İhtiyarın suçu ne!

A -
A +
FED’in faiz artışı için tutunduğu dal kırıldı. ABD’de tarım dışı istihdamda büyük hayal kırıklığı yaşandı. 164 bin artış beklenen veri 38 bin olarak geldi. Evet rakamlar, dünyanın en büyük ekonomisinde işlerin hiç de aktarıldığı gibi iyi olmadığını gösteriyor. Bu tablo karşısında tüm beklentiler değişti, dolar son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD ekonomisinin gücüne şüphe düştü. Yatırımcı korktu güvenli limana koştu. 10 yıllık ABD hazine bonolarına âdeta saldırdı. faizler 1.85’ten 1.70’e düştü. Yen, 109’dan 106 düzeyine indi. Altının onsu 1210 dolardan 1243 dolara tırmandı. Evet bu durumda 15-16 Haziran tarihleri arasında yapılacak, FED toplantısında faiz artış ihtimali %30’lardan %4’lere düştü. ABD'de yılın ilk 4 ayında yaşanan rekor işten çıkarmalara ülkedeki grevler ve enerji sektöründeki daralma eklenince son 6 yılın en düşük istihdam rakamı ortaya çıktı. İşsizlik oranı %4.7’ye inerek 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Hemen sevinmeyin, işsizlikteki azalma, istihdama katılım oranındaki büyük zayıflamadan kaynaklanıyor. Bu yüzden her hâliyle zayıf bir veri olarak nitelendirildi. FED Başkanı Yellen, dün akşam Philadelphia'da ekonomik görünüm ve para politikası üzerine yaptığı konuşmada gerçeği kabul etti...
Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda eli rahatladı enflasyonda düşüş devam etti, FED’in haziranda faiz artırma ihtimali gündemden çıktı. Mayıs ayında tüketici fiyatlarındaki artış yıllık bazda %6.58’e indi. Ancak asıl sevindiren haber imalat sektöründeki artışı gösteren enerji gıda hariç tutulan çekirdek enflasyondan geldi. Nisan ayında 9.41 olan rakam, mayısta 8.77’ye indi. Uluslararası yatırım bankası JP Morgan’a göre, para politikası kurulu 50 baz puanlık faiz indirimine devam edecek. Merkez Bankasının faiz indirim ihtimalinin güçlenmesi maliyetleri aşağı çekeceği için BIST’te banka sektörüne yoğun alım getirecektir. Endeks 80 bin direncini test edebilir. Bu hafta piyasalar, Avrupa ve Asya’da birinci çeyrek final büyüme verileriyle sanayi üretim rakamlarını izleyecek. Yurt dışından fon girişi arttı, Türk Lirası değer kazandı. Yabancı yatırımcı gösterge tahvilde alıma geçti. Faiz, 9.39’dan 9.17’ye düştü. Dolar dünya para birimleri karşısında sert değer kaybetti. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi CDS’ler 272’den 260 düzeyine geriledi. Risk priminin azalması Türk ekonomisine olan güvenin arttığını gösteriyor. 10 Haziran Cuma günü Türkiye’nin birinci çeyrek büyüme rakamı açıklanacak. %5’in üzerinde bir sonuç ortaya çıkarsa -ki beklentiler bu yönde- fon girişindeki artışa bağlı olarak Türk Lirasındaki güçlenme devam edecek. Dolarda tercihinizi alım yerine satış yönünde kullanabilirsiniz.
.....
ÖNEMLİ NOT: Bu köşede zaman zaman saygıdeğer okuyucularıma tavsiyelerde bulunuyorum. Bugün olduğu gibi.. Dolar alın veya almayın diyorum.. Altında TL ile pozisyon açın ya da satın diyorum. Bizi dinleyenler iyi para kazanıyor.. Bizi dinler gibi görünenler kaybediyor.. Şimdi ben ne diyeyim.. dövsem yeridir.. Gerçi 69 yaşındaki bir delikanlının vurduğu yerde gül biter demeyeceğim, çok küçük bir kızarıklık olur.. Yahu benim akıllı evlatlarım, altını alın dediğim zaman 24 ayar külçenin gramı ne kadardı? 100 lira civarındaydı. Aldınız mı? Aldınız.. Peki fiyat yükseldi mi? Evet! Nereye kadar, 122 lira 50 kuruşa kadar.. Peki o zaman niye satmadınız, şimdi fiyat düştü diye hayıflanıyorsunuz.. Olur mu? Olmaz.. Aynı durum dolar için de geçerli.. Doları alın dediğim zaman fiyat ne kadardı? 2.80-2.82 TL.. Peki  1.5  ay içinde 3 TL’ye dayandı mı? Evet… Peki o zaman niye satmadınız. Beyefendiler, kâr etmenin de bir sınırı var.. Bunun en önemli göstergesi nedir biliyor musunuz? Eski tabirle kanaat.. Yeni tabirle “Yeter" demek… Kanaat etmeyen doymaz. Bu garip abinize vurmadan önce lütfen dönüp kendinize bakın. Adamcağız sofrayı kurdu, yemeği hazırladı, önümüze sundu.. Eee artık kaşığı daldırıp lokmayı ağzınıza atamıyorsanız, bu ihtiyarın ne suçu var?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.