Al sana robot!

A -
A +
İnsanlar kendi çalışma sürelerini kısaltacak, verimliliklerini artıracak makineleri sürekli olarak geliştiriyorlar. Sonunda insanlar işlerini kaybediyor, onların işini robotlar yapıyor. Yüklenen programa harfiyen uyan cansız makineler 24 saat durmadan çalışıyor, üretiyor. Ne ekmek istiyor, ne su... Kullanılan parçaların bazıları zamanla aşınıyor, yerine yenileri takılıyor. The Wall Street Journal’da yer alan verilere göre, Japonya imalat sanayisinde çalışan 437 bin endüstriyel robot yar alıyor. Bu rakam ABD’de 237 bin, Çin’de 182 bin Güney Kore’de ise imalat sanayisinde çalışan her 10 bin kişiye karşılık 437 endüstriyel robot düşüyor. Bu rakamların hızla artmasıyla “Robotlar işimizi elimizden alacak mı?” Forrester Research’ün raporuna göre ABD’de 2025 yılına kadar 9 milyon kişi robot teknolojisine karşı işini kaybedecek. Ama 2019’a kadar olan süreçte makineleşme var olan işlerin yüzde 25’ini dönüştürecek. Yani doğru iş alanına yönelik eğitim almak önem kazanacak. Yeni iş alanlarıyla beraber, yeni meslekler çıkacak. Ancak en önemlisi de mühendis ihtiyacı her geçen gün artacak. Robotları programlayacak, elde edilecek verileri yönetecek mühendislere ihtiyaç artacak. Şu anda Avustralya Perth’teki Fastbrick Robotics’te geliştirilmekte olan robot Hadrian, en yüksek hızla bir saatte 1.000 tuğla örebiliyor ve sadece 2 günde mülkün çerçevesini oluşturabiliyor. Dünya online alışverişe yöneliyor. Kargo hizmetlerinde inanılmaz bir büyüme yaşanıyor. Müşteriler artık evlerinden sipariş veriyor, ürün kapıya geldiğinde ödemeyi yapıyor. 
Robotların insan gücünün yerini alacağı ve insanları işlerinden edeceği öngörüsü artık yalnızca akademik bir tartışma değil. Boston Danışma Grubu 2025'te bugünkü işlerin yaklaşık dörtte birinin akıllı yazılımlar veya robotlar tarafından yapılır hâle geleceğini söylüyor. Forbes dergisinde çıkan bir şirket mali raporuna ya da Associated Press'te yayımlanan bir spor haberinin robot tarafından yazıldığını elbette ki tahmin edemezsiniz, ama oluyor. Gazeteciler de işsiz kalacaklar sınıfında yerini alacak. Peki ya doktorlar? Robotlar yıllardır doktorlara ameliyat sırasında yardımcı oluyor. Örneğin İngiliz Ulusal Sağlık Sistemine bağlı Guy's and St Thomas Hastanesi böbrek bağışı ameliyatlarında robotları kullanıyor. Robotlar, donörlerin böbreği alındıktan sonra damarları insanlardan daha hızlı dikiyor ve bu da ameliyatların riskini azaltıyor. Kalp, akciğer dâhil tüm ameliyatlarda robotlar operatörlerin verdiği emri anında yerine getiriyor. Bank of England'a göre önümüzdeki 10 ile 20 yıl içerisinde Amerika'da 80 milyon, İngiltere'de ise tam 15 milyon kişi robotlar nedeniyle işini kaybedecek. Toplamda 95 milyon insana işaret eden bu değerin her iki ülkedeki iş gücünün %50'sini oluşturması ise sürecin en korkutucu yanı. Tabii bu tablo sanayi devrimini gerçekleştiren ülkelerin başına gelecek... Bizim için böyle bir gelişme belki 1 asır sonra gündeme gelebilir. O zamana kadar bugün yeni doğmuş bebekler dâhil herkes toprak altında kalacağı için, hiç düşünmeye değmez!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.