Balon patladı!

A -
A +

Dünya yeni bir finansal krizin eşiğinde. ABD, Avrupa ve Japonya piyasaları paraya boğdu, ancak buna rağmen büyüme hızı artacağı yerde düşüyor. Kapitalist sistem çöküyor. Sermaye ile emek arasındaki fark çok ama çok açıldı. İşçiler borç yükü altında ezildi, tüketim azaldı, maliye politikaları iflas etti. Merkez Bankalarının negatif faiz uygulamasına geçmesi resesyonun yani ekonomik durgunluğun zirveye çıktığını gösteriyor. Şirketlerin borcu son 10 yıl içinde 5 kat arttı, 24 trilyon dolara fırladı. 1.5 yıl içinde petrol fiyatlarının %74 değer kaybederek, 30 dolara düşmesi krizin en net açıklaması.. ABD ekonomisi de topun ağzında. Küresel büyümedeki yavaşlama finans sektörünü vurdu, resesyon riski arttı. Wall Street Journal’in anketine göre 12 ay içinde Amerikan ekonomisinin daralacağı ihtimali %21’e yükseldi. Uluslararası yatırım bankası JP Morgan’a göre, ABD’nin 2017 sonuna kadar resesyona girme oranı %67... 3 yıl içinde bu ihtimal %92’ye ulaşıyor. Şirket kârlarındaki anormal düşüş üzerine Tüketici güven endeksi 90.7 ile son 4 ayın en düşük seviyesine indi. FED bu yüzden faiz arttırmakta isteksiz davranıyor...

2008’de Lehman Brothers’in iflasından sonra sanayileşmiş ülkelerde merkez bankalarının körüklediği ucuz kredi politikaları, piyasalarda büyük hasarlara yol açtı.. Şimdi bütün dünya bunun bedelini ödüyor. Euro bölgesi zayıf ekonomik büyümeden kurtulmayı bir türlü başaramıyor. Kriz İspanya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeleri vurmakla kalmadı. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da da durum tek kelimeyle berbat. Sanayi üretimi alarm veriyor. Büyüme hızı 0.3’te.. Japonya 4. çeyrekte %1.4 daraldı. Ekonomik krizin temelinde, varlıkların aşırı değerlenmesi var. Bunları önce davul gibi şişirdiler, insanlar mal sahibi olmak için canını dişine takıp, saldırdı.. Varlık sahipleri de sürekli fiyatları pompaladı. Sonuçta piyasa doydu, arz talebi aştı ve balon patladı. Fiyatlar tepetaklak oldu, varlık satışları başladı. Zenginler fakirleşiyor.. Hele bugün olduğu gibi Avrupa ve ABD bankaları, önüne gelene kredi dağıttığı için, ilk darbeyi kendileri yedi.
İşte Dünyanın en saygın bankaları milyarlarca dolar zarar ediyor, işçi çıkarıyor, varlık satıyor, küçülüyor. Emtia fiyatlarının düşmesi alıcıların piyasadan çekilmesine yol açıyor. Önce şirketler sonra ülkeler darboğaza giriyor. Kriz dalga dalga bütün ekonomiyi etkisi altına alıyor ve büyük bir durgunluk (resesyon) yaşanıyor. Yeni ihtiyaç kapılarını ancak sıcak savaş açar diyerek silaha sarıldılar. En tehlikeli tablo bu.. İnsan kanı üzerinden para kazanmak. Canavarlık! Bu fırtına bizi de ister istemez etkileyecek!
Sosyal adalet olmadan huzur gelmeyecek...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.