Daha çok beklersiniz!

A -
A +
İtalya’da tarihî referandum siyasi krize yol açtı. 
Ama Avrupa Birliği duvara toslamadı.
Halk Senato'nun yetkilerinin azaltılmasını kabul etmedi.
İtalya’da parlamentonun iki kanadı, Temsilciler Meclisi ve Senato, eşit yetkilere sahip. Oylamaya sunulan reform paketi ise yasaları onaylama ve hükûmete güvenoyu verme yetkisini sadece Temsilciler Meclisi'ne bırakıyordu. 
Senatör sayısı da 315'ten 100'e indiriliyordu.
Bu değişikliğe İtalyan halkı evet demedi.
Sonuçlar açıklandıktan sonra avro %1 değer kaybetti. Ama çabuk toparladı
Evet başbakan Renzi istifa etti.
Ama onun yerine AB karşıtı "5 Yıldız" hareketinin geleceği kesin değil.
Gelse dahi İtalyan anayasasının 75. Maddesi AB ile yapılmış bir anlaşmanın mevcut hükûmet tarafından iptal edilmesine izin vermiyor. Mutlaka halkın onayının alınması lazım. Yani referandum..
Son yapılan anketlerde İtalyanların %67’si avrodan çıkmayalım, diyor. Avroda kalan bir ülke AB’den çıkar mı? Tabii ki çıkmaz.
Piyasaları asıl endişelendiren gelişme, tüm dünyayı etkileyecek bir bankacılık krizinin fitilinin ateşlenecek olması. İtalya'nın üçüncü büyük bankası Monte di Paschi bu hafta sonuna kadar 5 milyar avroluk bedelli sermaye artırımı için çağrı yapmak zorunda. Bankaya mutlaka bir çözüm bulunacak.
Perşembe günü toplanacak Avrupa Merkez Bankası İtalya’da ortaya çıkan siyasi krizden sonra büyük ihtimalle para musluklarını 6 ay daha açık bırakacak.
İşte bu gelişmeler avroya değer kazandırdı. Avro-dolar paritesi 1.0530 sentten 1.07 sentin üzerine çıktı. Ekside açılan borsalar artıya geçti.
Türkiye’de kasım ayında enflasyon beklentilerin aksine düştü. Merkez Bankasının faiz indirimi için eli güçlendi.
TÜFE 0.80 yerine 0.52 arttı. Ekimde 7.16 olan yıllık enflasyon %7 düzeyine geriledi. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon da yüzde 6,99 ile yüzde 7,11’lik beklentinin altında geldi. İç talepteki artışa rağmen fiyatların gerilemesi mal bolluğundan kaynaklanıyor. Kriz lobisi büyük tokat yedi.
Serbest piyasada doları 3.56 TL’ye çıkardılar. Ama yurt dışında yön aşağı dönünce dayanamadılar. Döviz sepetini 3.65 TL’ye çıkardılar. Şu anda belki farkında değilsiniz ama gerçekten ekonomik bir darbe yaşıyoruz. 8 tane özel banka anlaşmış, kurları yukarıda tutuyorlar. Kimse de bunlara ne yapıyorsunuz, ülkeyi dinamitliyorsunuz demiyor. Asıl hesaba çekilecek olan onlar.. Talep mi var ki, yok! Bankalar ağzına kadar döviz dolu.. O zaman bu fırtına neden? Nedenini söyleyeyim; Merkez Bankasını akılları sıra köşeye sıkıştırdılar, kasımda faiz artışına zorladılar ya, arkası gelecek diye bekliyorlar! Daha çok beklersiniz!.. Önce FED 2017 faiz artış takvimi vermeyecek. Ardından AB liderleri müzakerelere devam diyecek.. Varlık barışından gelen paralar kasaya girecek. O zaman treni kaçıranların hâlini şimdiden görür gibi oluyorum...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.