Hepsi yalan!

A -
A +
Merkez bankaları tarafından atılan adımlar, yılın ilk altı haftasında küresel hisse senetlerinin değerinde 9 trilyon dolar erime meydana getirdi. Küresel ekonomi henüz iyileşme safhasına gelmedi. ABD Merkez Bankası'nın mart toplantısında faizleri sabit tutmasının ardından küresel para politikalarında pozisyonlar değişiyor.. Buna kâr savaşı desek daha doğru olacak. Ülkeler faiz indirerek para birimlerinin değerini düşürüyor. Tüketimle birlikte ihracat artsın istiyor. FED'in kararını açıklamasının ardından birçok merkez bankası faiz oranlarında değişime gitti. Güney Afrika Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 7'ye çıkardı. Zira ülkede büyük bir siyasi kriz yaşanıyor.

Fon kaçışını önlemek için faiz arttırmaktan başka çareleri yok. Yılbaşından beri bu ikinci artırım kararı oldu. Bir diğer faiz artıran ülkeyse Mısır oldu. Mısır Merkez Bankası politika faizini 150 baz puan artırarak yüzde 10.75'e çekti.

Mısır, fon girişini arttırmak istiyor. Norveç Merkez Bankası, faizi 25 baz puan düşürerek yüzde 0.5'e indirdi ve yıl içinde faiz indirimine devam edebileceğini duyurdu. Endonezya Merkez Bankası da, referansı 25 baz puan düşürerek yüzde 6.75'e indirdi. İngiltere Merkez Bankası 7 yıldan beri değiştirmediği faizi yüzde 0.5'te tuttu, varlık alım planında da değişime gitmedi 375 milyar sterlin olarak korudu. İsviçre Merkez Bankası eksi 0.75'te tuttuğu faizde değişiklik yapmadı. Şili Merkez Bankası da faizi yüzde 3.5'te tutma yoluna gitti. Japonya tarihinde ilk defa eksi 0.10 ile negatif faiz uygulamaya başladı. Avrupa'da mevduat faizi eksi 0.40'a indirildi.

Şimdi bakın küresel merkez bankaları faizi aşağı çekerek büyümeyi canlandırmaya çalışırken, biz faizleri yüksek tutarak büyüme hızını frenlemek istiyoruz. Garip değil mi?..

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 24 Mart'ta toplanacak. Görev süresi nisanda sona erecek yönetim son toplantısını yapacak. Genel beklenti %10.75 olan borç verme faiz oranının %10 düzeyine indirilmesi. Giderayak böyle bir karar alırlar mı? Şüpheli.. Ama piyasa buna son derece hazır... Reel efektif döviz kuru 99.54 ile son 9 ayın zirvesinde.. Yani TL aşırı değer kazanmış durumda olduğu için faiz indiriminin kurlara etkisi sınırlı kalır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, İranlı iki bankanın Türkiye’de lisans alarak sıfırdan banka kurmak istediğini açıkladı. Bankacılık mevzuatının Basel standartlarına tam uyumlu olması, İranlı bankaların iştahını kabartıyor. Bu durum Türkiye'nin borçlanmasına ve ülke kredi notuna olumlu yansıyacak ve sektöre girecek muhtemel yabancı oyuncuların iştahını artıracak.. Katar'ın Türkiye'ye ilgisi devam ediyor.  Son günlerde borsadaki gizemli 'herif' söylentileri kayboldu. Bu balon habere kimse inanmadı, son rakamlara baktığımızda, yabancı yatırımcıların akın akın Türkiye’ye giriş yaptıklarını görüyoruz.

Merkez Bankası verilerine göre geçen hafta yabancılar tam 240 milyon dolarlık hisse almış. Son 4 haftadaki alımları ise 1 milyar 76 milyon dolarla 2014’ten beri en yüksek rakam.. FED’in faiz artış ihtimalinin zayıflaması ile Avrupa Merkez Bankasının para musluklarını açarak negatif faiz oranını aşağı çekmesi Türkiye’ye güçlü fon akışını beraberinde getiriyor. 3-6 ay süreyle para girişinin devam etmesi bekleniyor. Yabancıların BIST’teki payı %63.5 düzeyine çıkarak yılın zirvesine ulaştı. Bu eğilim, orta vadede pozitif trendin devam edeceğini haber veriyor.

Türkiye'nin yıldız ülke olmasını hazmedemedikleri için şehirlerde terör estirerek halkı sokağa dökmek istiyorlar. Hiçbir olumsuz habere inanmayın ve etrafınızdakilere söyleyerek hainlerin ekmeğine yağ sürmeyin. Hepsi yalan!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.