Sessiz kahraman!

A -
A +

ABD’de açıklanan ekonomik veriler 3. çeyrek büyüme performansı açısından olumsuz tablo çiziyor. Tabir caizse dünyanın en büyük ekonomisi akıntıya kürek çekiyor.. ISM imalat endeksi 47.5 düzeyine inerek resesyon işaretleri veriyor. Şimdi 20-21 Eylül’de gerçekleşecek FED toplantısında faiz artırım ihtimali gündemden çıkmakla kalmadı. Aralıkta düğmeye basılmayacak. 2017 yılında faiz artışı mı olur, yoksa faiz indirimi mi şu anda net değil. ABD sanayi üretimi ağustosta bir önceki aya göre %0.2 olan beklentilerin üzerinde %0.4 düştü. Mart ayından bu yana en büyük düşüşe işaret ederken bu yıl toplamda ise 8 ayın 4’ünde düşüş yaşanmış oldu. Kapasite kullanım oranı ise %75.7 olan beklentilerin altında %75.5 oldu.

ABD’de perakende satışlar ağustosta %0.3 düşüşle 456.3 milyar dolara geriledi. ABD ekonomisinde özel sektör yatırımları hâlen zayıf ve ekonominin yaklaşık %70’ini oluşturan tüketim tarafından gelen olumsuz haber büyüme performansı için aşağı yönlü risklerin arttığını gösteriyor. ABD’de enflasyon rakamları tam bir hayal kırıklığı. Üretici ve tüketici fiyatları ağustosta sıfır düzeyinde çıktı.. Yani piyasa yerinde sayıyor.. Neden? Talep çok zayıf... Peki ABD merkez bankasının 2008 krizinden bu yana piyasaya verdiği 4.5 trilyon dolar nereye gitti. Büyük kısmı merkez bankasında park etmiş durumda. Bir kısmı faizin yüksek olduğu gelişmekte olan ülkelere aktı. ABD’nin faiz artıramaz hâle gelmesi, normalleşemediğini gösteriyor. İşte bunun üzerine Zatürre hastalığına yakalanan Clinton’un devre dışı kalması Trump’ın başkanlığının gündemin ilk sırasına oturması, endişeleri tavana çıkarıyor. Londra merkezli Oxford Economics’in araştırmasına göre, ABD’de Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı “Trump’ın seçimi kazanmasının etkileri geniş kapsamlı olacak.. Temel senaryoda ABD ekonomisinin 2016-2021 yılları arasında yıllık yüzde 1,5 ile 2,3 arasında bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. Ancak Trump’ın başkan olması hâlinde Çin ve Meksika menşeli ürünlere daha yüksek vergi uygulayabileceği, bunun diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerde de domino etkisine neden olabileceğine dikkat çekiliyor. Bu durumdan ABD’deki ihracatçı firmaların olumsuz etkileneceği vurgulanıyor. Ama gelişen ülkeler rahatlayacak. Trump’ın toplam sayısı 11 milyon olduğu tahmin edilen yasa dışı göçmenleri sınır dışı etmeyi planladığı, bunun da ülkeye kişi başına yaklaşık 10 bin dolarlık bir ek maliyet getireceğinden korkuluyor. Oxford Economics’in ABD’deki başkanlık seçimlerinin ekonomik etkileri üzerine yaptığı araştırmada Trump’ın başkan seçilmesi hâlinde ABD ekonomisinin 2021 yılına kadar beklenenden yüzde 5 daha az büyüme gösterebileceği bunun ise 1 trilyon dolarlık kayıp anlamına geleceği kaydedildi. Son 1 ay içinde Türkiye'nin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Ama hâlâ ekonomi dimdik ayakta.. Bankalarımız büyük güven veriyor. BDDK'nın hakkını yemeyelim. Son derece titiz bir çalışma yaparak bankaların açık vermelerini önlüyor.. Aslında sessiz kahraman BDDK'yı alkışlamak lazım...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.