Gerisi hikâye!

A -
A +
Türkiye dördüncü defa Varlık Barışı için harekete geçti. Gerçek veya tüzel kişilerin yurt dışındaki para, altın, bono, tahvil, hisse senedi gibi varlıklarını 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye getirmesi durumunda vergi alınmayacak. Bu defa ‘vergisiz varlık barışı’nda tüm zamanların en büyük ‘eve dönüş’ hareketinin yaşanması bekleniyor. Bu rekor beklentisinin arkasındaki en önemli sebep ise Türkiye’nin imzalamaya hazırlandığı, vergi cennetlerindeki hesaplarında paylaşımını getirecek olan, OECD Otomatik Bilgi Değişimi anlaşması. Finansal hesapların 1 yıl sonra açıklanacağını görenler yurt dışında tuttukları paraları vergi barışı yoluyla yurda getirmek zorunda kalacak. Bu Varlık barışı; köprüden önceki son çıkış. Çünkü OECD bilgi değişim anlaşması özellikle gizli banka hesaplarının bulunduğu ülkelerde devreye girecek. Yani sır diye bir şey kalmayacak. Bütün her şey kabak gibi ortaya çıkacak...
Türk vatandaşlarının İsviçre’de 60 milyar dolardan fazla bir varlığının olduğu konuşuluyor. Gizli hesapları olan Türk zenginleri için bu varlık barışı köprüden önce son çıkış. Geçtiğimiz varlık barışında vergi alınmasına rağmen 70 milyar lira civarı gibi rakam giriş yaptı. Bu varlık barışında ise gelen varlıklardan vergi alınmayacağının konuşulması, Cumhuriyet tarihinin en büyük varlık barışı olmaya aday olarak görülüyor Türkiye’de hükümetler bugüne kadar 3 Varlık Barışı yaptı. 2008, 2010 ve 2013 yıllarında yapılan 3 barış ile yaklaşık 120 milyar TL tutarındaki varlık Türkiye’ye geri dönerken bu rakamın karşılığında da 3 milyar TL’lik vergi tahakkuk etmişti. Bu 3 varlık barışı içinde en yüksek meblağ 2013 yılında açılan kapı ile gelmişti. O dönemde 70 milyar lira varlık bildiriminde bulunulmuş, 1.4 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmişti. Bu defa gelen paradan vergi alınmayacak...
Peki vergi barışı ile ülkeye gelecek olan para nereye gidecek? Bu sorunun cevabını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben veriyor:
“Taze kaynak girişi, bankalar rahat nefes alacak, kredi imkânlarını arttıracak. Sonuçta ülkede büyüme hızı artacak..”
Yasa tasarısı öyle bir ‘aklama’ getiriyor ki; uygulama için bir tarih, bir ‘milat’ bile konmadığı için, ‘varlık barışı’ demek bile haksızlık olur. ‘Yüzyılın aklaması’ demek daha doğru olacak. Bir defa devlet, öyle veya böyle yurt dışına çıkarılan sermayeyi çok akıllı bir yöntemle yurda getiriyor. Yani bu kayıtsız para kayıt altına alınıyor. Bundan sonra hangi işte kullanılırsa kullanılsın vesikalandırılmak zorunda kalınacak. Özetle vergilendirilecek. Bazı ahmak yazarlar, gelmiş geçmiş tüm rüşvet ve yolsuzluk bedellerini aklanacak diye hayıflanıyor. Kara para aklaması için pencere açılıyor, diyorlar. Olaya at gözlüğü ile bakanlar sonucu böyle görür tabii… Aslında değerlendirmeyi şöyle yapmak lazım. Böyle bir vergi barışı çıkarılmasaydı, bu para ülkeye geri döner miydi? Elbette ki hayır.. Ne parası olursa olsun, yurda gelip ekonominin çarkları arasında katılacak mı? Evet.. Gerisi hikâye!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.