Bu mudur!

A -
A +
Türkiye 31 Mart geceyarısı 4.5G’ye geçti.. Aslında bu 4.5 değil, 4G... telefonlarda böyle yazıyor.. Bu uygulamayla cep telefonlarının sadece internete bağlanma hızı 10 kat artırıldı deniliyor, kullanıcıların çoğu bunun farkında değil...
Neyse, "cep telefonunu en yaygın biçimde kullanan genç kesimin bağımlılığı 10 kat daha arttırıldı" dersek çok daha doğru olacak. 4.5 G ile kavuştuğumuz nimetler (!) bağıra bağıra anlatılıyor: 3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4.5G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir artış yaşanıyor. 3G'ye sahip bir cihazla OYUN YÜKLEMEK ortalama 3 dakika sürerken, bu süre 4.5G'de 25 saniyeye düşüyor. 3G'li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede MÜZİK indiriyor. 4.5G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor. 3G'de VİDEO YÜKLEMEK isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda. 4.5G'de işe bu süre 1 saniye. HD VİDEO İZLEMEK için gereken bekleme süresi 3G'de 1.5 dakika. 4.5G ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor.  

Kopartılan gürültünün arkasında ne var gördünüz değil mi? OYUN YÜKLEMEK, MÜZİK İNDİRMEK, VİDEO İZLEMEK... Bu mudur, elektronik devrim dedikleri... Cep telefonu kullanmak uyuşturucu kullanmakla eş değer hâle geldi! İnsanlarımız cep telefonlarını evde unuttuklarında kendilerini "çıplak" hissediyorlar. Bağımlılık o kadar arttı ki, geceyarılarına kadar gözler elden ayrılmıyor.  Oysa 4.5G uygulaması cep telefonu değil de sabit bilgisayarların internete girme hızını 10 kat arttıracak şekilde hayata geçirilseydi, ihracat patlama yapar, Türk ekonomisi uçuşa geçerdi...

27 Ağustos 2015’teki ihale sonucunda 3 büyük telefon operatörü Vodafone, Avea ve Turkcell, ulaştırma bakanlığına iki yılda, dört taksitte KDV ile birlikte 4 milyar euro (12 milyar TL) ödemeyi taahhüt etti.. Her taksit tutarı 1 milyar euro... İlk taksit ödenmiş. Bütçe açığının fazla vermesinde bu ödemenin önemli payı olduğu belirtiliyor. Operatörler bu parayı boşuna mı verdi? Elbette ki hayır! Kazanmayacakları bir alana para akıtırlar mı? 12 milyar euro vererek satın aldıkları frekansları en az 24 milyar liraya halka satacaklar. En az diyorum, bu rakamın 30 milyar lirayı aşması işten bile değil. Buradaki tuzak şu:

Kullanıcılara diyorlar ki: "Sizin kullandığınız telefon işe yaramaz, eğer donmadan müzik ve film izlemek istiyorsanız 4.5G’ye uyumlu bir telefona sahip olmanız lazım. Bunun için de sizden en az 2500 en fazla 4 bin lira istiyoruz." Onun için faturalar ilk anda pek fazla kabarmayacak. Operatörler esas golü telefon satarak atacaklar. SIM kart veya telefon uyumsuzluğundan dolayı 4.5G'ye bağlanamayanların sayısı çok yüksek. 73 milyon SIM kartın sadece 4.5 milyonu aktif 4.5G kullanıcısı konumunda. Ortadaki pasta ne kadar büyük gördünüz mü? Halkın çoğunda akıllı telefon yok. Olanların da önemli bir bölümünü 4.5G’ye uyumlu değil. Görüyorsunuz GSM operatörleri bu yüzden yoğun bir şekilde cihaz kampanyası düzenliyor.. Türkiye telefon mezarlığı hâline gelecek.

Beni asıl kahreden ne biliyor musunuz: Türk gençliğinin film ve müzikle resmen uyutularak ülke geleceğinin ipotek altına alınması... Uyumayın, çocuklarımız daha öğrenme çağında elimizden çalınıyor!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.