Çirkin kumpas!

A -
A +
İngiltere İngiltere olalı böyle basiretsiz bir başbakan görmedi. Ülkeyi resmen kaosa sürükledi. Ayağına kadar gelen kısmeti tepti.. Oysa seçim öncesi yaşanan terör olayları halkın sandığa gitmemesi yönünde çok açık bir uyarı niteliği taşıyordu. Anlamadı, 8 Haziran’da ısrar etti. Kumar oynadı, kaybetti. 2020 yılına kadar partisi 331 milletvekili ile iktidarda kalacaktı. Şimdi azınlığa düştü. AB’ye karşı Brexit müzakarelerine güçlü gireyim diyerek ülkeyi erken seçime götürdü, ummadığı bir tokat yedi. Eli daha da zayıfladı. Ülkesinin menfaatlerini koruyamayacak, zira "topal ördek" oldu. Kuzey İrlanda Demokratik Partisi ile birlikte koalisyon yapmak istiyor. Kararları tek başına alamayacak. İşin en dramatik yanı 318 sandalyeli bir partinin 10 sandalyeli bir partiye muhtaç olması. Tarihçi Garton Ash, kendisini "Demir Lady" olarak lanse eden Theresa May’i “Teneke Lady” olarak tanımlıyor. Gerçekten arkasından teneke çalınacak bir başbakan. İngiltere’den Brexit’te güçsüz konuma düşmesi, sterline değer kaybettirirken, avroya değer kazandıracak. Zira Avrupa Birliği, müzakere sürecinde ileri süreceği ağır şartları kabul ettirme şansını yakalayacak. İngiliz halkı Cameron gitti diye seviniyordu, şimdi "bizim başımıza bu bela nasıl geldi?" diye kara kara düşünüyor...
           ***
İRAN BAHANE, LNG ŞAHANE-Katar Petroleum, yaşanan krize rağmen kesintisiz bir şekilde doğalgaz üretim ve ihracatına devam ediyor. Katar, başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere 27 ülkeye doğalgaz ihraç ediyor. Katar, dünyadaki doğalgaz tüketiminin yüzde 30'luk kısmını karşılıyor. LNG, sıvılaştırılmış doğalgaz ihraç eden ülkeler arasında lider konumda bulunuyor. Kadir Has Üniversitesi Enerji Müdürü, Prof. Dr. Volkan Ediger’e göre, dünyada şu anda boru hatlarıyla taşınan doğalgaz ile LNG üzerinden ilerleyen bir savaş var. Ediger, yeni dönemde ABD ve Avustralya'nın LNG'de pazar payını artırmak istemesinin, Katar krizini tetiklediğini söylüyor. ABD'de hâlen inşaatı devam eden 6 LNG terminali bulunuyor, bu sayının 30'a çıkarılması planlanıyor. ABD'nin tüm projeleri hayata geçirildiğinde yıllık LNG ihraç kapasitesinin 300 milyon tonu geçmesi bekleniyor. Bu durumda ABD, dünyadaki en büyük LNG üreticisi Katar'ı geçerek birinci olacak. Katar krizinin neden çıktığı bu bilgilerden sonra daha net biçimde anlaşılıyor, değil mi? İran tam tersi, ABD’nin en büyük şirketi Boeing’den 60 uçak satın alarak söylentilerin dışında olduğunu kanıtladı. Anlaşma Tahran’da törenle imzalandı. Alınan uçaklar iki parti hâlinde sevk edilecek. İlk teslimat 2019’da yapılacak. Tanesi 340 milyon dolar olan uçaklar için İran, Boeing’e 20 milyar 400 milyon dolar ödeyecek. Yani Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinin "İran’la iş birliğini arttırdığı için Katar’a ambargo uyguluyoruz", sözü kocaman bir yalan. Maksat çok açık. ABD, LNG'deki en büyük rakibini çirkin bir kumpas kurarak saf dışı bırakmak istiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.