Taze başlangıç!

A -
A +
İngiltere Avrupa Birliğinden ayrıldı, piyasalar yangın yerine döndü. Avrupa Birliği temelinden sarsıldı.. Şimdi en büyük korku Brexit’in domino etkisiyle diğer sorunlu AB üyesi ülkelere yayılacak olması. Fransa ve Hollanda ilk bayrak açan ülkeler oldu. Onları İspanya, İtalya ve Yunanistan izleyecek. Sonuçların ortaya çıkmasının ardından Sterlin ilk hamlede %10 değer kaybetti. Dolar karşısında 1.49’dan 1.33’e düştü. Dolar endeksi 96 düzeyini aştı. Euro dolar paritesi 1.13’ten 1.09 sente indi. Japonya’da Nikkei endeksi %8 kayıpla kapandı. Avrupa borsaları %7 ile %9 arasında ekside açıldı. Böyle olağanüstü durumlarda yatırımcı panikler. Ama bu tablo uzun sürmedi. Kısa süre sonra kara bulutlar dağıldı, rakamlar çıktığı yere indi. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını büyük bir sevinçle karşıladım. Bu yaptıkları hatayı kısa süre içinde anlayacaklar. Geçmiş olsun.. İyi iş yaptıklarını zannediyorlar. Oysa gururlarına yenildiler. Bir çuval inciri berbat ettiler. Şimdi bakın neler olacak. Önce Türkiye’nin AB süreciyle alay eden Cameron görevden ayrılıyor. %36’yla işbaşına gelmişti, iki yıl bitmeden gidiyor. Güle güle.. Ülkede tek parti iktidarı bitiyor, koalisyonlar dönemi başlıyor. Siyasi istikrar kayboldu.
Uluslararası kredi kuruluşları notunu düşürecek. Standard and Poor’s ve Moody’s’ten ilk açıklama geldi. S&P, İngiltere’nin 3A olan notunu kaybedeceğini açıkladı.  Moody's İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ülke ve şirketlerin kredi notları için negatif olduğunu bildirdi. Kuruluş, Brexit kararının uzun süren bir belirsizliğe neden olacağını ve ülkenin ekonomik ve finansal performansını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Kredi notunu kaybedince borçlanma maliyetleri yükselecek. Sterlin’in değer kaybetmesi ülkedeki enflasyonu patlatacak. Hayat pahalılığı artacak. Tüketim azalacak, büyüme hızı daralacak. İngiltere merkez bankası faiz arttırmak zoruna kalacak. İhracatı ağır darbe yiyecek. İşsizlik artacak.
Avrupa ve ABD merkez bankaları para musluklarını sonuna kadar açacak. Negatif faiz oranları artacak. Türkiye’ye dolar/euro yağacak. Türk Lirası değer kazanacak. Yurt dışındaki yangın bizi etkisi altına a-la-ma-dı. Görüyorsunuz, dolar sabah açılışta 3 TL’ye dokunur gibi yaptı. Gün sonunda 2.90 TL’ye yani çıkışa başladığı yere döndü. Önümüzdeki hafta fon girişiyle birlikte gevşeme hız kazanacak. Altın 125 lirayla açıldı, 122 liraya döndü. Siz bu satırları okurken büyük ihtimalle 120 liraya dönmüş olacak.
Avrupa Birliği İngiltere’den boşalan koltuğa Türkiye’yi oturtmak zorunda kalacak. Genç nüfusu, büyük tüketim toplumu olması, siyasi ve ekonomik istikrarı karşısında pes edecekler. Bakmayın siz vize serbestisi için söyledikleri sözlere.. Onlar çok geride kaldı. Resim değişti. Dünya her sabah yeniden kurulur, Türkiye taze bir başlangıçtır!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.