Tuzak!

A -
A +
ABD merkez bankası yılın son toplantısında faizleri 25 baz puan arttırmakla kalmadı, yeni başkana hiç fark ettirmeden müthiş bir oyun oynadı!.. Kimse ya farkında değil. Ya da işine öyle geliyor.. Doların aşırı değer kazanmasını sağlayan planı devreye soktu, ABD ekonomisini kilitleyecek hareketin kıvılcımını yaktı. Avrupa düşük avro ile bayram ediyor. Piyasalar aysbergin görünen yüzünü satın almaya başladı, ama fena hâlde yanılıyorlar. Neden mi? Hemen anlatayım. FED üyeleri oy birliği ile 2017 için öngörülen faiz artış ihtimalini 2’den 3’e çıkardı. Ancak bu beklentiler, her üyenin kendi kişisel görüşüne göre oluştu. Yıl içinde çok rahat biçimde değişebilir. Zaten önemli bir kısmının görevi 2017'de sona eriyor. Sonuçta dolar dünya para birimleri karşısında şaha kalktı. Emtia fiyatları çakıldı. Böyle bir ortamda ABD ihracatını arttırabilir mi? Elbette ki hayır! Ama siz buna ihtiyacı yok diyorsunuz. Peki o zaman soruyu şöyle sorayım:
“Son derece değerli dolarla enflasyon sağlanır mı?" Yani fiyatlar ucuzlar mı? Tabii ki hayır. O zaman FED'in 2017'de 3 faiz artırımı gerçek mi? Yoksa bu yıl olduğu gibi balon mu? Ama olay ekonomi değil intikam.. Yüksek dolarla Trump'ı köşeye sıkıştırmak istediler.
Amerika’nın 45’inci başkanı Trump ekonomiyi canlandırmak için son derece cüretkâr vaatlerde bulunarak seçimi kazandı biliyorsunuz. Ekonomiyi %4 büyüteceğini iddia eti. Ama ABD merkez bankası 2016 büyüme tahminini %1.8’den %1.9’a, 2017 için %2’den %2.1’e çıkardı. Enflasyon tahminini ise 2016 için %1.5 yaptı.. Ama 2017 ve 2018 için %1.9 ve %2 olan beklentisini değiştirmedi. Yani bir anlamda Trump'a "sen hayal dünyasından yaşıyorsun" dedi...
Trump 20 Ocak’ta göreve başlayacak. En önemli soru: Çin'le ipleri koparacak mı? Bunun öncesinde teknoloji devlerinin CEO’larının görüşlerini dinledi. Onlara "siz üretimi artık Çin'de değil Amerika'da yapacaksınız" mı dedi? Yıllarca kurulmuş ve tıkır tıkır çalışan düzen, Trump istedi diye bozulmaz.. Şimdi herkes ringdeki maça odaklandı. FED önce Trump’ın politikalarını izleyecek. Bunun göstergelere yansımalarını görecek. Büyük ihtimalle mart ayında bir karar verecek. Ama eğer faiz artıracaksa bunu haziranda gerçekleştirecek. Nitekim bugünden 6 ay sonraki faiz artışına %78 ihtimal veriliyor. Dolayısı ile bu kadar uzun bir süre zarfında doların yukarıda kalması çok zor. 
Sonuç: FED şahin görünümlü güvercin rolünü oynadı, piyasalar bunu yedi.. Kısa sürede çıkaracaklar hiç şüpheniz olmasın. Dolar endeksinin 103 düzeyini aşması, gelişen ülke para birimlerinin değer kaybına yol açtı. Avro-dolar paritesi 1.04 sente indi. Altın 1125 dolarla dip yaptı. Peki ne yapmalı? Öncelikle Borsa İstanbul’da dolar bazında %40 ucuzlayan hisselerde derhal pozisyon almalı. Dolarda çok sert gerileme hareketi başlayabilir. Anormal yükseldi. 3.55 TL direncini aşamayınca geri geldi. Kısa vadede 3.30 TL'ye gerileyebilir. Dikkatli olun, risk almayın, dolarda kalmayın, diyorum.
Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yeni bir zirve yapacağını açıklaması çok olumlu bir gelişme.. Altın 1130 dolarla dip yaptı. Tam alınacak seviyeye geldi. Bu fırsat her zaman ele geçmez...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.