Büyük komutan!

A -
A +
Merkez Bankasının yeni başkanı Murat Çetinkaya ilk büyük sınavını çarşamba günü verecek. Yönetim kurulunda görev yapan 7 üyenin 5'i nisan ayında değişiyor. Para Politikası Kurulu çok önemli bir kararın altına imza atacak. Çetinkaya'nın işi kolay değil.. Sert faiz indirimine giderse, hükümetin emrinde hareket ettiği yorumları yapılacak. 25 baz puanlık indirim, eski başkanı Erdem Başçı'nın etkisinde kaldığı haberleri yapılacak. Piyasa şu anda 50 baz puanlık indirimi satın aldı. Bankaları ilgilendiren fonlama faizi.. Bunun üzerinden birbirlerine borç alıp veriyorlar. Şu anda %9.. Kredi faizi %15.. Çok yüksek. Konut sektörü tıkandı. KOBİ'ler nefes alamıyor. Varlıklarını sürdürmek için işçi çıkartmak zorunda kalıyor. Mart enflasyonu eksi oldu.. Sebze ve meyvede nisan ayında %60 ucuzluk bekleniyor. Bu sene yağışlar ürün artışını sağlayacak şekilde etkili oldu. Cari açık yıllıkta 30 milyar dolara düştü. ABD'de göstergeler kötüleşti, faiz artış ihtimali en erken aralığa ötelendi. Yurt dışından yoğun fon girişi var. Uluslararası yatırım bankası JP Morgan "Avrupa'yı sat Türkiye'yi al.. Hisse senetlerinde ağırlık arttır" diyor.  Türkiye'de bankacılık sektörünün yıldızı parlıyor. Körfez sermayesi akın akın geliyor. Çinlilerin de iştahı kabardı. Dünyanın en büyük bankalarından Bank of China Türkiye'de çalışmak için BDDK'ya gerekli müracaatı yaptı...
Türkiye'nin agresif büyümeye ihtiyacı var. Çin'i sollayıp Hindistan'la yarışmalıyız. Hükümet orta vadeli programda %4.5'luk hedef koydu, ancak bunu en az 1 en fazla 2 puan aşmalıyız. İç talepteki büyük artış sanayinin çarklarını hızlı döndürüyor. Merkez Bankasının yeni başkanından 150 baz puanlık bir indirim bekliyorum. Faizin üst bandını %9 düzeyine çekmelidir. Bankaların kredi faizleri 3 puan düşer, %11'e iner, konut sektöründe bayram yaşanır. Konut sektörü deyip geçmeyin, tam 200 sektörü peşinden sürükleyen dev bir transatlantik. Böyle bir operasyon Türk Lirasına tabii ki değer kaybettirir, dolar/TL 2.95-3.00 TL aralığına çıkar.. Ama ihracatçının yüzü güler. Sadeleşme dediğin böyle yapılır. Merkez Bankası enflasyona değil, büyümeye odaklanmalıdır.
Yüksek faiz ülkeye sadece sıcak parayı çeker. Bunun da ekonomiyi zerre kadar faydası yoktur. Oysa büyüyen ülkeye doğrudan sermaye yağar. Üretim artar, işsizlik azalır.
Murat Çetinkaya kulaklarını yıkıcı medya ile faiz lobisine tıkamalı, gerçeklere odaklanmalı, doğru bildiğini yapmalıdır. Kapımızda son model pırıl pırıl bir arabamız var, ama deposu boş.. Ayağımızdaki faiz prangasından kurtulmak için gün sayıyoruz. Sayın Çetinkaya şunu aklınızdan hiç çıkarmayın. Büyük savaşlar büyük komutanlarla kazanılır. Hiç korkmayın. Cesur olun. Herkes bir kere doğar, bir kere ölür. Önünüzde büyük bir fırsat var. Kullanın, tarihe adınızı altın harflerle yazdırın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.