Yandı gülüm!

A -
A +

Finans piyasalarındaki dalgalanma derinlik kazanınca yatırımcı korktu altına koştu. Hisse senetlerinden çıkan para güvenli limana gidiyor. 1205-1210 dolar aralığında güç toplayan altın, New York borsasında 1241 doları gördü, 1200 dolar desteği kırılmadığı sürece 1250 dolar hedefte kalacak.. Bu seviyeye ulaşırsa 1300 dolarlar konuşulmaya başlanacak. Hedge fonların altında açtığı uzun vadeli pozisyonlarda ciddi artış var. Hindistan’dan gelen fiziki talep de sıcaklığını koruyor. Benden hatırlatması Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı kısa sürede 120 lirayı aşarak yeni bir rekora imza atabilir. ABD ekonomisi, resesyona girmiyor deniliyor, ancak büyümenin nereden geleceği de kestirilemiyor. Bilançolardaki kârlar beklentilerle uyumlu değil. İlk çeyrek sonuna kadar Wall Street’in dar bantta hareket etmesi bekleniyor. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 262 bine inerek 275 binlik tahminden daha iyi geldi. Ama Minneapolis FED Başkanı Kashkari, işsizliği daha da düşürmek ve insanları yeniden iş gücüne katmak zorundayız, bu şekilde maaşları arttırabilir, enflasyonu %2’ye yükseltebiliriz, diyor. Oysa ABD’de resmî işsizlik oranı %4.9... Ya bu rakam doğru değil, ya da düşük ücretle çalışanların sayısı çok fazla. FED bu tabloya bakarak faiz artışına gider mi? Gidemez tabii. Görüyorsunuz işi yokuşa sürüp duruyor. FED’den sonra Avrupa Merkez Bankasının toplantı tutanaklarında da karamsar görüşler yer almaya başladı, Euro güç kaybetti. Başkan Draghi’nin arkadaşları, ekonomik toparlanmaya yönelik riskleri aşağıda görüyor, düşük enerji fiyatlarının enflasyonu baskılayacak olmasından çok korkuyorlar. Çin yeniden dengelenme hareketine başladı, yani yuan’ın değerini düşürüyor, sermaye kaçışları artacak diyorlar...


Dünya yeni bir finansal krizin eşiğinde. 10 yılda merkez bankalarının sağladığı muazzam likiditeye ve sıfır faizlere karşı gelişmiş ülke ekonomileri, özellikle de Avrupa ve Japonya’nın çok yavaş büyümesi, endişeleri arttırıyor. IMF’nin verilerine göre 2004’te toplam borcu 4 trilyon dolar olan Yükselen Pazar şirketlerinin borcu 2014’te 18 trilyon dolara tırmandı. Uluslararası Finans Enstitüsü Yükselen Pazar şirketlerinin borçlanmasının son on yılda beşe katlanarak 2015’te 23.7 trilyon dolara fırladı. Şirket iflaslarının artması ülke iflaslarını gündeme getirecek, çöküş başlayacak. 

Suudi Arabistan, Rusya, Katar ve Venezuela’nın üretim sabitleme kararına İran gönülsüz de olsa katılmak zorunda kalınca, brent petrol 35.30 dolara tırmandı, borsalarda kısa süreli ralli yaşandı. Bu hava 1 gün sürdü. ABD’de haftalık stokların 2 milyon varil arttığı açıklanınca, petrol 33.90 dolara indi. Siz bu satırları okurken büyük ihtimalle 33 doları kırmış olacak. Türkiye'de akaryakıt dağıtım şirketleri benzinle fazla oynamaya başladı. "Biz petrolü izliyoruz" diyorlar.. Yahu adama sorarlar: Sen bu petrolden mi alım yaparak benzin ürettin de satıyorsun! Petrol 2 dolar arttı, 4 kuruş zam yapıldı. 95 oktanlı benzin 4.10 TL’ye çıktı. Benzine perşembe günü 8 kuruş zam, cuma günü 4 kuruş indirim gelmişti. 3 günde 12 kuruş arttı, 4 kuruş indi, özetle fiyat 8 kuruş zamlandı. Bugün petrol 2 dolar düştü. Bakalım fiyatı indirecekler mi?  

Yabancı yatırımcılar yani sıcak para sahipleri hisse senedi ve tahvillerini satmayı sürdürüyor. Geçen hafta Hisse stokları 38.7, tahvil stokları 31.7 milyar dolara inmiş. Ama 70 milyar doların üzerinde portföyleri var. Türkiye gibi altın yumurtlayan bir tavuk bulmuşlar bırakırlar mı?..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.