Kıskananlar çatlasın!

A -
A +
Küresel borsalarda ralli sona erdi. ABD ekonomisi, yılın ilk üç ayında beklenenden yavaş büyüdü. Gayri safi yurtiçi hasılanın mart ayına kadar olan üç aylık dönemde %1,2 oranında arttığı açıklandı. Ki bu rakam 2016'nın ilk çeyreğinden beri gerçekleşen en zayıf ölçüm. FED üyeleri ekonomik yavaşlamanın geçici olduğunun kesin olarak görülmesine kadar faiz artışını erteleyebileceklerini söylüyor. Nitekim uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, toptan satış stoklarında yaşanan düşüş ve nisan ayı ticaret açığı sonrasında ABD ekonomisi için beklentilerini aşağı çekti. İlk çeyrek büyüme tahminini %1,1’den %1’e; ikinci çeyrek büyüme öngörüsünü %3’ten %2,8’e indirdi. 
MOODY’S’TEN ABD’YE UYARI-Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD hükûmetinin 2018 mali yılına dair bütçe teklifinin gerçekleşmesi hâlinde ülkenin mali durumunun kötüleşeceği uyarısında bulundu. Trump’ın bütçe teklifinin ülkenin uzun dönemdeki mali hassaslığına değinmediği belirtilerek, bütçenin şu anki hâliyle uygulanması durumunda ABD'nin mali durumunun beklenenden daha hızlı kötüleşeceğine dikkat çekiliyor. Vergi kesintilerinin ABD'nin mali gücü ve kredi profilinde zayıflamaya neden olacağı belirtiliyor. Moody's ülkenin ekonomik büyümesinin 2017-2021 döneminde yıllık ortalama yüzde 2,1 seviyesinde olacağını tahmin ediyor. ABD Kongresine sunulan 4,1 trilyon dolarlık bütçe teklifi Kongrede büyük tartışmalara yol açacak. 
OPEC'TE HAYAL KIRIKLIĞI-Petrol fiyatları toparlanmaya çalışsa da, yükselişlerin sınırlı kaldığını görüyoruz. OPEC üretim kesintisini 9 ay uzattı, piyasa bu kararı etkili bulamadı. Zira ABD'de günlük üretim neredeyse 10 milyon varile dayandı. ABD'deki Stratejik Enerji ve Ekonomik Araştırma Merkezi Başkanı Michael Lynch petrolde en büyük üretici Rusya ve en büyük ihracatçı Suudi Arabistan'ın pazar paylarını ABD'li petrol üreticilerine kaptıracağını söylüyor. 30 Kasım'dan bugüne kadarki sürede, ABD'nin ham petrol üretimini günlük ortalama 8,7 milyon varilden 9,3 milyon varile çıkararak yaklaşık yüzde 7 arttırdığına dikkati çekiyor. Günlük üretim gelecek yıl 10 milyon varile çıkacak. Bu durumda piyasada arz fazlası oluşacak, fiyatlar düşük kalacak. petrolün düşük kalması Türkiye’de cari açığın daralmasında önemli rol oynuyor. 
BİST’TEN İKİ SIFIR ATILIYOR-Borsadan iki sıfır atılması konusu yeniden gündemde; psikolojik etkisinin olumlu olması bekleniyor.. Hatırlayacak olursanız 2004 yılında Türk Lirasından da 6 sıfır atılmıştı. Paranın satın alma gücü artmadı, ama insanlara büyük güven geldi. Şimdi Borsa İstanbul’da ulusal 100 endeksinden de 2 sıfır atılarak bundan sonraki ataklarının daha kolay gerçekleşmesi sağlanacak. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, "BIST, 100 bini geçtikten sonra iki sıfır atmayı düşünüyoruz. Endeksten iki sıfır atılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor" dedi. Teorik olarak uygulama, piyasa değerlerini ya da endeksteki hisselerin ağırlıklarını değiştirmeyecek. Ancak algı açısından olumlu etki yapması bekleniyor. Borsadan iki sıfır atılınca endeks 970 puana inecek 
SICAK PARA GİRİŞİ ARTIYOR-Fed tutanakları piyasalara damga vurdu. Tutanaklar, gelecek ay faiz artışı olacağına işaret ederken Fed yetkililerinin bilançonun küçültülmesini tartıştığını da ortaya koydu. San Francisco Fed Başkanı John Williams, bilanço daraltma sürecinin “öngörülebilir, iyi anlaşılmış ve kademeli” olmasını istediğini dile getirdi. Döviz sepeti 3.77 ile 3.80 TL aralığında sıkıştı. Serbest piyasada dolar 3.58 TL’nin üzerinde kalıcılık sağlayamıyor. Carry trade dolayısıyla yurt dışından ciddi anlamda sıcak para girişi var. Dolar 3.55 TL’ye düşünce piyasada alıcılar çoğalıyor. Bu aralıktan çıkılmadığı sürece kurlarda ciddi artış beklenmiyor. 5 yıllık iflas sigorta primi CDS’lerin 197 düzeyine inmesi, Türkiye’ye olan güvenin arttığını gösteriyor. 
ALTINDA POZİSYONLARI BOZMAYIN-Kuzey Kore ile savaş gerginliğinin artması altını yukarı hareketlendirdi. Ons 1266 doları aştı. 10 yıllık ABD hazine bonolarına da alım geldi, faizler 2.25 düzeyine indi. Teknik olarak, altındaki alıcılı seyrin devam etmesi hâlinde 1270 dolar direnci ilk hedef olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgenin üzerinde ise 1275 direnci oldukça kritik. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı bu hafta 148 lirayı aşabilir. Altın pozisyonlarınızı bozmayın diyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.