Ver canını al ülkeyi!

A -
A +

Küresel piyasaların merakla beklediği referanduma 2 gün kaldı. İşçi Partisi milletvekili Cox’un öldürülmesi İngiltere’nin Avrupa Birliğinde kalma kararını güçlendirdi. Nitekim yayınlanan son anketlerde durum çok daha net biçimde görülüyor.. Kalalım diyenler %45, ayrılalım diyenler %42'de.. Brexit ile ilgili fiyatlamalar yeniden başladı. Güvenli liman olarak kabul edilen yatırım araçlarına ilgi azalmaya başladı, riskli varlıklardaki pozisyonlar artıyor.. Piyasaların verdiği tepkiye bakılırsa, İngilizler AB’de kaldı. İster komplo teorisi deyin, isterseniz canavarlık.. Resim çok net! İngiltere, Avrupa Birliğinden çıkmamak için kendisi için oluşturduğu haklı bir gerekçeye (!) sırtını dayadı. Bir milletvekilinin canını aldılar, İngiltere felaketten kurtuldu! Dünya Bankası, IMF, OECD, ABD hazine bakanı, FED ve son olarak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin İngiltere’yi maceraya atılmaması konusunda uyarması ana kılıf. Sonuç: Balon patlayacak. Piyasalar rahat nefes alacak. Dolar değer kaybedecek. Riskli varlıklar prim yapacak. Yatırımcı güvenli limandan çıkacak. ABD ve Alman tahvilleri satılacak, faizler yükselecek, altın çakılacak! Dünden itibaren bu hava etkili olmaya başladı...

Şimdi bütün dikkatler FED Başkanı Yellen’in ABD senatosu bankacılık komitesinde bu akşamki konuşmasında.. Yellen, senatörlerin soruları karşısında buram buram terleyecek. Para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemesinden bir hafta sonra Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşmasında vereceği mesajlar merakla bekleniyor. Türkiye saatiyle 17:00'de gerçekleşecek konuşmada büyük ihtimalle Brexit riskinin ortadan kalkmasıyla birlikte faiz artışının önündeki kritik engelin kalkacağı vurgulanacak. Senatörler basın mensuplarından daha farklı sorular sorabilir ve bunda ısrarcı olabilirler.. Mesela yıl başında 4 faiz artırımından söz ediyordunuz, 6 ay hareketsiz kaldıktan sonra faiz artış ihtimalini neden 1’e düşürdünüz diyebilirler.. ABD ekonomisi normalleşemiyor.. İstihdamda hayal kırıklığı yaşanıyor.. Enflasyon yerinde sayıyor.. Sorularını yöneltebilirler.. Yellen, köşeye sıkışırsa topu hükümete atacak. Kullanacak başka silahım kalmadı, yapısal reformlar hayata geçmeli, mali politikalar devreye sokulmalı diyecek. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi bunu hep yapıyor...
Yurt içinde haftanın en önemli gelişmesi Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararı.. Para Politikası Kurulunun faizin üst bandında (%9.50), 50 baz puanlık indirime gideceği neredeyse kesinlik kazandı. Bu gelişme piyasalar tarafından satın alındı. Gösterge tahvile yoğun alım geldi, faiz 9.15 düzeyine indi… Uluslararası yatırım bankaları Goldman Sachs 25, Morgan Stanley ve JP Morgan 50 baz puanlık indirim bekliyor. Ancak asıl büyük rahatlamayı Merkez Bankasının faiz operasyonundan daha çok bankaların zorunlu karşılık oranlarını aşağı çekmesi sağlayacak. Tabii yaparsa.. Böylece maliyetler daralacağı için kredi faizlerinin yönü aşağı dönecek. Gerçek operasyon o zaman etkisini gösterecek. Sadece faiz indirimi ile arzu edilen sonuç elde edilemiyor. Zira bankalar %12.5 faizle topladıkları mevduatı en düşük %15-17 faizle satmak zorunda. Ama zorunlu karşılık oranları düşürülürse, mevduat faizini %10’a, kredi faizini %12.5 düzeyine çekecekler. En olumlu etkilenecek inşaat sektörü olacak. ‘Borsa İstanbul’da gayrimenkul yatırım ortaklıkları işte bu yüzden prim yapıyor.
Doların yönü aşağı döndü. 2.88 TL'ye düşerse kimse şaşırmasın.. Altının gramı 116 liraya inebilir.. Kâr satışlarını kaçırmayın diyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.