Tıraşı bırak!

A -
A +

Türk ekonomisi üçüncü çeyrekte (temmuz-ağustos-eylül) aşarak %4’e ulaştı, düşüş bekleyen sözde ekonomistler fena bozuldu. Cımbızla veride olumsuz gelişme arıyorlar. Yok efendim, hane halkı tüketimi artmış, 2.96 puanlık artış sağlamış. Tüketim Yatırımlardan gelen katkı negatifmiş. Stok artışı 1 puanlık katkı vermiş. Tabela yüksek büyüme gösteriyormuş ama yılın en zayıf çeyreğini yaşadık, diyorlar... Utanmasalar göstergeyi eksiye düşürecekler... Bir defa da alkışlayın be... Siz Ay’da mı yaşıyorsunuz? Kör müsünüz... Uluslararası yatırım bankası JP Morgan bile 2015 büyüme tahminini %2.8’den %3.2’ye yükseltti. Kredi kuruluşu Standard and Poor’s, negatif olan not görünümünü dış finansmana bağımlılığı azaltacak reformlar ve iş gücü artışını sağlayacak ekonomik büyümenin sağlanması hâlinde durağan yükseleceğini açıkladı. Türkiye en hızlı büyüyen beşinci ülke oldu. 9 ayda gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 11.1’lik artışla 1 trilyon 445 milyar 614 milyon TL'ye yükseldi.  Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2.5, ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüme kaydetmişti. Devletin nihai tüketim harcamaları, yüzde 7.8’lik artışla 3 milyar 566 milyon TL olarak gerçekleşti. Özel yatırım harcamalarının 2015 yılının üçüncü çeyreğinde %10.6’lık artışla 332 milyar 514 milyon TL, sabit fiyatlarla %3.4’lük artışla 22 milyar 616 milyon TL olması büyümedeki artışı destekliyor. 


Ocak-eylül döneminde tarım sektörü %8.9 büyüdü... Finans kesimi %10 büyüdü. Hane halkı harcamaları, yüzde 4.5 oranında arttı. Hemen hatırlatıyorum, hane halkı toplam harcamaların yüzde 66.5’ini gerçekleştiriyor. Özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 4.3 artış var. Makine ve teçhizat harcamaları yüzde 6.0 arttı...

Türkiye 2010 yılına kadar bütçe açığı vererek, dış borçlanmaya dayalı büyüme modeli uyguladığı için cari açığı çok büyüdü. Son 5 yılda bu model değişti. İhracata dayalı büyümeye geçildi, iç talep artışı ile desteklendiği için cari açık daralıyor. Ekimde cari işlemler açığı, geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 176 milyon dolar azalışla 133 milyon dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı 38 milyar 109 milyon dolara geriledi. 2014 yılında cari açığımız 60 milyar dolardı. 22 milyar dolarlık iyileşmede enerji fiyatlarının düşmesinin elbette ki önemli bir payı var. Ama sistem değişti. Asgari ücretteki artış bir yandan enflasyonu biraz daha yukarı iterken bir yandan da talebi canlandırarak büyümeyi artıracak. Büyüyen ülkeye doğrudan sermaye gelir. Yatırımlar canlanır, işsizlik azalır. Bugüne kadar felaket tellallığı yapanları dinlemeyin, Türkiye doğru yolda ilerliyor. Kıskananlar çatlasın! Son 1 hafta içinde Türk Lirasında dikkati çeken bir zayıflama var. Bunun temelinde yatan gerçek şu: ABD’de faizler artacak diye gelişmekte olan ülkelerden Türkiye de dahil fon çıkışı yaşanıyor. Yani yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvillerini satıp dolar alıyor. Dolar 15.50 güney Afrika Randına tırmanarak rekor düzeye ulaştığı için TL zayıfladı. Dolar 2.950 TL’ye dayandı. 16 Aralık’taki FED toplantısına kadar bu rüzgar devam edecek.

Özetle, dolardaki artış sıcak paranın evine dönüyor olmasından kaynaklanıyor. Yüksek seviyeleri satış fırsatı olarak kullanabilirsiniz. Türk ekonomisi kaya gibi sağlam, hiç endişeniz olmasın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.