Son kale

A -
A +
ABD merkez bankası FED’in kısa zaman içinde faiz artışına gideceği beklentisi dolara değer kazandırdı, küresel borsalarda hisse senetlerinden kaçış hızlandı. Ama FED genel merkezinden "Üyelerin yaptığı açıklamaları dikkate almayın. Bizim resmî görüşümüze bakın", diye çok enteresan bir açıklama geldi. ABD’de toplam stokların 532.5 milyon varile ulaşması  petrolü aşağı çekti. Ama 17 Nisan beklentisiyle düşüş sınırlı kaldı. Brent petrol yeniden 40 doların üzerinde. ABD’de dayanıklı mal siparişleri eksi %2.8’le dört ayda üçüncü kez daralıyor. Siparişlerdeki azalma, ABD para biriminin yüksek kalmasından kaynaklanıyor. Durum kırılgan. Şirketleri tedirgin edecek çok fazla olumsuzluk var. Merkez Bankası sadece faizlerin üst bandını 10.75’ten 10.50’ye indirdi. Politika faizi ile borç alma faiz oranlarını değiştirmedi. İki günden beri sert satış yiyen banka hisseleri indirim kararından sonra talep gördü. Para Politikası Kurulu 13 ay aradan sonra ilk defa sadeleşme yolunda adım attı deniliyor, doğru ama bu operasyonun kredi faizlerine zerre kadar olumlu katkısı yok. Yani bana faizi indir diye çok baskı yaptınız, alın size indirim, dediler, aradan sıyrıldılar. 

Görev süresi 19 Nisan’da sona erecek Başkan Erdem Başçı son toplantısında piyasalara “güvercin” olarak veda etti. Alınan karar yeni gelecek başkanın işini zorlaştırdı mı kolaylaştır mı tartışılır. Tercihini indirimden yana kullanacak olursa, zemin hazırlandı. Yani faizler düşüş potasına sokuldu. Bundan sonraki operasyonlar yumuşak da olabilir sert de, zira kapı açıldı. Merkez Bankası kanunu gereğince, başkanı Bakanlar kurulu 5 yıllık dönem için belirliyor, Cumhurbaşkanı atıyor. Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliğine getirilen Murat Çetinkaya ve Ahmet Faruk Aysan’dan biri yeni başkanlığa daha yakın görünüyor. Merkez Bankası bugüne kadar uyguladığı enflasyon politikasıyla büyümenin önünü tıkadı.. Yeni başkanla birlikte bu son kale de yıkılacak...

FED'in faiz artış ihtimalinin 4'ten 2'ye düşmesi yabancı fonların ülkeye dönmelerini sağladı. Geçen hafta 174.5 milyon dolarlık hisse senedi, 282 milyon dolarlık tahvil satın aldılar. Tahvil stokları 33.5, hisse stokları 47 milyar dolara yükseldi. Toplam portföyleri 80 milyar doları aştı. Yabancıların BIST’teki payı %63.7’ye çıktı. Ülkenin hızlı büyüme potasına girmesi, şirketlerin de kazançlarını arttırıyor, hisse senetleri değer kazanıyor.. Merkez Bankasının günlük olarak bankalara borç verdiği fonun faiz oranında 25 baz puanlık bir indirim gerçekleşti. Dolar/TL tarafında hareketliliğin sınırlı kalmasının ana sebebi piyasanın bu hamleyi önceden fiyatlaması. Aynı zamanda 50 baz puan yerine 25 baz puanlık sınırlı bir indirime gidilmesi ve yine de sıkı para politikasının devam edileceğine yapılan vurgu sonrası TL varlıkları yükselişe geçti. Teknik görünümde 2.880 seviyelerinde dengelenen dolar için 2.890 TL’de kritik direnç var. Yükselişin devam etmesi için bu seviyenin aşılması gerekiyor. Aşamazsa 2.850 TL'ye düşecek. Son zamanlarda FED üyelerinden, faiz artırımına yönelik şahin tonda yapılan açıklamaların altın fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Küresel piyasalardaki sakinlik altının kritik 1225 seviyesinin altına sarkmasına neden oldu. Teknik anlamda hem orta vadede yükselen destek çizgisini kırmış olması hem de tepelerin gittikçe alçalması, ons tarafında yeni bir trend habercisi olabilir. 1216 dolarla kapanan altın 1225 dolar üzerinde kapanış gerçekleştirirse, yukarı hareket ivme kazanacak. Altının yönünü yukarı görüyorum, uzun vadeli alım tavsiye ediyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.