Bekledim de gelmedin!

A -
A +



OPEC üyesi ülkeler günlük 1.8 milyon varillik üretim kesintisini 9 ay daha uzattı, ama fiyat yükseleceği yerde düşüyor. Niye? Başkan Trump’ın kongreye gönderdiği bütçe tasarısında petrol stoklarının yarısının 10 yıl içinde satılması kararı var. Ayrıca Libya, Nijerya ve İran kesinti programından bağımsız hareket edecek. ABD’nin 678 milyon varil petrol stoku var. 10 yılda 16.6 milyar dolarlık kısmının satılacak olması piyasada büyük bir arz fazlası oluşturacak. Dolayısıyla kesinti güme gidecek. İşte bu yüzden 55 dolara dayanan brent petrol (ki kükürt oranı düşük olduğu için biz bunu kullanıyoruz) 51 dolara düştü. Petrol düştü ama geçen hafta iki defa benzin ve motorine zam yapan akaryakıt şirketlerinden tık yok! Fiyatı niye düşürmüyorlar? Petrol 1 dolar artınca zam yapanlar 4 dolarlık gerileme karşısında sessiz kalmayı tercih ediyor, haksız kazancı ceplerine indiriyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu bunlara boşuna ceza kesmiyor. Hem fahiş fiyatla satış yapıyorlar, hem de kaçak mal kullananlar var. Bunlara ne yapılsa müstehak.
GÜVEN ORTAMI GÜÇLENİYOR-Türkiye’de ekonomik güven endeksi mayıs ayında 100,5 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. 100’ün üzerindeki rakamlar biliyorsunuz ekonomik canlanmanın ivme kazandığını gösteriyor. Mayıs ayında hizmet sektörü güven endeksi 102, perakende ticaret sektörü güven endeksi 102,8 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi 86,3 değerine yükseldi. Mayıs ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 104,8 oldu. İş dünyası geleceğe güvenle bakıyor. Neden? Hükûmet aldığı tedbirlerin sonuç vereceğine inanıyor. Yabancı yatırımcılar geçen hafta 14 milyon dolarlık hisse senedi, 491 milyon dolarlık tahvil 3 milyon dolarlık da özel sektör bonosu satın aldı. Yani 1 haftada menkul kıymetlere toplam 508 milyon dolar yatırdılar. Hisse senedi stokları 44.6, tahvil stokları 29.2 milyar dolara yükseldi. Yabancıların ellerinde yaklaşık 74 milyar dolar tutarında hisse senedi ve tahvil var. Ülkeye güvenmeseler bu kadar büyük bir parayı verip karşılığında kâğıt alırlar mı? Borsa İstanbul’da yabancı payı %65 ile 2015’ten beri en yüksek seviyesini gördü.
TL CARRY TRADE ARACI OLDU-Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın son raporunda Türk Lirasına yönelik çok çarpıcı bir tespit var. Bankaya göre, Merkez Bankasının son dönemdeki şahin duruşu Türk Lirasını çok sağlam para hâline getirdi. Bir zamanlar Japon Yeni'nin yerini şimdi TL aldı. Ekonomi lügatinde bu gelişmeye "Carry trade" deniyor. Yani yabancı yatırımcı düşük faizli ülkelerden borç alıyor. Aldığı dövizi Türkiye’de TL’ye çeviriyor. Eline geçen parayı yüksek getirili varlıklara yatırıyor. Hisse senedi alıyor, tahvil alıyor, hazine bonosu alıyor, özel sektör tahvili alıyor. TL değer kazandığı için döviz riski ortadan kalkıyor. İşte bu gelişme kurların düşük kalmasına yol açıyor. Dolar eylüle kadar 3.45-3.55 TL aralığında kalacak gibi görünüyor. Hâlâ yükselecek diye dolar tutanlara önemle duyururum. Bekledikçe zarar ediyorsunuz. Zararın neresinden dönülse kârdır!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.