Altın vuruş!

A -
A +
Merkez Bankası uzun zaman sonra sessizliğini bozdu. Türk Lirası 11 günde dolara karşı yüzde 10, avroya karşı yüzde 12 değer kaybedince düğmeye basıldı. Önce sözlü yönlendirme yapıldı. Tedbirler alındı. Bankalar tınmayınca bu defa baskın operasyon düzenlendi. Ne olduğunu anlamakta zorlandılar, sonra işin farkına vardılar. Buna üstü kapalı faiz arttırımı diyenler de var. Sonuçta 3.94 TL'yi gören dolar 3.70 TL'ye çekildi. Bu işte zamanlama çok önemliydi. Doların uluslararası borsalardaki değer kaybettiği bir anda saldırı gerçekleşince sonuç daha kısa sürede alındı. ABD Başkanı Trump'ın uygulayacağı kalkınma planı piyasalarda fazla abartıldı. Doların avro karşısındaki kayıplarının artmasında bu gelişmenin önemli payı var. Uluslararası kredi kuruluşu Fitch'in not indirim tehdidi etkili olmadı. Zira önceden fiyatlara girmişti, yani olumsuz karar satın alınmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım'dan "Merkez Bankasının alacağı tedbirler vardır" sözlerinden sonra adımlar atılmaya başlandı. İlk hamlede haftalık repo ihaleleri iptal edildi. Böylece bankaların ucuz para bulma yolu kapandı. Ardından 10 Ocak'ta 22 milyar liraya düşürülen borç alma limitleri dünden itibaren 11 milyar liraya indirildi. Miktar yöntemiyle Repo ihalesi açılmayınca bankalar geç likidite penceresinden yani %10 faiz ile para bulabiliyor. Özetle merkez bankası önceden haftalık repo ihalesi açarak bankaları %8.30 ile fonluyordu. Şimdi bunu yapmıyor. Borç verme faiz oranı olan %10'dan isteyen bankaya para veriyor. Ama bunun limitini de 11 milyar liraya kadar düşürdü. Bankalar iyice köşeye sıkıştı. Ya yüksek faize razı olacaklar, ya da döviz satarak fon bulacaklar. Merkez Bankası’nın haftalık repolarının kesinleşeceği çarşamba günü dananın kuyruğu kopacak deniyor. Haftalık repo ihalesi açmama kararı devam ediyor. Dolar/TL'nin bu gidişle önce 3.60'a ardından çıkışa başladığı 3.50 TL'ye döneceği konuşuluyor. Aslında doların bugün olması gereken gerçek seviye 3.35 TL'dir. Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turu meclisten geçtikten sonra doların üzerindeki köpük kaybolacak. 
Hükümet teröre inat yatırımların tam gaz devam edeceği iki yıllık yol haritasını belirledi. Yatırım hedefleri kapsamında hazırlanan 2017 programında proje tutarı 636 milyar lira olarak belirlendi. 3 binin üzerinde proje için 80 milyar liralık kaynak ayrıldı. Türkiye’ye diz çöktürmeye çalışanlara, yabancı yatırımcıdan da tokat gibi cevap geldi. BİST'te 200 milyon, tahvil-bono piyasasında ise 600 milyon dolarlık net alım yaparak “Türkiye’ye güveniyoruz” mesajı verdiler. Borsa İstanbul'da ilk hedef 85 bin.. Ana hedef 90 bin puan olarak karşımıza çıkıyor. Bu aşamada dolarda kalmak riskli görünüyor.  Altın destekli dünyanın en büyük fonu ETF'deki varlıklar 2.5 ton artarak 1771 tona yükseldi. Fonların 9 hafta aradan sonra yükselmesi piyasayı olumlu etkiledi. Dolar endeksinin 101.50 düzeyine inmesiyle 10 yıllık ABD hazine bonolarına alım gelmesi altını yeniden 1200 doların üzerine taşıdı. Teknik olarak baktığımızda altın, bu hafta ABD'de açıklanacak TÜFE rakamları tahminleri aşarsa yükselişini sürdürebilir. 1205 dolar kritik direnç konumunda. Aşılırsa 1225 dolara çıkılacak. Aşılamazsa 1180 dolara inilecek. Kapalıçarşı’da 150 liraya dayanan 24 ayar külçenin gramı, 144 lirayla döndü. Eğer dolardaki gevşeme devam ederse 135 liraya kadar gerileme yaşanabilir. Altında TL ile satış yapabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.