Şanın yürüsün!

A -
A +

ABD merkez bankası piyasaların 2 yıldan beri beklediği faiz artışını gerçekleştirdi; 0.50'ye çıkardı... Bundan sonraki artırımlar ekonomik verilere bağlı olacak. Başkan Yellen, petroldeki düşüşün enflasyon üzerinde baskı meydana getirdiğini bundan sonra atacakları adımda küresel riskleri dikkate alacaklarını söyledi. Evet belirsiz ortam sona erdi, artık ABD bilanço sezonu ve 2016 beklentileri ön planda yer alacak. Ancak piyasalardaki FED rüzgârı kısa sürdü. Petrolde yeniden başlayan düşüş, enerji ve emtia sektörlerini aşağı çekti borsalar satışa döndü. ABD'de stoklar 490 milyon varille rekor düzeye ulaştığı için 40 yıl aradan sonra petrol ihraç edecek yasa yürürlüğe girecek. Piyasadaki arz fazlası artacak, petrol 30 doların altına inecek.. Rusya çökecek. Putin "en kötü kısım geride kaldı" diyor, hayal satıyor! Krizin babası geliyor. 


FED'i bitirdik, kendimize döndük. 22 Aralık Salı günü Para Politikası Kurulu toplantısında faizde artış değil tam tersi indirim kararı alınmasını bekliyorum. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı geçen hafta sadeleştirmeye gideceğiz diyerek örtülü olarak indirim sinyali verdi. Piyasa bu ifadeyi ters yorumladı, zira Başçı 28 Ekim’de yılın son enflasyon raporunu açıklarken, “...FED faiz artırırsa merkez bankası da politika faizini arttırır yorumu vardı, bu çok yanlış değil. Enflasyon görünümüne bağlı olarak böyle hareket edebiliriz” demişti...

Resim değişiyor, petroldeki düşüş cari açığı daraltıyor, akaryakıt fiyatlarıyla birlikte enflasyon düşüyor, bütçe fazla veriyor, büyüme hızı tahminleri aşıyor. Bakın Çin başta olmak üzere 9 büyük banka faizleri aşağı çekti. Neden, şirketler düşük maliyetle kaynak bulsun, ihracatta pazar payları artsın diye.. Bizim de aynı yolu izlememiz lazım.

Bir defa merkez bankası, kullandığı 4 faizi teke düşürmeli.. Haftalık repo faizi, borç verme faizi, borç alma faizi, fonlama faizi.. Bunların hepsi birbirinden farklı ve büyük ölçüde kafa karıştırıyorlar. Bir ülkede uygulanan faiz enflasyondan 1 puan fazla olur.. 2016 için öngörülen tüketici fiyatları artışı %5.. O zaman faizin en iyi ihtimalle %6 olması lazım değil mi? Haftalık repo faizi %7.50, borç verme faizi %10.75, fonlama faizi %8.90.. Olur mu? Türkiye’nin 5 yıllık risk primi 293’ten 260’a düştü. Döviz sepeti 3.05 TL’de.. Son 1.5 ay içinde Türk lirasında dolara karşı %5 değer kazanımı var. Hem de yılbaşından bu yana 10 milyar dolarlık sıcak para çıkışına rağmen. Büyüyen ekonomi doğrudan yatırım çeker.. İnşaat ve otomotiv sektörü faiz indirimini dört gözle bekliyor.

Erdem Başçı beyefendi, nisan ayında görevin sona eriyor, büyük ihtimalle yerine başkası gelecek. Giderayak ekonomiyi uçuracak karara imza at, tarihe kahraman olarak geç, şanın yürüsün.. 

SON NOT: Dolar endeksi 99 düzeyini aştı. Gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybetmeye başladı. Teknik olarak dolar 2.920 TL altında kapanış gerçekleştirmezse 2.940-2.950 TL aralığına çıkar.. Dolarda açık gitmeyin.. Altının onsu 1050 dolara düştü. Kapalıçarşı'daki fiyat 99 liraya indi.. 98 lirayı görürse alım yapın...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.