yeniden üretime başlıyor. İran, 4 Aralık’ta Viyana’da yapılacak OPEC toplantısında üretimi günlük 500 bin varil arttıracağını resmen açıklayacak. Rusya için petrolde kritik seviye 30 dolar! Ham petrol fiyatlarının bu seviyeye düşmesi ülke ekonomisinde mali sistemi tehdit edecek kadar büyük sorunlar meydana getirecek.. Jeopolitik gerginlikler, bankacılık sektörü ve ruble üzerindeki baskılar artıyor. Kış mevsiminin ortalamanın üzerinde sıcaklıklarda geçmesi bekleniyor. Ancak piyasadaki arz fazlası yüzünden fiyatlarda aşağı yönlü baskı artıyor...

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’a göre, ham petrol fiyatlarının 20 dolara kadar düşme ihtimali var. Rusya’da Putin’in iktidarı, petrol varil fiyatının 30 dolara gerilemesi hâlinde sallanacak. Ekonominin belkemiğini ham madde satışının oluşturduğu Rusya’da, petrol varil fiyatının 10 dolar daha düşmesi hâlinde Putin’in iktidarı tehlikeye girecek. Petrol fiyatının 22.50 dolara inmesi durumunda Rusya’da mali sistem çökecek. Dış gelirlerinin yüzde 60’ını petrol ve doğalgaz satışlarından elde eden Rusya, çok ciddi sıkıntı içinde. Petroldeki her 1 dolarlık düşüş, Rusya’nın döviz gelirini 2.2 milyar dolar azaltıyor. 
Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımlar 6 ay daha uzatıldı. Bütçesinin yarısını elde ettiği petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki sert düşüş, Rus ekonomisini büyük bir krizin eşiğine getirdi. Rusya Federal İstatistik Bürosu Servisi'nin açıkladığı verilere göre, 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 2.2 daralan Rus ekonomisi, 2. çeyrekte yüzde 4.6, 3. çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1 küçüldü. Uluslararası kredi kuruluşu Moody’s, Rusya ekonomisinin bu yıl %5.5 daralmasını bekliyor. Petrolden ümidini kesen Rusya silah sanayine sırtını dayadı. Bu yıl sattığı silah tutarı 18.6 milyar dolar. Bunun yarısını Suriye aldı.. İşte bunun için Putin muhalif güçler tarafından köşeye sıkıştırılan Esad’a yardım amacıyla Suriye’ye girdi. Sattığı bombaları Türkmenlerin üzerinde deneyerek ne kadar canavar olduğunu dünyaya gösteriyor. Sonunda akıttığı kanda boğulacak. Zulüm asla payidar olmaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.