Meğer!..

A -
A +
Meğer gözümüzde çok büyütmüşüz.
Meğer bir sıkımlık canı varmış.
Meğer içi boş bir çuvalmış.
Meğer palavracının önde gideniymiş.
Meğer bıyıkları sahteymiş...
Dolardan bahsediyorum. Karadeniz tabiriyle vurdu vurdu vurildi.
Düne kadar fiyakasından yanına yaklaşılmıyordu. Bir anda gözden düştü. Çok değil, yakında yerlerde süründüğü günleri de göreceğiz.
Türkiye’ye ekonomik darbe yapanlar da hüsrana uğradı. Aynı gezi parkı isyanında olduğu gibi. Aynı terör ipine sarıldıkları gibi. Aynı 15 Temmuz’da darbeye giriştikleri gibi.
3.92 TL ile tavan yapan dolar  3.75 TL’ye devrildi.
Peki neler oldu? Önce ABD’nin seçilmiş başkanı Trump, ilk basın toplantısında, göreve başladığında atacağı adımlarla ilgili detay vermedi. Dolar boğaları hayal kırıklığına uğradı. Bu dışarıdaki resim.
Yurt içinde Merkez Bankası her zaman yaptığı bir haftalık repo ihalesini iptal etti. Bankalar %8 yerine %10 faizle borçlanmak zorunda kaldı döviz düşüşe geçti. Önümüzdeki haftalarda aynı yöntem uygulanabilir. Ayrıca merkez bankası döviz satış ihaleleri açarak kurda belirleyici olabilir. 24 Ocak’ta faiz artırımına gitmesine gerek kalmadan istenen sonuç elde edilmeye başlandı. TL’de negatif ayrışmanın sonuna geliyoruz. Tabii insan ister istemez soruyor, madem elinde böyle güçlü bir silah vardı niye daha önce kullanmadın. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elinde silahı, bombası olan teröristle, elinde doları, avrosu, faizi olan terörist arasında hiçbir fark yoktur. Amaç Türkiye'ye diz çöktürmektir. Döviz kurunu bir silah gibi kullanıyorlar" dedi. 
7 Ocak'taki yazımda şöyle demiştim: "Dolar aynen kanser virüsü gibi bütün ülkeyi tepeden tırnağa kapladı. FETÖ’den daha tehlikeli PKK’dan daha yıkıcı bir militan kimdir derseniz hiç düşünmeden DOLAR diyebilirsiniz.
Türk ekonomisi bugün köşeye sıkışmışsa bunun başaktörü dolardır. Büyüme hızımızı düşüren, millî gelirimizi çalan dolardır..." ifadelerimizdeki benzerlikten büyük gurur duydum. 
Üç haftadır döviz alan yerli yatırımcı geçen hafta satışa geçti. Döviz tevdiat hesapları 3.8 milyar dolar azaldı. 30 Aralık haftasında 140.7 milyar dolar olan toplam döviz hesapları, geçen hafta 137.4 milyar dolara geriledi. Merkez Bankasının döviz rezervleri 6 Ocak’la biten haftada 4.9 milyar dolar artarak, 97 milyar dolara dayandı. Yabancı yatırımcılar geçen hafta 55 milyon dolarlık hisse sattı, 269 milyon dolarlık tahvil aldı.. Tahvile dönüş, güvenin arttığını gösteriyor. Borsa İstanbul’da hisse senetleri dolar bazında çok ucuz kalıncı yoğun talep görmeye başladı. Endeks 81 bin düzeyini test etti. Yatırımcılar artık ortada oynanan oyunu çok net biçimde gördü. Dolardaki yükselişin ana sebebinin ekonomik değil siyasi olduğu kabak gibi ortaya çıktı. Anayasa değişiklik maddelerinin yüksek oyla tıkır tıkır kabul edilmesi felaket tellallarının çanına ot tıkadı. Birdenbire o kadar pozitif hava oluştu ki, uluslararası kredi kuruluşu Fitch’in ay sonunda not indirimine gidebiliriz, açıklaması bile hiç dikkate alınmadı. Zaten bu beklenti daha önce fiyatlara girmişti. Fitch, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü 27 Ocak'ta değerlendirecek. Asıl bomba 20 Ocak’tan sonra patlayacak. ABD’nin 45'inci başkanı Trump, Rusya ve Türkiye ile birlikte hareket ederek önce Orta Doğu’daki ateşi tamamen söndürecek. DEAŞ’ı bitirecek. Bu arada Trump, DEAŞ’ın Obama yönetiminin eseri olduğunu söyleyerek çok önemli bir ifşaatta bulundu. Şimdi geriye YPG ve PYD kalıyor. Onlara da silah ve mühimmat yardımı kesilecek. Türkiye’nin başarılı askerî harekâtı Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden çok yüksek not aldı. Bakın dev fonlar yatırımlarını Türkiye’ye kaydırmaya başladı. Hiç moralinizi bozmayın. Hükümetin iş dünyasına sağladığı teşvik tedbirleri çok olumlu gelişmeleri beraberinde getirecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.