Hepinize yeteriz!

A -
A +
15 Temmuz darbe girişiminin devlet kurumlarını nasıl felç ettiği dehşet veren rakamlarla ortaya çıkıyor. On binlerce kişinin kendi ülkesine ihanet ettiğini görüyoruz. Adına FETÖ denilen pislik "Mehdi" olduğunu ilan edip, cahil insanları ipnotize ederek kendine bağlamış. Bu ahmaklar, kendi hayatlarını bitirdikleri gibi tüm yakınlarını da ateşe attılar. Sonunda belalarını buldular. Olağanüstü Hâl kapsamında FETÖ’ye yardım ve yataklık yapan şirketlerin mal varlıklarına el konuluyor. Banka hesapları ve taşınırları kamu kurumlarına devrediliyor. Türk lirası ve döviz cinsinden para olanlar derhal, diğerleri (çekler gibi) usulüne uygun şekilde nakde çevrildikten sonra muhasebe birimlerinin veznesine veya banka hesabına yatırılıyor. Uluslararası şirketler, FETÖ Terör Örgütü'nün darbe girişimine rağmen  Türk ekonomisine güvendiklerini belirtiyor, yatırımlarını hız kesmeden sürdüreceklerini açıklıyor. Vatandaş 8 milyar dolar satarak ekonomideki bozulmaya da kalkan oldu. Rusya ile Türkiye arasında 2019 yılına kadar devam edecek ticari, ekonomik ve kültürel iş birliği programı yürürlüğe girdi. Yaşanan olağanüstü olaylara rağmen Türk ekonomisi dimdik ayakta. Tüketim artıyor, sanayinin çarkları dönüyor, cari açık daralıyor…
Türkiye’de başarısız darbe girişimine uluslararası kredi kuruluşları mal bulmuş mağrip gibi sarıldı. Türk ekonomisinin sağlam yapısı karşısında elleri kolları bağlanan kuruluşlar, darbe teşebbüsünü bağırlarına bastılar. Oysa bu hain girişim karşısında Türk halkı birbirine kenetlendi. Önce Moody’s, ülkemizi not indirimi için izlemeye aldığını açıkladı. Ardından Standard and Poor’s, notumuzu bir kademe düşürdü. Bunun ardından Fitch metod değişikliğine gittiğini öne sürerek yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notumuzu aşağı çekti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Garanti, Yapı Kredi, Vakıfbank ve İş Bankası'nın notlarını indirdi. Kurumdan yapılan açıklamada, "Yatırımcı güvenindeki bozulma yabancı finansman kaynaklarına bağlı Türk bankalarının toplam fonlamalarını etkileyebilir" denildi. Oysa bu gerekçeye kargalar bile güler..
Türk bankalarının sermaye yeterliliği Avrupa’nın 3 katı büyüklüğünde. İşte en son örnek geçen hafta sonunda Londra’da yaşandı. Türk Eximbank’a 18 yabancı banka borç vermek için sıraya girdi. 400 milyon avroluk sendikasyon kredisi toplantısı yarım saatte bitti. Türkiye’ye olan güven zirvede.. Türk hisse senetlerindeki %35’lik iskonto yatırımcıların iştahını kabartıyor. Türk varlıkları yoğun satışların ardından yedi yılın en ucuz değerine geriledi. İşte bunun için haftaya sert yükselişle başlandı. Bundan sonra kayıpların geri alınacağı dönem başlıyor. Aynı şekilde dolarda düşüş derinlik kazanacak, çıkışa başladığı yere dönecek. 
Şimdi sıra sende Moody’s.. Piyasaların atağa kalktığı bir ortamda, sıkıysa Türkiye’nin notunu düşür! Sana tokadı biz değil, verdiğin bilgi karşılığında para aldığın üyelerin atar. Yerinden kalkamazsın.. Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu veren Fitch de Moody's'i izliyor. 19 Ağustos'ta da o karar verecek...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.