Yakalandılar!

A -
A +
Irak ordusu, Musul'a büyük harekâtını başlattı. 36 ülkeden 30 bin kara gücü katılıyor. Eski adı Haşdi Vatani olan Ninova Bekçileri adlı Sünni milis güçleri de harekâta katılıyor. Bu güçler, Başika kampında Türk komutanlar tarafından eğitilmiş, iyi donanımlı bir grup.. Şu andaki en korkulan gelişme Musul'daki çatışmaların bir mezhep savaşına dönmesi..  Sünni grubun operasyona katılması dengeleyici bir faktör olarak görünüyor. ABD'nin başını çektiği Musul Operasyonu'na katılan kara gücü sayısı 30 bini bulmuş durumda. ABD ve İran arasında yapılan anlaşmaya göre PKK'lı teröristlerle Şii Haşdi Şabi milisleri Irak ordusu çatısı altında operasyona katılıyor. Hani ABD PKK’ya karşı çıkıyordu, onu terörist örgüt olarak ilan etmişti. Ne oldu? Bu Şii milisler niye operasyonda var. İran Musul’da da söz sahibi olmak mı istiyor. Operasyon sırasında Türkiye DAEŞ'ten sonra PKK'yı bal gibi vurur.. İkisi de bizim düşmanımız.. Böyle bir fırsat ele geçmiş kullanılmaz mı? Biz dağda ararken terörist karşımıza gelmiş, tabii ki temizleyeceğiz. Mehmetçiği kalleşçe şehid eden, sivil vatandaşları katleden, gözünü kan bürümüş hain örgüt ortadan kaldırılmadan bize rahat yok.. Türkiye ile ABD ilişkileri PKK yüzünden kesinlikle bozulmaz…
Musul yani Ninova (Yunus aleyhisselamın memleketi) bizim toprağımız, Irak’ın değil. Musul ilk olarak 1055 yılında Selçuklu devletine bağlandı. Zengiler, Timurlular, Akkoyunlular hâkimiyetinde kaldı. Türkleşen Musul, Osmanlı hâkimiyetine 1514 yılında geçti. İranlı Safevi devletinin kurucusu Şah İsmail, Osmanlı egemenliğindeki Batı Anadolu topraklarını ve başkenti İstanbul’u ele geçirmek isteyince, zamanın padişahı Yavuz Sultan Selim Han, Çaldıran’da Şah İsmail ve ordusunu kılıçtan geçirdi. Musul Osmanlı himayesine geçti. Kanuni Sultan Süleyman 1535 yılında Basra Körfezine kadar olan bölgeyi hâkimiyeti altına almak için İran seferine çıktı. İran Kralı Şah Tahmasb Osmanlı ordusunun karşına çıkamadı, korktu, teslim oldu. Kanuni Bağdat’a girdi. İlk olarak Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı A’zam Ebu Hanife hazretlerinin kabrini ziyaret etti. Böylece İslam dünyasının en önemli şehirlerinden biri bizim oldu.
Bağdat bir ara İranlıların eline geçmişse de Dördüncü Murad Han tarafından geri alınmış, 1917 İngiliz işgaline kadar Osmanlı toprağı olarak kaldı. Avrupalı sömürgeci devletler Musul’da çok zengin petrol yatakları bulunduğunu öğrenince, bölgeye çöreklendiler. Özellikle İngiltere, 1910’lu yılların başından itibaren gerek petrol kaynakları, gerekse Hindistan yolu açısından stratejik önem taşıdığı için Musul’a göz dikti. Bizim elimizden resmen çaldılar.
Musul’da Sünni ve Şii Araplar ile Kürtler ve Türkmenler yaşıyor. Türkiye Musul’un bu çok kültürlü yapısının korunmasını istiyor. Türkiye’nin en büyük endişesi yeni bir mülteci krizinin yaşanması. Türkiye, ABD’nin "DAEŞ’e karşı mücadele ediyorum" diyerek yıllardan beri yapamadığını 1 ayda gerçekleştirdi. Musul’da da en kısa sürede koalisyon güçleriyle birlikte böyle bir zafere imza atacak, büyük itibar kazanacak...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.